Regija

Spomen na pogibiju Andrije Andabaka
Objavljeno 5. srpnja, 2014.

NUŠTAR - Polaganjem vijenca i svetom misom te malonogometnim turnirom “Andrija Andabak”, kao i bogatim kulturnim programom na Trgu Franje Tuđmana u Nuštru, u nedjelju, 6. srpnja, obilježit će se pogibija “lovca na tenkove” Andrije Andabaka.

Jedan od najvećih junaka Domovinskog rata, koji se proslavio uništavanjem neprijateljskih tenkova, rođen je u Splitu, ali je odrastao i živio u Nuštru, a i branio ga je u Domovinskom ratu. Rukovati s protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA, u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka. Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo. Usporio je neprijateljsko napredovanje na Nuštar uništivši dva tenka. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je unaprijeđen u čin pukovnika.

U sklopu obilježavanja godišnjice pogibije Andrije Andabaka, u 8.30 sati održat će se malonogometni turnir “Andrija Andabak”, ŠRC Hrvatski branitelj – Mlačuge Nuštar; u 10 sati je polaganje vijenaca na Mjesnom groblju u Nuštru; u 11 sati sveta misa u župnoj crkvi Duha Svetoga u Nuštru; a u 19 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se kulturni program na kojem će se predstaviti Gradski muzej Vinkovci – arheološka radionica i igraonica, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci – radionica i igraonica, Ogranak Matice hrvatske Vinkovci – kratki film o Nuštru, Glazbena škola “Josipa Runjanina” Vinkovci – glazbeni program, Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci – dječja predstava “Postolar i vrag”. M. Kokaj

Možda ste propustili...

SPORAZUM NA DAN MATERINSKOG JEZIKA

Iz PSŽ-a Hrvatima u Srbiji 20 tisuća eura

INTERES OVAJ PUT ISKAZAN ZA PRIGRADSKE NOVOFORMIRANE NUMERE

Iako mu je kvadratni metar samo 1164 €, ošasni stan u centru grada nije prodan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana