Sport
NJEMAČKA OSTVARILA PLASMAN U ČETVRTFINALE NAKON PRODUŽETAKA

Neuer zasad spasio Löweovu glavu
Objavljeno 2. srpnja, 2014.
Njemački izbornik bit će pod paljbom javnosti zbog izbora sastava i taktičkih zamisli

Vezani članci

OBRAČUN EUROPLJANA U ČETVRTFINALU

Nijemci tek u produžetku slomili Alžir, Halilhodžić u suzama

Njemačka je tek nakon 120 minuta uspjela pobijediti Alžir 2:1 (0:0) i plasirati se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Već i činjenica da je moćni „elf“ za nastavak niza ulazaka među osam najboljih reprezentacija svijeta, koji traje od 1954. godine, morao igrati produžetke svjedoči koliko su Alžirci bili blizu senzaciji.

Ipak, unatoč tome što su gotovo dva i pol sata držali favorizirane Nijemce u strahu, „pustinjske lisice“ nisu uspjele još jednom poboljšati najbolji nastup na Mundialima te se prvi put plasirati u četvrtfinale.

Vahina taktika

Vahid Halilhodžić odlično je postavio igru svoje momčadi, sijali su Alžirci paniku u njemačkim redovima u prvih pola sata te da nije bilo raspoloženog Neuera, koji je tokom susreta petnaestak puta istrčavanjima izvan šesnaesterca morao spašavati svoj gol, Nijemci bi se pakirali kući već nakon prve prepreke u nokaut fazi. Tek od kraja prvog poluvremena „elf“ je počeo stvarati prilike, no za pogotke su morali čekati do produžetaka, kada su Schürrle (92) i Özil (119) osigurali očekivani prolazak, dok je gol Djaboua (120) stigao ipak prekasno.

- Jasno je da smo htjeli pobjedu osigurati ranije, ali Alžir je igrao jako dobro, vršili su pritisak na nas od početka. Postigao sam sličan pogodak prije tri tjedna, tako da sam sposoban za takvo što, ali naravno, imao sam i malo sreće. Svi znamo da je Neuer najbolji vratar svijeta i to je još jednom pokazao na impresivan način – rekao je Schürrle, čiji je ulazak donio živost i probojnost u redovima „elfa“. Nijemci su već na poluvremenu pohvalama obasipali Neuera, ističući da su samo njemu mogli biti zahvalni što je tada bilo još 0:0, a po njima je gotovo i jedini igrač u 90 minuta koji je bio na pravoj razini. Ipak, „jedinica“ Njemačke svoj doprinos ne smatra ničim posebnim.

- Nisam igrao ništa drugačije od onoga što obično radim u Bayernu ili reprezentaciji. Teren je bio mokar pa mi je to olakšalo.

Ništa od “osvete iz Gijona”

Izbornik Joachim Löw sigurno će u sljedećim danima biti pod „paljbom“ zbog svojih izbora oko sastava, već sada je svima jasno da s ovakvom izvedbom neće imati što tražiti protiv Francuske u četvrtfinalu. Ističe se da je u njihovoj igri bilo previše pogrešaka i praznog hoda, a da je pobjeda ostvarena u „siesta modu“. Mnogi zazivaju u prvih 11 Schürrlea i Klosea, a primjetno je bilo i da je Njemačka bila puno opasnija kada se, zbog ozljede Mustafija, na svoje prirodno mjesto desnog bočnog vratio Lahm.

- Do ove smo pobjede došli snagom volje, međutim, prvo je poluvrijeme bilo loše. U drugom smo dijeli i produžecima bili bolja momčad, imali bolje prilike i trebali smo sve riješiti već u regularnom vremenu. Neubičajeno smo puno griješili u dodavanjima, a imali smo i problema probiti njihovu zadnju liniju. Mertesacker i Boateng su često igrali zajedno i obično igraju vrlo dobro, no Alžir je odličan u dugim loptama. Ovakve se utakmice tijekom turnira mogu dogoditi, no mi imamo snage prebroditi ih – izjavio je Löw.

Alžir se tako ipak nije uspio osvetiti za “sramotu iz Gijona” od prije 32 godine, no ponos zbog učinjenog ipak je prevladao nad razočaranjem zbog ispadanja, što je potvrdio i branič Bougherra.

- Bili smo jako blizu nevjerojatnog uspjeha. Sa sjajnom Njemačkom bili smo izjednačeni tijekom 90 minuta, pokazali smo kvalitetu i snagu. Ponosan sam na ono što smo napravili.

Kako je vrijeme odmicalo, bio je primjetan pad u igri Alžira, no sve do produžetaka na vratima je bio nesavladiv Rais M'Bolhi, koji je obranio niz teških udaraca te je na kraju proglašen i igračem utakmice.

- Dio smo alžirske nogometne povijesti, prva smo alžirska reprezentacija koja je dogurala ovako daleko i na ovome možemo graditi budućnost. Igrali smo protiv jake Njemačke i tek u produžecima primili pogotke. Razočarani smo jer smo osjetili da imamo priliku. Sve ovo dugujemo našem treneru i htjeli bismo mu zahvaliti na svemu što je učinio za ovu momčad – nije zaboravio M’Bolhi spomenuti ni tvorca ovog uspjeha Halilhodžića, koji se nakon završetka u suzama pozdravljao sa svojim igračima.

Goran ROGULJIĆ

PORTO ALEGRE - Stadion Beira Rio. Gledatelja: 42.000. Sudac: Sandro Ricci (Brazil). Strijelci: 1:0 Schürrle (92.), 2:0 Özil (119.), 2:1 Slimani (120.) Žuti kartoni: Lahm (Njemačka), Halliche (Alžir)

NJEMAČKA                        2  (0,0)

Neuer, Mustafi (od 70. Khedira), Mertesacker, Boateng, Höwedes, Lahm, Schweinsteiger (od 110. Kramer -), Kroos, Özil, Götze (od 46. Schürrle-) i Müller.

ALŽIR                                   1  (0,0)

M'Bohli, Mandi, Belkalem, Halliche (od 97. Boughera), Ghoulam, Mostefa, Lacen, Taider Ood 78. Brahimi), Feghouli, Soudani (od 100. Djabou) i Slimani.

Odahnuli i Francuzi

Pobjedom Njemačke vjerojatno su odahnuli i Francuzi, iako je jasno kako je „elf“ puno teži protivnik u četvrtfinalu od Alžira. No, s obzirom na veliku populaciju Alžiraca u Francuskoj, dvoboj „tricolora“ i „pustinjskih lisica“ gotovo bi sigurno ponovno doveo francuske ulice u pravo ratno stanje, što je prolaskom Nijemaca ipak izbjegnuto.

Kazna Vahi?

zbog nepojavljivanja na “presici” nakon susreta izborniku Alžira prijeti kazna

Mertesacker ljutit

Branič “elfa” Per Mertesacker bio je ljutit na konstataciju kako njegova momčad nije igrala dobro.

- Ne zanima me, u četvrtfinalu smo, i to je jedino važno. Što želite? Vjerujete li da su u osmini finala karnevalske momčadi? Borili smo se 120 minuta i na kraju zasluženo pobijedili. Jesmo li trebali igrati lijepo i ispasti? Stvarno ne razumijem – ljutito je odgovorio stoper Nijemaca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike