Svijet
ISLAMSKA DRŽAVA DŽIHADISTI ŽELE OŽIVITI SREDNJOVJEKOVNU TRADICIJU

U Iraku proglašen kalifat u čiji sastav bi trebale ući zemlje Balkana i Hrvatska!
Objavljeno 1. srpnja, 2014.
Pobunjenički vođa al-Bagdadi imenovan je kalifom, političkim i vjerskim vođom svih muslimana na svijetu

Islamisti koji se bore u Siriji i Iraku, objavili su jučer da su proglasili kalifat, sustav vladavine okončan prije gotovo stotinu godina, padom Otomanskog Carstva, prenijele su novinske agencije.

U audiosnimku postavljenom na internetu, pobunjenička organizacija Islamska država Iraka i Velike Sirije (ISIS), proglasila je svog vođu Abu Bakra al-Bagdadija kalifom i "vođom muslimana gdje god se nalazili".

Muslimanski papa

"Šura (Vijeće) Islamske države, sastala se kako bi razgovarao o kalifatu. Islamska država odlučila je uspostaviti islamski kalifat i imenovati kalifa muslimanske države", rekao je ISIS-ov glasnogovornik Abu Mohamad al-Adnani. Al-Bagdadi je prihvatio dužnost i tako postao vođa svih muslimana, prenijela je agencije France-Presse. Neki izvori al-Bagdadija nazivaju kalifom Ibrahimom. Zapadnjačke tajne službe ne znaju koje je njegovo pravo, građansko ime, jer je postojeće tek njegov ratnički nadimak. Pretpostavlja se da je u vrijeme američke invazije na Irak obnašao dužnost imama. Navodno je rođen 1971. godine, u Samari, u Iraku i stekao je doktorat iz teologije u Bagdadu.

Glasnogovornik sirijskih i iračkih ekstremista dodao je da se novoosnovana “islamska država” prostire od regije Alepa na sjeveru Sirije do regije Dijala na istoku Iraka. Riječ je o ozemlju koje su sunitski ekstremisti u proteklih nekoliko tjedana stavili pod svoj nadzor. No, tu ne prestaju ambicije sirijskih i iračkih islamista. Prema objavljenom petogodišnjem planu (posrijedi je svojevrsna muslimanska petoljetka!) širenja globalne nadmoći kalifata, sirijski i irački islamisti planiraju osvojiti dijelove Europe koji im pripadaju, među kojima se nalazi i Hrvatska, kao i ostatak zemalja bivše Jugoslavije te Austrija, Mađarska, dio Ukrajine, ruski Sjeverni Kavkaz i Španjolska. U sastav bliskoistočnog kalifata trebala bi ući i sjeverna Afrika te veliko područje Azije. Sunitski islamisti na tome prostoru planiraju uvesti stroge šerijatske zakone.

"Riječi 'Irak' i 'al-Šam' (Levant, Velika Sirija, nap.a), uklonjene su iz naziva Islamske države, u službenim dokumentima", dodao je al-Adnani, opisujući kalifat kao "san u srcima svih muslimana" i "nadu svih džihadista".

Od smrti proroka Muhameda, kalif je predstavljao "princa" ili “vladara pravovjernih”. Nakon prva četiri “pravedna” kalifa koji su naslijedili Muhameda, kalifat je doživio svoje zlatno doba u vrijeme dinastije Omejida, od 661. do 750. godine, a kasnije pod Abasidima, od 750. do 1517. Prvi kalif, ili nasljednik Muhameda, je bio Ebu-Bekr, a posljednjim kalifom smatra se Abdul Medžud II. Otomanski vladari, počevši od Mehmeda II. Osvajača, sebe su smatrali kalifima islamskog svijeta. Kalifat je ukinula turska vlada nakon pada Otomanskog Carstva, 1924. godine.

Kalifat je islamski oblik vlasti koji predstavlja političko jedinstvo i vodstvo islamskog svijeta. Prema tom konceptu, vrhovni vladar, odnosno kalif, zakoniti je nasljednik proroka (poslanika) Muhameda. On je, prema Hrvatskoj enciklopediji, predvoditelj u molitvi (imam), duhovni poglavar vjernika (amir al-mu’minin) te namjesnik Božjega proroka (kalifat rasul Allah). Kalifat je islamska superdržava kojom vlada jedan vladar, na mareći za međudržavne granice.

Vojna i politička organizacija sirijskih i iračkih sunita, koja se danas naziva samo Islamska država, a ranije je nosila naziv Islamska država Iraka i Velike Sirije (ISIS), nastala je kao ogranak terorističke mreže Al-Kaide. Stručnjaci procjenjuju da se obje skupine sada bore za prevlast među džihadističkim pokretima.

Borbe u Tikritu

ISIS-ov cilj napad je na Bagdad i uspostava kalifata koji bi bio u rukama vjerskih i duhovnih vođa. ISIS inače u proteklih nekoliko tjedana u Iraku bilježi velike uspjehe. U Tikritu, na sjeveru Iraka, pripadnici ISIS-a vode teške borbe s vladinim postrojbama. Britanska televizija BBC poziva se na izjave očevidaca i navodi da se vojska zbog velikog otpora ISIS-ovih vojnika morala povući iz južnog dijela Tikrita. (dc)

Najčitanije iz rubrike