Crna kronika
NOĆNI POŽAR UNIŠTIO ŠTAGALJ

Pedesetak vatrogasaca satima se
borilo s vatrenom stihijom u Dalj Planini
Objavljeno 17. lipnja, 2014.

ALJMAŠ - Dvije tisuće bala sijena i slame izgorjelo je u požaru koji je presinoć oko 21.30 sati buknuo na štaglju farme Lovrinčević u Dalj Planini kod Aljmaša. Pedesetak vatrogasaca DVD-a Dalj, Erdut, Aljmaš i Bijelo Brdo, te Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, borilo se s vatrenom stihijom gotovo cijelu noć. Brzom intervencijom DVD-a Dalj spriječeno je širenje vatre i nastajanje još većih materijalnih šteta. Srećom, u požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a sve životinje s farme na vrijeme su spašene.

- Ljudi koji su prvi vidjeli požar uspjeli su životinje evakuirati iz objekta. Potpuno je izgorio štagalj veličine 160 metara kvadratnih u kojem se nalazilo 1.000 bala slame i 1.000 bala djeteline. To je golema površina i gasili smo je cijelu noć. Pripadnici DVD-a Dalj ostali su dežurati i tijekom jučerašnjeg dana, a pozvani su i pripadnici ostalih DVD-ova, nakon kraćeg odmora, da se vrate dežurati. Na intervenciji je bilo više od 50 vatrogasaca koji su izašli na teren s devet vozila - kazao je Mijo Nemet, zapovjednik DVD-a Dalj.

Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Osijek, kazao je da je temperatura bila enormno visoka.

- Na požarištu je bilo oko 800 stupnjeva. Temperatura na otvorenom prostoru podiže se do 1.000 stupnjeva i tako omogućava da se neka goriva tvar prvo isuši, a potom i zapali od velike topline - kazao je Banjan. Dodao je da su do dolaska osječkih profesionalnih vatrogasaca pripadnici DVD-a Dalj uspjeli vatri presjeći put i spriječiti njezino daljnje širenje.

- Jedan objekt je već zahvatila vatra s vanjske strane pa smo ga ugasili. Farma je sastavljena od tri montažna objekta i velike zidane zgrade koja je u velikom dijelu staja za ovce i neke druge životinje. U improviziranom dijelu s prednje strane farme nalazio se štagalj sa sijenom pokraj kojega je isto bilo nešto stoke i svinja. Prvo se zapalilo sijeno u štaglju koji je dužine 30 metara s četiri metra širine i u njemu je četiri metra u visinu bilo naslagano sijeno i slama. Štagalj je bio podbočen drvenim stupovima i imao je drveni krov - kazao je zapovjednik osječkih vatrogasaca.

Na mjesto događaja jučer je izišla i policija, no na očevid se moralo pričekati, dok se i posljednja slamka sijena ne ugasi.

Sandra LACIĆ
BORBA S VJETROM

Uz to što je vatra nemilosrdno prijetila da će se proširiti na cijelu farmu, ni vjetar vatrogascima nije išao naruku.

- Vjetar nam je bio nepovoljan i tjerao vatru na preostali dio farme pa je bilo potrebno da se brzo presječe plamen i osiguraju ostali improvizirani objekti preko kojih bi se požar proširio na zidani objekt - kazao je Boris Banjan.

2000

bala sijena i djeteline uništeno je u požaru na farmi u Dalj Planini

Vatrogasci su se suočili s golemom temperaturom - na požarištu je bilo oko 800 stupnjeva!

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

Najčitanije iz rubrike