Sport
PROPUŠTENA ŠANSA GENERACIJE

Meksiko prizemljio Hrvatsku
Objavljeno 24. lipnja, 2014.
Sanjali smo s njima. Zaboravili probleme. Sada je tome kraj.

Hrvatska reprezentacija treći puta uzastopno oprašta se od Svjetskog prvenstva već u skupini. U presudnom susretu za prolazak u osminu finala Meksiko je nadigrao Hrvatsku i zasluženo slavio s 3:1 i tako šesti puta uzastopno osigurao prolazak u drugi krug, a Hrvatsku poslao kući.

Niko Kovač za odlučujući je dvoboj odlučio promijeniti formaciju, Hrvatska je krenula s 4-3-3, gdje je Vrsaljko igrao na lijevom beku, a Pranjić u veznom redu s Modrićem i Rakitićem.

Bolji samo u posjedu lopte

Prvi pokušaj Hrvatska je imala u 7. minuti, nakon kornera i kratke kombinacije Pranjića i Rakitića potonji je odlično ubacio na Perišića, no njegov je udarac otišao preko gola. Polako su “kockasti” preuzimali inicijativu, agresivnim pristupom nisu dozvoljavali Meksikancima da slože ozbiljniju akciju, a to je u 13. minuti donijelo novo uzbuđenje pred Ochoinim vratima. Rakitić je oduzeo loptu na sredini terena, uslijedio je kontranapad naših, lopta je stigla do Perišića koji je ubacio s desne strane, a Marquez spasio svoja vrata izbivši loptu u korner. Nakon njega uslijedio je ubačaj Srne na Olića, koji je glavom spustio na Mandžukića, no prije njega meksička je obrana raščistila situaciju. I kada se činilo da je Hrvatska potpuno preuzela kontrolu, Meksiko je gotovo poveo u 16. minuti. Herrera je “opalio” s 20 metara u suprotne, lijeve rašlje, no greda je spasila Hrvatsku. Tri minute kasnije Peralta je dobio odličnu loptu iza leđa naše obrane, ali se u izglednoj sitauciji, kada je bio sam ispred Pletikose, spetljao i krivo zahvatio loptu. Igralo se potom uglavnom između dva šesnaesterca, a Hrvatska je pokušavala prijetiti s distance. Pucao je prvo neprecizno Pranjić (27.) s 25 metara, potom i Perišić (29.) s 18 nakon što mu je Mandžukić spustio loptu, a neprecizan je bio i Srna (40.) iz slobodnog udarca. Do odmora je još jednom pokušao Meksiko, srećom, dobru njihovu kombinaciju pred našim vratima Ćorluka je spasio izbijajuću loptu u korner. Iako su se uspjeli nametnuti posjedom lopte, hrvatski nogometaši nisu ga i pretvorili u opasnije prijetnje, u prvih 45 minuta najopasnije pred meksičkim vratima bilo je poslije prekida.

Perišić spriječio najuvjerljiviji poraz

Živnuo je u nastavku Modrić, dosta neprimjetanu prvom dijelu, prvo prodorom, a potom i odličnom dubinskom loptom prema Mandžukiću, koja je bila zamalo prebrza. Ipak, othrvao se Meksiko početnom pritisku, te zaprijetio u 57. minuti kada je Srna izbijanjem u korner ispred dos Santosa spriječio opasnu situaciju pred našim vratima. Razmahali su se Meksikanci i Hrvatska je opasno živjela u tim trenucima. Aguilar je na desnoj strani “slomio” Pranjića i ubacio na drugu vratnicu gdje se našao Guardado, njegov je udarac rukom blokirao Srna, ali Irmatov je srećom pokazao samo na korner, uz velike proteste Meksikanaca. Poslije kornera spašavao je Ćorluka izbijajući loptu s gol-crte, a nedugo potom i Pletikosa je obranio opasni udarac Aguilara sa šest metara iskosa. No, kao da te prijetnje nisu bile dovoljno upozorenje, Hrvatska se u posljednjih 20 minuta potpuno raspala. Zabio je prvo u 72. Marquez nakon kornera, a samo tri minute kasnije sve hrvatske nade u osminu finala odnio je drugi pogodak, kojeg je zabio Guardado. Pokušao je Rebić (78.) smanjiti, odlično je prošao i pucao, ali je Moreno s crte izbio, a zatim je četiri minute kasnije Meksiko još jednom zabio nakon kornera za veliko slavlje svojih navijača na tribinama. Perišićev pogodak nakon lijepe akcije nije mogao ublažiti tugu zbog još jednog posrtaja i oproštaja od velikog natjecanja. Do kraja utakmice Hrvatska je ostala s deset igrača jer je zbog grubog prekršaja isključen Rebić. G. Roguljić

RECIFE - Arena Pernambuco. Gledatelja: 42.500. Teren odličan. Sudac: Ravšan Irmatov (Uzbekistan). Strijelci: 0:1 Marquez (72), 0:2 Guardado (75), 0:3 Hernandez (82), 1:3 Perišić (87). Žuti kartoni: Rakitić (Hrvatska), Marquez, Vazquez (Meksiko). Crveni karton: Rebić (Hrvatska).

IGRAČ UTAKMICE: RAFAEL MARQUEZ (MEKSIKO)

Hrvatska

1 (0)

Pletikosa 5,5, Srna 5,5, Ćorluka 6, Lovren 5,5, Vrsaljko 6 (od 58. Kovačić 5), Pranjić 5,5 (od 74. Jelavić -), Modrić 5,5, Rakitić 6, Perišić 6, Olić 5,5 (od 69. Rebić 5,5), Mandžukić 5,5.

Meksiko

3 (0)

Ochoa 6, Aguilar 6,5, Rodriguez 6,5, Marquez 7,5, Moreno 7, Layun 6,5, Vazquez 6,5, Herrera 6,5, Guardado 7,5, dos Santos 5,5 (od 62. Hernandez 7), Peralta 6,5 (od 79. Pena -).

0:1

Korner s lijeve strane izveo Guardado, a Marquez nadskočio do tada odličng Ćorluku i glavom sa šest metara svladao Pletikosu

0:2

Lijepo su Meksikanci izigrali hrvatsku obranu, Peralta je s desne strane ubacio, a Guardado neometan, s deset metara zakucao loptu u mrežu

0:3

Nakon kornera s desne strane Vazquez je glavom prebacio na drugu vratznicu, gdje je utrčao Hernandez i sam, iz blizine lakoćom glavom zabio

1:3

Rakitić je petom proigrao Perišića, koji je iskosa s lijeve strane prizemnim udarcem svladao Ochou

Skupina A

1. Brazil 3 2 1 0 7:2 7 2. Meksiko 3 2 1 0 4:1 7 3. Hrvatska 3 1 0 2 6:6 3 4. Kamerun 3 0 0 3 1:9 0

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike