Graševini Goldberg iz 2006. Decanterov regionalni trofej
Objavljeno 3. srpnja, 2014.
Ova je nagrada najveći međunarodni uspjeh beljske graševine
Vezani članci
MINISTAR U PODRUMIMA BELJE
Graševina Goldberg berbe 2006. godine Vina Belje nagrađena je zlatnom medaljom i regionalnim trofejem Decantera, jednog od najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja vina.
Ova nagrada predstavlja najveći međunarodni uspjeh beljske graševine postignut na nekom od vodećih svjetskih ocjenjivanja, podsjećaju u Belju. Prije četiri godine merlot Belje je ostvario isti uspjeh na Decanterovom ocjenjivanju. Upravo su graševina i merlot najznačajnije sorte Vina Belje koje svojim svjetskim priznanjima potvrđuju status Belja među najznačajnijim vinarima Adria regije.
Na ovogodišnje ocjenjivanje vina u organizaciji Decantera, najznačajnijeg svjetskog vinskog časopisa i vinskog portala sa sjedištem u Londonu, ove je godine prijavljeno više od 15.000 uzoraka vina iz svih krajeva svijeta. “Vina su ocjenjivali najeminentniji vinski stručnjaci među kojima je i Steven Spurrier, vrstan poznavatelj graševine, koji je i ranije isticao kako je hrvatsko Podunavlje benchmark za graševine u svijetu što je graševina Goldberg berbe 2006. sigurno potvrdila osvajanjem zlatne medalje i regionalnog trofeja na ovogodišnjem Decanteru”, navode iz Belja u priopćenju koje potpisuje Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica sektora marketinga i turizma.
Zlatna medalja i regionalni trofej imaju posebnu važnost za Vina Belje jer je riječ o graševini, najvažnijoj hrvatskoj vinskoj sorti koja na ovaj način stvara najbolje preduvjete za plasman na izvozna tržišta.
Igor MIKULIĆ
MIRIS ZRELIH JABUKA, MARELICE, MEDA I PLEMENITIH PLIJESNI
Regionalni trofej, posebnu nagradu koja se dodjeljuje najboljim vinima koja su osvojila zlatnu medalju, zaslužila je graševina Goldberg zlatne selekcije, koja nastaje od grožđa iz redovne i izborne berbe. Kako navode u Belju, ovo vino krasi blistava zlatna boja, izražajan duboki miris voćnog karaktera u kojem su naglašene zrele jabuke, marelice, med i plemenite plijesni. Okus je živ, kremast, s puno stila i dugim završetkom, a svježe i visoke kiseline osiguravaju dugovječnost ovog vina.