Crna kronika
KOBNA NOĆNA JURNJAVA POSLIJE MOTOSUSRETA U POŽEGI

Poginuo 43-godišnji vozač Yamahe, mladi suputnik ozlijeđen
Objavljeno 6. srpnja, 2014.
Vozaču nije pomoglo ni to što je imao kacigu na glavi

POŽEGA - Subotnji povratak s motosusreta bio je koban za 43-godišnjeg motociklista iz Orahovice, dok je njegov maloljetni suputnik, srećom, lakše ozlijeđen. Nesreća se, doznajemo u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj, dogodila oko 22 sata, u Osječkoj ulici, u Požegi. Krećući se Yamahom prema Jakšiću, 43-godišnjak je kod kaznionice zbog prebrze vožnje izgubio nadzor nad motociklom, zbog čega je došlo do pada vozača i suputnika s motocikla. Unatoč činjenici da je imao kacigu na glavi, 43-godišnjak je zadobio teške ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće. Ozlijeđeni suputnik, koji je bio u stanju šoka, kolima Hitne pomoći prevezen je u požešku bolnicu. Nakon ukazane liječničke pomoći, lakše ozlijeđeni mladić u pratnji jednog od roditelja, pušten je iz bolnice.

Za vrijeme očevida, promet ovom frekventnom dionicom bio je kraće vrijeme u prekidu. Kako bi pronašli motocikl koji je sletio s ceste, policajci su morali uključiti reflektor. Očevid su, čuvši za tragičan događaj, promatrali i drugi sudionici motosusreta.

Ovo je drugi motociklist koji je ove godine poginuo prilikom povratka s motosusreta u Slavoniji i Baranji.

Krajem svibnja, povratak s motosusreta u Našicama bio je koban po 27-godišnjeg Marija Severa, iz Čađavačkog Luga. Nesreća se u noćnim satima dogodila u Mikleušu. Upravljajući motociklom marke Kawasaki, u zavoju je izgubio nadzor nad upravljačem. Uslijed prebrze vožnje prešao je preko južnog prometnog traka i bankine te nastavio nekontrolirano kretanje po travnatoj površini, gdje je pao i zaustavio se na istočnoj padini korita rijeke Voćinke. Od zadobivenih ozljeda mladić je na mjestu preminuo. Nije pomogla ni kaciga na glavi. Slijetanje i pad mladića s motocikla primijetili su ostali motociklisti koji su se zaustavili i pohitali su u pomoć. Na žalost, nije mu bilo pomoći.

- Edukacija vozača je ključna stvar, nemojte precjenjivati svoje sposobnosti! Vozite prema propisima i ovakvih nesreća ne bi trebalo biti. Iako će nakon ove nesreće podosta građana “opaliti” po motosusretima, kažem vam da oni nisu problem. Tu se skupljaju tisuće bajkera i ovakve nesreće su, uistinu, rijetkost - kaže nam Branko P. iz Našica, i sam sudionik motosusreta u Požegi.

Sandra LACIĆ
LANI POGINULE 63 OSOBE

Prema statistici MUP-a, mopedisti i motociklisti sudjelovali su prošle godine u 2.671 prometnoj nesreći u kojoj su 63 osobe poginule, dok ih je lakše ili teže ozlijeđeno 2.048. Godinu dana ranije, u 2012., sudjelovali su u 3.010 prometnih nesreća - poginulo je 78 motociklista/mopedista, a njih 2.283 su ozlijeđena. U pet slavonskih županija poginulo je osam vozača ili putnika na vozilima na dva kotača. Četiri osobe smrtno su stradale u Brodsko-posavskoj županiji, dvije u Osječko-baranjskoj, po jedna u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Na istoku, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, srećom, nije bilo stradavanja vozača ove kategorije.

TREĆINA POGINULIH NIJE IMALA NA GLAVI ZAŠTITNU KACIGU

Veliki problem i dalje je nenošenje zakonom propisane kacige. Tako je prošle godine trećina motociklista/mopedista - njih 20, poginulo bez kacige na glavi. Od ukupnog broja ozlijeđenih, njih 12 posto nije imalo kacigu. Kazne zbog nenošenja kaciga prošle je godine dobilo 8.536 vozača, što je smanjenje u odnosu na 2012., kada ih je na cestama kažnjeno 10.980. Problem je i nekorištenje homologiranih kaciga, ili korištenje kaciga koje nisu uredno pričvršćene na glavi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike