Novosti
NOVAC U BOGOJEVU

Slavonci po cigarete, Vegetu i piće još uvijek odlaze u Srbiju
Objavljeno 20. lipnja, 2014.
Hrvatski građani kupuju preko granice, dok se Vlada premišlja o snižavanju poreza na hranu

Unatoč gotovo svakodnevnim popustima i akcijama u trgovačkim centrima, kupovna meka Osječana još uvijek se nalazi 30-ak kilometara dalje, prema istoku. Dobro poznate prodavaonice “Niš” i “Ducko” godinama pohode brojni, a koliko su upućeni ne samo u cijene proizvoda zbog kojih prelaze granicu sa Srbijom, govori i podatak da su s tamošnjim prodavačima na “ti”. Uobičajena ruta odlaska je najprije u nešto bliži “Ducko”, gdje se izviđaju cijene, a potom usporede s onim u “Nišu”, nakon čega slijedi ubacivanje u kolica doslovce svega i svačega.

Mora se ipak priznati da kolona zainteresiranih Slavonaca ipak nešto jenjava u posljednje vrijeme, odnosno redovi nisu dugački kao što su to, primjerice, bili prije četiri do pet godina, kad su prostor za automobile doslovce preplavljivali automobili s registracijskim oznakama Osijeka i Vukovara. Iste takve ipak smo uočili i uoči blagdana Tijelova ispred prodavaonice “Niš”.

- S prijateljima uobičavam doći otprilike jednom mjesečno. Iskreno, najviše dolazim zbog cigareta koje su ovdje znatno jeftinije nego u Hrvatskoj, no uvijek se držim pravila i ne nosim više od šteke po jednoj osobi. Naravno, ne isplati mi se samo doći zbog cigareta pa obično kupim crvenu papriku koja je ovdje upola jeftinija nego kod nas, ali i Vegeta - kaže Dragan Nolić iz Vere, dodajući da neizostavno kupi i gajbu piva, jer je omjer cijena seda naprema deset kuna, dakako, u korist piva iz bogojevske prodavaonice. Iako je ranije, dok je konzumirala cigarete dolazila češće, u prodavanici je ovaj put bila i 40-godišnja Osječanka D. S. (podaci poznati redakciji), koja kaže da u pravilu uvijek kupuje iste proizvode. To je prije svega Vegeta čija je cijena, pojašnjava, 20 kuna za kilogram, za razliku od one u Hrvatskoj koja je više no dvostruko veća. Isplative su čak i juhe u vrećici, čija je cijena do dvije kune, a zanimljivo je da su i razni dodaci jelima također dva do tri puta jeftiniji nego istovjetni na policama hrvatskih prodavaonica. Kako već tradicionalno u obitelji sama pripravlja liker, isplati joj se, dodaje, kupiti i 96-postotni alkohol čija je cijena oko 12 kuna za litru, dok u Hrvatskoj premašuje stotinu kuna.

Neki proizvodi su u istoj cijeni kao i naše, no činjenica je da se ovdje isplati potrošiti novac za “jedna kolica”. Ovaj put ostavila sam u prodavaonici približno 250 kuna, a da stavim na papir sve to što sam ondje potrošila, znam da bi me to stajalo u Osijeku bar dvostruko više. Ipak, nisu više gužve kao nekad, rekla je D.S.

I doista, od prodavačica doznajemo da se kupnja više artikala obavlja obično uoči raznih proslava, poput rođendana, krizmi, pričesti i sl. Vegeta i cigarete su najtraženije, a osim za te proizvode Slavonci su zainteresirani i za Pepsi, Jamnicu i pokoju “žestu”. Ne čudi, jer je cijena primjerice, za Lavov oko 45 kuna, a isto to žestoko piće u hrvatskim trgovačkim centrima stoji gotovo 70 kuna. Pa kad se proizvoda kupi više, slažu se naši sugovornici, više je no isplativo kune ostaviti u blagajni prodavaonice u Srbiji.

Marija MIHELIĆ
Omjer dinara i kune

I dok je ranije bilo uobičajeno mijenjati kune za eure, a potom te eure u dinare, uvođenjem POS uređaja u srbijanske trgovine prevagnulo je kartično plaćanje. Razumljivo, jer gledajući odnos dinara i kune prilikom takvoga plaćanja, omjer je 1:15, odnosno 150 dinara je deset kuna. Kod plaćanja gotovinom omjer je 1:13,5 pa je deset kuna u tom slučaju 135 dinara.

Znatno niže cijene

Uzimajući za primjer omjer 1:15, donosimo tablicu cijena nekih proizvoda s cijenom u dinarima i preračunatom cijenom u kunama.

Proizvod cijena/din cijena/hr

Pepsi twist 91,10 6,07

Vegeta 1 kg 309,70 20,64

Juha u vrećici 24,60 1,64

Suha slanina 499,00 33,26

Alkohol 96% 188,50 12,56

Med cvjetni 481,50 32,10

Jelen pivo 0,5l 56,00 3,73

Najviše se kupuje Vegeta, cigarete, Pepsi, Jamnica i žestoka pića - uglavnom sve hrvatski proizvodi

Najčitanije iz rubrike