Novosti
VLADA USVAJA PROGRAM OBNOVE

Tko sam obnavlja kuću dobit će do 70.000 kn
Objavljeno 3. srpnja, 2014.

Vezani članci

PREMIJER ZORAN MILANOVIĆ OBIŠAO RAJEVO SELO I GUNJU

Razumijem nestrpljenje mještana, ali činimo sve kako bi se život normalizirao

Za koji dan počinje obnova zgrada na poplavljenom području u županjskoj Posavini, a kako bi se ubrzale pripreme, Ministarstvo graditeljstva tiskalo je letke s osnovnim uputama. Pripremni radovi mogu se organizirati na tri načina: može ih izvoditi vlasnik samostalno, preko javnih radova ili u organiziranoj obnovi. Oni koji se odluče samostalno raditi mogu iz kuća uklanjati podne obloga, parkete i pločice, obijati vanjsku i unutarnju žbuku, metar iznad razine do koje je bila voda. Za angažman djelatnika na javnim radovima vlasnici kuća trebaju se javiti u općine Drenovci, Gunja ili Vrbanja. Svi oni čiji će se domovi obnavljati u sklopu organizirane obnove bit će naknadno obaviješteni o početku obnove. Otpadnu žbuku i podne obloge potrebno je odložiti na dostupno mjesto na parceli s koje će biti organizirano odvezene.

Rušenja kreću sljedećeg tjedna. Na popisu je 666 zgrada koje su označene opasnima za život, no do temelja će ih se rušiti oko 150. Ostale će se rekonstruirati i probati obnoviti. Danas (3. srpnja) će na sjednici Vlade biti usvojen program obnove nakon što je protekle subote na snagu stupio Zakon o obnovi na poplavljenom području. Jedna varijanta predviđena je za 1. i 2. kategoriju oštećenja. Riječ je o objektima koje će vlasnici sami obnavljati, a ovisno o oštećenju dobit će između 40 i 70 tisuća kuna. Odmah će im biti isplaćena polovina novca, a pola kada radovi budu obavljeni i kada ih potvrde stručne službe. Vlasnici koji ne žele ili ne mogu sami obnavljati objekte, ući će u program sanacije zajedno s onim objektima koji imaju oštećenja konstrukcije.M.Lešić Omerović

SAVJETI I POMOĆ

Vlasnici kuća koji su uklonili podne obloge te unutarnju i vanjsku žbuku mogu pristupiti isušivanju prostorija, a radi preuzimanja isušivača i drugih pomagala trebaju kontaktirati Gradsko društvo CK Županja (032/832-607). Sva pitanja o oštećenjima i statici kuća mogu postaviti Građevinskoj inspekciji smještenoj u školi u Drenovcima ili na broj telefona 032/861-245 od 9 do 16 sati. Informacije o procjeni ostale, negrađevinske štete mogu se dobiti u Županijskom stožeru za zaštitu i spašavanje smještenom u školi u Vrbanji (032/864-992) ili u zgradi Vukovarske županije u Vinkovcima (032/344-111).

Najčitanije iz rubrike