Novosti
VELIKI INTERES ZA NOVE STUDIJE NA HRVATSKOM VOJNOM UČILIŠTU

Za vojne studije 11 puta više
prijavljenih, žene bliže standardima
Objavljeno 2. srpnja, 2014.
Riječ je o školovanju za unaprijed poznatu dužnost i posao

Vezani članci

NOVI STUDIJI U OKVIRU HRVATSKOG VOJNOG UČILIŠTA

Diploma s “vojnih” fakulteta vrijedit će isto kao i “civilna”

Očekivano velik interes pobudila su dva nova preddiplomska studijska programa - Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje, koja će se izvoditi na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u Zagrebu, u suradnji s 11 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na tim će programima biti angažirano 40-ak profesora, 30 suradnika u nastavi te 20-ak instruktora. Riječ je o školovanju za potrebe MORH-a, odnosno Oružanih snaga.

Pokriveni svi troškovi

Kako nam je rekao general pukovnik, dr. sc. Slavko Barić, zapovjednik Učilišta, na svaki od ta dva smjera bit će upisano po 50 polaznika, plus određeni broj stranih kandidata (zasad iz Slovenije i BiH) koji će također pohađati te studije. Svemu je prethodila temeljita promidžba, a general Barić kaže kako su pozitivno iznenađeni velikim brojem zainteresiranih. Drži kako je mnoge privuklo i što je riječ o školovanju za unaprijed poznatu dužnost i posao, a koje u cijelosti ide na teret MORH-a, od knjiga i stanovanja do udžbenika, prijevoza i prehrane. Svaki polaznik dobiva i džeparac-stipendiju, koja raste ovisno o godini studija. Na prvoj je to 870 kuna, a na četvrtoj 1.300 kuna, pa nema troškova ni za roditelje, ni za studente. S tim što postoji i obveza ostanka u sustavu hrvatskih vojnih snaga u dvostrukom trajanju školovanja (osam godina). Ukupno se prijavilo oko 1.100 kandidata, s tim što je prve nužne preduvjete za upis ostvarivalo ili nije odustalo njih 945.

- S tim se brojem ljudi krenulo na liječničke preglede i u provjeru fizičke pripremljenosti. Nakon prvih provjera u konkurenciji je ostalo njih 458. Daljnjom specijalističkom i psihofizičkom provjerom taj je broj danas sveden na 186 kandidata. Među njima je 143 mladića i 43 djevojke koji su prošli sve provjere - rekao nam je Barić, istaknuvši i kako su zadovoljni kvalitetama tih kandidata. Njihove su ocjene u školi bile visoke, u prosjeku iznad 4,0, što im, kako kažu u Učilištu, daje za pravo očekivati da ćemo imati jako dobre kandidate. Kada je riječ o vezi državne mature i vojnih studija, za smjer inženjerstva se traži matematika i engleski A te hrvatski B razine. Za vojno vođenje i upravljanje traže se pak hrvatski i engleski A razine te matematika B razine. Opći uspjeh u četiri godine srednje škole i na državnoj maturi se također uzima u obzir, kao i rezultati testiranja fizičke kondicije.

Rezultati 7. srpnja

Konačni rezultati upisa i rang lista onih koji će biti primljeni bit će objavljeni 7. srpnja na stranici Učilišta, zagrebačkog Sveučilišta, te nekim fakultetima. Najveći broj prijavljenih je iz Zagreba i Zagrebačke županije (preko 300). Iz Osječko-baranjske županije prijavilo ih se 70 ili 9 posto, a iz Vukovarsko-srijemske tek 4 posto, što je za ovaj dio Hrvatske nešto manje od očekivanoga. Barić vjeruje da će u sljedećoj generaciji upisa u Slavoniji biti još prepoznatljiviji. Početak akademske godine je 22. rujna, a svi kandidati dužni su doći već 1. rujna kada počinje prvi kamp obuke.

- To su programi koji mladima omogućavaju dobro obrazovanje, dobar posao i što je najvažnije, izuzetno dobru perspektivu jer smo mi akreditirani sukladno Bolonji, ravnopravno sa svim sveučilištima u Europi. S tim što smo dio tog cjelokupnog vojnog Erasmusa, što znači da ulazimo u razmjenu i na tom dijelu vojnog školovanja, sa svim zemljama NATO-a i EU. A na nama je da pripremimo sve što je potrebno, kroz kampove i obuku, stjecanje novih vještina i znanja - kaže Barić.

U učilištu vjeruju i kako će ostvariti cilj, a to je osnivanje Vojnog sveučilišta za pet godina. Ove godine kreću s izradom i akreditacijom diplomske razine, jer je sadašnja prvostupanjska.

Igor BOŠNJAK
NEŠTO LOŠIJI REZULTATI FIZIČKE PRIPREMLJENOSTI

Rezultati provjere fizičke pripremljenosti kandidata nisu baš bili zadovoljavajući. Veći dio kandidata, njih negdje čak 800, u ovom trenutku nisu ispunjavali sve norme. Dosta žena postiglo je dobre rezultate, pa su u tom omjeru bile uspješnije od muških kandidata. “Iskreno, vidjelo se da većina naših mladih preferira sjedenje i rad za računalom. Zaključak je bio kako kandidate moramo upozoriti da se fizički malo bolje pripreme. Pri testiranju muškarci su trebali napraviti 35 sklekova, a žene minimalno 13. A pregiba (trbušnjaka) su i jedni i drugi trebali napraviti bar 46. Isto tako, muškarci su trebali istrčati 3.200 metara za 16,36 minuta, a žene za najviše 19,25 minuta. Iako tu rezultati nisu bili baš najbolji, važnije nam je bilo da kandidati imaju fizičke i zdravstvene predispozicije da mogu dostići potrebnu kondiciju. A kroz obuku će oni sigurno postići norme propisane za kadete”, kaže Barić.

Karakteristike vođe

- To je dio redovitog školovanja usklađenog s preporukama NATO-a i Europske unije, koji su paralelno radili studije o sustavu vojnog školovanja - Kanada za NATO, a Poljska za EU. I tu je jasno izraženo koje kompetencije i sposobnosti koje mora imati časnik. Tu su i određene civilne sposobnosti, ali prije svega karakteristike vođe koje treba ugraditi u nastavne programe ovih fakulteta - ističe Barić. Napominje i kako će tim međunarodnih stručnjaka, sastavljen od pet-šest časnika s europskih vojnih sveučilišta, dati službenu međunarodnu procjenu hrvatskih programa, a nitko ne sumnja da će ona biti pozitivna.

20

posto prijavljenih su žene

70

kandidata prijavilo se iz Osječko-baranjske županije

Možda ste propustili...