Crna kronika
POŽAR NA PUNIONICI PLINA

Vatrogasci bili prisiljeni skakati u kanale kako bi spasili živote!
Objavljeno 5. srpnja, 2014.
Požar postrojenja za punjenje plinskih boca izbio je oko 2,30 sati i u to vrijeme u punionici je bio jedan djelatnik
ANTUNOVAC - Prvi sati subote mogli su biti katastrofalni za žitelje Antunovca. Naime, od 3 sata snažne detonacije probudile su, osim Antunovčana i mnoge Osječane, a riječ je bila o nizu eksplozija koje su se čule iz postrojenja za punjenje ukapljenog plina koje se nalazi u industrijskoj zoni Antunovac. Eksplozije je pratio i ogroman plamen koji se jasno vidio i iz svih dijelova Osijeka.
Požar postrojenja za punjenje plinskih boca izbio je oko 2,30 sati i u to vrijeme u punionici je bio jedan djelatnik noćne smjene, čijom prisebnošću je izbjegnuta katastrofa. On je aktivirao protupožarni sustav za hlađenje cijelog postrojenja, uključujući i dva obližnja spremnika punog plina. Na vrijeme je i sam uspio napustiti prostor punionice tako da, kako doznajemo, ozlijeđenih nema. O ozbiljnosti cijele situacije svjedoči činjenica da su čelične plinske boce, uslijed niza eksplozija, letjele i nekoliko stotina metara uokolo.
Požar su lokalizirali pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek u vrlo kratkom roku, a tijekom dana će se obaviti i očevid kako bi se utvrdili točni uzroci požara i eksplozija.
Prema riječima Ivana Anušića, načelnika općine Antunovac,  u prvim minutama požara razmatrana je opcija djelomične evakuacije stanovnika Antunovca iz obližnjih kuća, u slučaju da se požar proširio na ostale objekte u gospodarskoj zoni. Na sreću, požar je na vrijeme lokaliziran.
U 3,02 sati osječki su profesionalni vatrogasci dobili dojavu da je izbio požar na punionici plina „Crodux“ u Antunovcu. Došlo je do otpajanja inatalacije, koja služi za punjenje boca za kućnu uporabu propan-butan plinom, sa plinske boce koja se punila. Negdje je izbila iskra i dogodio se inicijalni požar koji je izazvao gorenje plina. Instalacija je bila zasićena sa velikom količinom plina i izbacivala je veliki plamen na nekoliko stotina plinskih boca koje su bile smještene u punionici uz manipulativnu cestu koja se nalazi uz glavnu cestu na pravcu Osijek-Ernestinovo.
- Mladi čovjek koji je radio na punjenju boca pokušao je zatvoriti ventil da spriječi daljnje istjecanje plina ali nije uspio pa je morao pobjeći. Srećom nije ozlijeđen. Kada je dežurna smjena vatrogasaca došla na mjesto događaja pokušali su jednim mlazom ohladiti ugrožene boce koje je plamen grijao, a drugim mlazom hladili su dva velika položena atmosferska spremnika u kojima se nalazi po 80 metara kubnih plina. Tada su boce počele eksplodirati i u nekoliko minuta eksplodiralo je nekoliko stotina plinskih boca. Vatrogasci su bili prisiljeni ostaviti mlaznice i vozila i spašavati gole živote. Povukli su se u obližnje kanale jer su čelične boce i njihovi komadi letjeli na par stotina metara unaokolo i oko njih. Svi su srećom prošli neozlijeđeni,  kao i svi koji su se u tom trenutku zatekli na toj lokaciji od prolaznika, radnika i to je najvažnije, doznajemo od Borisa Banjana, zapovjednika Javne profesionalne postrojbe Osijek.
-  Čim su eksplozije malo jenjale vatrogasci su odmah otrčali natrag i nastavili sa gašenjem plamena i zatvaranjem plinskih instalacija koje  su veza između velikih spremnika i punionice plina. Radnici „Crodux-a“ su uspjeli otvoriti glavne ventile za hlađenje velikih spremnika sa raspršenom vodenom maglom i to je puno pomoglo. Vatrogasci su uspjeli pogasiti sve požare koji su se pojavili na više mjesta. Jedan kamion je izgorio koji je bio pun boca. Instalacija u punionici je kompletno uništena, kao i skladište, no puno toga je spašeno jer je spriječeno širenje požara na velike spremnike pune plina.
- Nadamo se da je najgore iza nas. Da su oni detonirali bilo bi puno veće štete i bilo bi ugroženo stanovništvo kao i industrijski objekti, dalekovodi, trafostanica i drugo. Još uvijek su aktivna tri mlaz raspršene vodene magle kojima se hladi prostor i sprječava se daljnje istjecanje plina. Svaka pojava plinskog oblaka je opasna pa to rješavamo sa vodom, odnosno obaramo ih prema tlu. Nema velikog istjecanja plina, ali puno boca je oštećeno pa iz njih istječe plin, kazao je Banjan.
Nakon što se sve dovede pod kontrolu policija će obaviti očevid, a tek potom može krenuti sanacija cijelog prostora. M.Bugarić/S.Lacić

 

 
Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike