Regija
LAVANDA SE UDOMAĆILA U SLAVONIJI

Prodaja cvijeta lavande neisplativa,
zarada samo na ulju, sapunu, likeru
Objavljeno 2. srpnja, 2014.
Uzgajivači se žale da ni proizvodi od lavande ne postižu zadovoljavajuću cijenu

POŽEGA - Od prije nekoliko godina plodna polja Požeštine krasi i ljubičasta boja lavande. To su površine koje je na svom imanju u Požeškoj Koprivnici posadila Katica Kristić iz Pleternice. Odlaskom u mirovinu s radnog mjesta službenika Hrvatskih šuma na kojemu je provela 36 godina, razmišljala je čime bi se mogla baviti. Nametnula se ideja o lavandi, nečem novom na ovom prostoru, nečem što se činilo kao izazov, a Katica je mogla potpuno iskoristiti roditeljsko imanje u Požeškoj Koprivnici.

– Sve o toj biljci naučila sam iz literature i na Internetu, ali i od drugih uzgajivača s kojima smo došli u kontakt. Posadili smo budrovku, hibrid lavande, te nekoliko stotina grmova angustifolie, prave lavande. Prve godine smo zaista uživali u obradi, ručno smo je okopavali i sve odradili u pravoj ekološkoj proizvodnji. Iako se treba čekati tri godine da se može početi s prvom žetvom, mi smo već druge godine imali prvu žetvu, a sve smo brali ručno – priča Katica, koja je i dalje zaljubljena u lavandu, a u posljednjih se pet godina orijentirala i u ozbiljnu preradu lavande.

- Ubrzo smo shvatili da od prodaje cvijeta na veliko nema velike koristi pa smo odlučili ići na preradu. Napravili smo manji destilator i počeli proizvoditi ulje od lavande. Sušim cvjetove i pakujem u mirisne vrećice, a sama proizvodim i sapun, kreme od lavande, ulje za masažu, ali i liker od lavande – kaže Katica, koju već dvije godine susrećemo na svim sajmovima i manifestacijama u županiji. Još uvijek, kaže, ne može postići dobru cijenu jer ljudi žive u besparici, no od lavande ne odustaje.

Prije sedam godina svoju lavandu je na čak dva hektara zasadio Marko Markanjević iz Brestovca, zaposlen kao medicinski tehničar u Hitnoj službi u Požegi, ocjenjujući da se uz posao može baviti uzgojem lavande. Ubrzo je shvatio da, kako bi uzgoj bio dohodovan, mora napraviti svoju destileriju jer je zapravo na iole dobroj cijeni jedino ulje od lavande. Sva ostala prodaja cvijeta na veliko nije donosila zaradu ili je ona bila slaba.

– Prema nabavljenim nacrtima i uz moje sugestije jedan mi je majstor napravio manju destileriju. Nisam naišao na dobro tržište, slaba je prodaja lavande, a ove godine zbog velikih kiša nasadi lavande nisu u najboljem stanju pa zbog toga odustajem od toga posla – pomalo razočaran kaže Marko, iako mu se u početku ovaj poduzetnički pothvat činio dobar i isplativ.

Nešto površina lavande zasadila je i Učenička zadruga Cucurbita u brestovačkoj osnovnoj školi, no kod njih dohodovnost nije prvenstveni cilj, nego rad učenika i stvaranje novih proizvoda pa će njihovi nasadi zasigurno postati. (AGM Kruna)

Prinosima naštetila (pre)obilna kiša
Lavandu guši trava

BELIŠĆE – Belišćanka Vera Trampus jedna je od prvih Slavonki koja je zajedno sa suprugom Željkom još 2005. godine na vlastitoj oranici krenula u uzgoj lavande. Tada još na ovim prostorima relativno nepoznata aromatična biljka mnogima je ulijevala sumnju u uspješnost poslovnog pothvata Trampusovih, no godine koje su prolazile i urod koji su ubirali profilirao ih je u jedne od ponajboljih uzgajivača lavande u kontinentalnom dijelu Hrvatske. No, kaže Vera Trampus, ova godina zbog preobilnih kiša nije osobito naklonjena uzgajivačima lavande, kojih je danas na prostoru Slavonije i Baranje tridesetak. “Zbog previše kiše i vlage u zemlji, trava oko grmova brzo raste, a grmovi lavande pri tlu počinju trunuti. Zato je iznimno važno često kositi travu oko biljke i tako ju očuvati. Teško je predvidjeti kakvi bi mogli biti ovogodišnji prinosi, ali i kada će točno početi berba, u koju bismo mogli krenuti tek polovicom srpnja”, naglašava Vera Trampus koja, uz 1,5 hektara pod lavandom, uzgaja i buhač te kadulju.

Kao i dosad, Vera kaže da ima osigurano tržište za plasman svojih proizvoda jer se potvrdila kvalitetom svojih proizvoda te ekološkim certifikatom koji posjeduje, no za brojne druge proizvođače bez certifikata i tradicije plasman bi mogao biti vrlo nesiguran… (L.A.)

Na prvu žetvu treba čekati

3

godine

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike