Kultura
KONCERT MLADIH GLAZBENIKA ZA STRADALE OD POPLAVA

Mozartova Velika misa u c-molu 'na noge podigla' đakovačku katedralu
Objavljeno 24. lipnja, 2014.

ĐAKOVO - Mozartovu Veliku misu u c-molu u izvedbi Zagrebačkog orkestra mladih i Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors prošlu je nedjelju u đakovačkoj katedrali  imala prigodu slušati brojna publika. Koncert je bio humanitarnog karaktera, te,  iako je ulaz bio slobodan, nakon koncerta prikupljali su se dobrovoljni prilozi za stradale od poplava.
-Izvedbe Mozartove Velike mise u c-molu raritetne su i u svjetskim razmjerima, a valja napomenuti kako smo upravo za izvedbu ovog remek djela u Zagrebačkoj katedrali na blagdan Bijele nedjelje pod vodstvom maestra Igora Tatarevića nagrađeni Posebnom Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu. Osim zbora i orkestra zapjevali su nam i solisti Antonia Dunjko (sopran I), Martina Đurđević (sopran II), Josip Čajko (tenor) te Filip Sever (bas), pojasnili su izvođači. Inače, Velika misa, djelo odmah uz bok slavnom Mozartovu Rekvijemu, jedinstveni umjetnički izraz skladateljeva religioznog duha, ali i ostvarenje iznimnih izvođačkih zahtjeva zbog čega će i ova izvedba bez sumnje izazvati posebno zanimanje i publike i kritike. Zagrebački orkestar mladih, pojasnio je Davor Kelić, student dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i člana Umjetničkog vijeća Zagrebačkog orkestra mladih, sastavljen je većinom od studenata koji dobrovoljno sviraju u orkestru. Zahvaljujući njegovoj suradnji s maestrom Vinkom Sitarićem dogovoren je nastup u Đakovu. Dirigent Igor Tatarević uoči koncerta kazao nam je uoči koncerta kako su, kao ansambl sastavljen od mladih ljudi, većinom studenata, odlučili na svoj način pomoći stradalima u poplavama. – Prošle godine sam Zagrebačkom filharmonijom bio na koncertu u katedrali i prostor je predivan, inspirativan za umjetnike, lijepe akustike, kazao je Tatarević.
Zagrebački orkestar mladih, „orkestar s dušom“, osnovan je u jesen 2010. godine od strane mladih hrvatskih glazbenika, studenata Akademije. Njihov najpoznatiji projekt je „Mozart u vrtu“, umjetnički multimedijski performans na otvorenom kojeg planiraju pretvoriti u prvorazrednu zagrebačku kulturno-turističku atrakciju. Očiglednu zaljubljenost u Mozarta dokazuje i prošlogodišnja izvedba Requiema. Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Concordia discors također je osnovan 2010. godine te okuplja stotinjak članova, studenata mnogih zagrebačkih fakulteta. U kratkom postojanju Zbor je osvojio je više nagrada, osam zlatnih te dva srebrna odličja, i to na natjecanjima u Zagrebu, Barceloni i Veneciji. Mnogima je ostao u sjećanju kao finalist HRT showa Do posljednjeg zbora. Najveći uspjeh je predstavljanje Hrvatske na Eurosongu zborova u Beču 2014. godine. Mozartova Velika misa njihov je iskorak prema vrhuncima glazbene misli. Na kraju valja napomenuti kako su Grad Đakovo i Filozofski fakultet u Zagrebu podmirili troškove putovanja mladih glazbenika.
Maja MUŠKIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike