Sport
USPJELI PROĆI DO POLUFINALA

Sabella: Napokon smo razbili prokletstvo i prešli Rubikon
Objavljeno 6. srpnja, 2014.
Messijeva Argentina uvelike podsjeća na onu Maradoninu iz 1990.

Argentina i u četvrtfinalu protiv Belgije ostala vjerna svojoj formuli. Najvažnije je ne primiti pogodak, a gore će već ionako Messi nešto “zamijesiti”. Protiv Belgije ukazao se treći glumac - Gonzalo Higuain.

Ipak, Messi je opet odradio svoju ulogu, bio je pokretačka snaga Argentine. Opet je to bio Messi kakvog “gaučosi” trebaju, Messi koji igra za momčad i koji vuče Argentinu prema velikom finalu. Pune 24 godine Argentina nije na svjetskim prvenstvima otišla dalje od četvrtfinala. U Italiji 1990. godine igrali su slično kao i danas, a i tada ih je predvodio genijalac - Maradona. Pobjeđivali su minimalno, provlačili se na penale i stigli do finala. Tada dalje nisu mogli, u finalu ih je pobijedila Njemačka (1:0).

Ni u igri Messijeve Argentine nema previše ljepote i čarolije. To je igra za čisti rezultat, baš onako kako se i treba igrati na velikim natjecanjima. Umiranje u ljepoti donosi simpatije, ali i nerijetko rano ispadanje. Naučili su to Argentinci u ove 24 godine. U Brazilu nisu pobijedili nikoga s više od jedan razlike. Ako će Messi imati dan, onda su sposobni zabiti i više od jednog pogotka. Ako “maestro” nije raspoložen za realizaciju, onda je formula jednostavna “zabij jedan i brani se do smrti.” Tako su slomili i Belgiju. Higuain je iskoristio ranu pogrešku Kompanya, zabio za vodstvo i onda su se zatvorili. Belgija je prijetila, ali nije mogla probiti taj bedem. S druge strane, Messi je u finišu mogao dovesti Argentinu do najuvjerljivije pobjede na turniru, ali je promašio nešto što mu se rijetko događa. Točnije, sjajan je bio Courtois.

- Argentina je napokom prešla Rubikon - ponosno je ustvrdio Alejanrdo Sabella, izbornik Argentine, podsjećajući na činjenicu kako je na posljednja dva Mudianla Argentina ispala baš u ovoj rundi

Sabella je tijekom turnira trpio snažne kritike zbog načina igre “gaučosa”. Međutim, danas više nikog nije briga kako se igra jer Argentina je u polufinalu, a Sabella je kralj.

- Bili smo sjajni, bila je to najbolja naša taktička igra na turniru. Radili smo i ginuli jedan za drugog. Sada smo ostvarili naš minimalni cilj - ući među četiri najbolje momčadi na ovom SP-u. Jasno, sad želimo više od toga, želimo finale, pa onda i svjetski naslov - euforičan je bio argentinskiu izbornik.

Belgijci su bili utučeni, iako možda ne bi trebali biti. Rađa im se jedna nova velika generacija kojoj je ovo bilo tek prvo veliko natjecanje. I došli su do četvrtfinala. Nije to mala stvar, ali je uvijek teško izgubiti u četvrtfinalu. Došao si daleko, na prag raja, a zapravo nisi napravio ništa. To više što Argentina nije izgledala nedodirljivo.

- Nisu me Argentinci impresionirali. Odigrali su uobičajnu utakmicu za njih. Uništilo nas je njihovo rano vodstvo. Ne samo poremetilo, nego uništilo. Teško je vratili se iz toga, a Argentina se povukla i na najbolji način koristila veliko iskustvo svojih igrača. Pokušali smo mnogo toga tijekom susreta, ali bila je to utakmica u kojoj nam je malo toga polazilo za nogom. Mislim da ne trebamo biti previše nesretni. Bio je ovo dobar turnir za nas. Ispasti od Argentine u četvrtfinalu sigurno nije sramota - rekao je Marc Wilmots, izbornik Belgije.

Dalibor KELER

BRASILIA - Stadion Mane Garrincha. Gledatelja: 68.551. Sudac: Nicola Rizzoli (Italija). Strijelac: 1:0 Higuain (8). Žuti kartoni: Biglia (Argentina), Hazard, Alderweireled (Beliga). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: GONZALO HIGUAIN (ARGENTINA)

ARGENTINA                              1  (1)

Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Basantam Di Maria (od 33. Perez), Mascherano, Biglia, Higuain (od 81. Gago), Messi, Lavezzi (od 71. Palacio).

BELIGA                                               0

Courtois, Alderweireled, Van Buyten, Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini, Mirallas (od 60. Mertens), De Bruyne, Hazard (od 76. Chadli), Origi (od 60. Lukaku).

DI MARIA “OUT” DO KRAJA TURNIRA

Pobjeda nad Belgijom uzela je i jednu veliku žrtvu Argentini. Ozlijedio im se jedan od ključnih igrača Angel Di Maria. Njemu je u 33. minuti utakmice s Belgijom stradao bedreni mišić zbog čega je napustio teren, a prve prognoze su vrlo loše. On će zbog te ozljede najvjerojatnije propustiti preostala dva susreta koja očekuju njegovu reprezentaciju.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana