Novosti
O ENERGETSKOJ BUDUĆNOSTI

Vrdoljak: Građani i industrija neće imati većih problema s isporukom plina iz Ukrajine
Objavljeno 18. lipnja, 2014.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvorio je konferenciju o energetskoj budućnosti Hrvatske gdje je iznio glavne ciljeve Vlade u tom području. Prema njegovu mišljenju, najvažnije je pronaći model koji će omogućiti da INA i dalje bude jaka nacionalna naftna kompanija, a najavio je i da će krenuti natječaj za offshore eksploataciju na Jadranu. Vrdoljak je naširoko pričao o glavnim poljima koji bi trebali omogućiti stabilnu opskrbu energijom ne samo za nas nego i susjedima. Osvrnuo se na rusko-ukrajinsku plinsku krizu te naglasio da smo mi najmanje ugroženi.

- Mogu sigurno poslati poruku da hrvatska industrija i domaćinstva neće imati problema s isporukom plina, da smo tu napravili sve što smo trebali, ali dugoročno gledano, svake dvije do tri godine dolaze nam takve krize i svaki put gledamo kako spriječiti veće negativne efekte takvih kriza - rekao je Vrdoljak.

Ipak, ima stvari s kojima ministar nije zadovoljan. "Ne može se dogoditi da RH proizvodi 60 posto plina za domaće tržište, a da je plin skuplji Petrokemiji nego konkurentima Petrokemije u Mađarskoj, Češkoj i Austriji, koje nemaju svoju proizvodnju. Netko tu nije vodio dobru politiku, netko je odigrao nekako i to nije bilo dobro za tu industriju", zaključio je ministar.

Istaknuo je potrebu gradnje LNG-a te ulaganja u rafinerije. Najavljeno je i skoro otvaranje burze električne energije, a Vrdoljak je poručio da se HEP mora proširiti na nova tržišta i postati regionalni igrač. Osvrnuo se i na obnovljive izvore energije, istaknuvši da je želja ispuniti sve obveze prema Bruxellesu, ali da se razvijaju i domaće tehnologije kako bi se kroz sustav obnovljivih izvora povećala zaposlenost. "Želja nam je da od Hrvatske napravimo ne samo malu, lijepu zemlju na jugu Europe, nego da budemo mala, lijepa i pametna zemlja, a pametni su oni koji najbolje iskoriste svoje potencijale i osiguraju da generacije iza nas imaju bar malo bolju zemlju. Jedan od faktora koji bi mogao omogućiti da imamo bolju zemlju je energetski sektor", zaljučio je Vrdoljak. Nuklearnu elektranu koja bi se mogla graditi u Slavoniji nije spominjao. (MS/E.S.)

Jedan od faktora koji bi mogao omogućiti da imamo bolju zemlju je energetski sektor, rekao je Vrdoljak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike