Regija
CRVENI KRIŽ I PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET ORGANIZIRALI SKUP NA TEMU “ŽIVOTNE NAVIKE KOJE POSPJEŠUJU ZDRAVLJE"

Pretilost kod osnovnoškolske djece postaje sve veći problem
Objavljeno 1. srpnja, 2014.

ORAHOVICA - Društvo Crvenog križa Osijek, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Agencijom za odgoj i obrazovanje, organiziralo je dvodnevni Stručni skup s glavnom temom "Životne navike koje pospješuju zdravlje". Na Skupu su sudjelovali predstavnici osnovnih škola Osječko-baranjske županije koji su educirani za provedbu programa s učenicima vezan uz probleme pretilosti. U uvodu sve je pozdravila viša savjetnica Mirela Skelac, a potom su se obratili ostali predstavnici organizatora te izaslanik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, načelnik sektora za potporu sustavu i programu EU Darko Tot.

- Tema je već danas aktualna, a zasigurno će biti još aktualnija u godinama koje dolaze zato što životne navike te pitanje zdravlja i prehrane postaju sve veći problem ne samo kad su u pitanju djeca, nego i cjelokupna populacija. Prema istraživanjima, naša djeca su po pretilosti između 4. i 7. mjesta u Europi, što predstavlja vrlo ozbiljan problem, a zdravstvene institucije pretilost tretiraju i kao bolest. Ovaj skup, na kojem su nazočne učiteljice i učitelji razredne nastave, važan je zbog toga što su u dobi od prvog do četvrtog razreda djeca u dobi formiranja. Razlog zašto smo se baš odlučili na učitelje razredne nastave je taj što je njihov utjecaj na djecu važan i imaju veliki autoritet nad djecom te dobi. Skup se sastojao od niza edukativnih i sjajnih predavanja od strane stručnjaka s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i siguran sam da će itekako imati efekta - o stručnom skupu, njegovim temeljnim odrednicama i ciljevima rekao je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Prodekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Jurislav Babić iznio je ulogu PTF-a na stručnom skupu.

- Mi smo se uključili u ovu priču zbog važnosti teme. Profesorice s našeg fakulteta održale su predavanja vezana uz pravilnu prehranu, što je glavna tema ovoga skupa. Ovakvi skupovi prilika su da uz naše studente educiramo i učitelje o zdravoj prehrani i drago mi je da smo upravo mi izabrani za partnera na ovome projektu - rekao je Babić.

- Ovo je sjajan primjer suradnje javne institucije, Agencije za odgoj i obrazovanje i Akademske zajednice, sveučilišta i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta uz civilnu potporu Crvenog križa Osijek koji su se uhvatili i koštac s jednim ozbiljnim problemom. Upravo zbog toga i mi sudjelujemo i pomažemo ovom projektu, a mogu reći da naše ministarstvo ima samo riječi pohvale na račun Crvenog križa - zaključio je Tot.

- Ovaj skup uklapa se u programske okvire Hrvatskog Crvenog križa i inicijativa koje je potekla od Agencije za odgoj i obrazovanje više je nego dobra. Ovim se zajedno borimo za zdravu prehranu djece, a dobro je to što su sudionici učitelji razredne nastave, jer ove teme mogu provoditi dalje kroz svoj nastavni program. Veličina programa je i ta što škole ovdje nemaju nikakve financijske obveze, jer smještaj i prehranu plaća društvo CK Osječko-baranjske županije, Prehrambeno-tehnološki fakultet ne naplaćuje svoje usluge, kao ni agencija za izdavanje licenci – zaključio je Marko Đukić, ravnatelj Crvenog križa Osijek.V.Grgurić

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike