Kultura
OSJEČKO LJETO KULTRUE 2014.

Papandopulova “Pintarichiana” 40. rođendan proslavila u Osijeku
Objavljeno 4. srpnja, 2014.
Suita “Pintarichiana” Borisa Papandopula u lipnju 1974. praizvedena je baš u Osijeku

Vezani članci

KONCERTOM OSJEČKIH ZBOROVA SVEČANO U NEDJELJU POČINJE 14. OLJK

200-tinjak glazbenika u hrvatskoj praizvedbi afričke kantate ZIMBE

14. OLJK - 25 PROGRAMA U 17 DANA

Osječko ljeto kulture: Od ove godine naplata ulaznica!

GODINA KNIFERA

Sablić Tomić: Knifer je brand koji Osijek mora prepoznati!

Pete večeri ovogodišnjeg izdanja Osječkog ljeta kulture započeo je i likovni program, i to izložbom “Meandri” s radovima Julija Knifera, otvorenom u Muzeju Slavonije, čime se ta kulturna institucija uključila u obilježavanje Godine Julija Knifera, glasovitog svjetskog umjetnika rođenog u Osijeku.

Izložbu je službeno otvorio dogradonačelnik Vladimir Ham, a o.d. ravnatelja MSO-a Grgur Marko Ivanković pojasnio je kako su izložena djela posuđena iz fundusa zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u kojem će na jesen biti postavljena velika retrospektivna izložba Julija Knifera.

“Osim grafika i reljefa iz 1970-ih, izložen je i izbor dokumentacije o Kniferu koja se čuva u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU-a u Zagrebu. Posebnost ove izložbe je što je Muzej Slavonije, uz pomoć Grada Osijeka, otkupio jedno umjetničko djelo Serigrafija MSB iz 1972., koje predstavlja plavi meandar na srebrnoj podlozi, slično bojama Osijeka”, rekao je Ivanković, naglasivši kako je izložba otvorena do 31. kolovoza.

Iste su večeri uslijedili programi s glazbenim predznakom. Publika u crkvi sv. Križa u Tvrđi uživala je u nastupu gudačkog komornog orkestra Splitski virtuozi. Pod dirigentskom palicom Mladena Tutavca izveli su djela F. von Suppea, W.A. Mozarta, B. Papandopula i G. Holsta, za što su ih Osječani nagradili velikim pljeskom, a posebnost je, kako je objasnio umjetnički voditelj orkestra Wladimir Kossjanenko, bila izvedba suite “Pintarichiana” Borisa Papandopula koja je u lipnju 1974. praizvedena baš u Osijeku i sada slavi 40. obljetnicu.

U dvorištu Rektorata više od 350 gledatelja toplim je pljeskom nagradilo aktere komične opere u jednom činu “Ravnatelj kazališta” W. A. Mozarta, zagrebačkog Aplauz teatra.

Marko Juraga, osnivač i umjetnički voditelj Aplauz teatra, režirao je predstavu, a uloge su tumačili: Danijela Pintarić, Ervin Baučić, Kristina Habuš, Lana Blaće, Slavko Juraga, Goran Malus i Bože Jurić Pešić. Mnogi su se dobro zabavili uz zanimljivu priču: zbog kulturnih reformi, rezanja troškova i “mijenjanja smjera kulturnog razvoja” zgrada popularnog gradskog kazališta biva zatvorena te je njezin dotadašnji ravnatelj Oto Kunšt prisiljen osnovati nezavisnu putujuću kazališnu trupu.

“Iznimno mi je drago što je upravo Osijek odabran za prvo gostovanje ove komične opere i što sam opet u svom rodnom gradu. Veseli me što je domaća publika imala prilike vidjeti, čuti i doživjeti spomenutu obradu Mozartove komedije koja je interpretirana na svjež i neobično aktualan način”, rekla je sopranistica, inače rođena Osječanka, Danijela Pintarić.

Za kraj večeri, u dvorištu Kazamata prikazana su dva filmska naslova – dokumentarac Ovrha (2013.) Nevena Hitreca i igrani film Projekcije (2013.), u režiji Zrinka Ogreste.

Tomislav LEVAK

Muzej Slavonije, uz pomoć Grada Osijeka, otkupio je Serigrafiju MSB iz 1972. - plavi meandar na srebrnoj podlozi

Splitski virtuozi

nastupili su pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca

DANAS NA OLJK-u

“Kazališne zgode i nezgode” Nevena Mihića naziv je izložbe kazališnih kostima i skica ovog mladog Osječanina, koja se može večeras (u petak, 4. srpnja, u 19 sati) pogledati u Muzeju Slavonije. Slijedi koncert puhačkog kvinteta Simply Brass u 20 sati u dvorištu Glazbene škole Franje Kuhača, te u 21.00 u dvorištu Rektorata u Osijeku već viđena, no uvijek svježa i aktualizirana predstava Borisa Dežulovića i Predraga Lucića “Melodije sela i Bruxellesa”. Za kraj, u 22 sata, u dvorištu Kazamata projekcija je filma “Kauboji” Tomislava Mršića.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike