Osijek
SUPRUG ODVEO DIJETE IZ VELIKE BRITANIJE U GRČKU

Životna drama Osječanke: Kad je shvatila
da joj je suprug oteo sina, otišla je za
njim i prisilno završila u duševnoj bolnici
Objavljeno 17. lipnja, 2014.
Već pet mjeseci smije viđati sina samo sat vremena dnevno

Teško je i pomisliti kakva se životna drama odvija u životu Osječanke Barbare Dimitrijević, čija je priča potaknula osnivanje grupe na društvenoj mreži Facebook pod nazivom “Help Barbara get her son back!”.

Ova 38-godišnja žena proživljava pakao u Grčkoj, gdje je iz Newcastlea u Engleskoj još u siječnju 2014. godine njezin suprug Petros odveo sina Spiridona te od tamošnjih vlasti zatražio skrbništvo, bez volje i znanja svoje još uvijek zakonite supruge.

- Suprug mi je za Božić najavio selidbu u Saudijsku Arabiju gdje radi od 2011. godine i predložio da prije toga odvede sina u Grčku da vidi njegove roditelje. Vratio se u Englesku bez sina i rekao da će Spiridon ostati kod bake još tjedan dana te je ponovno otputovao. Kad mi više nije odgovarao na poruke, uputila sam se u Grčku i tek mi je tada postalo jasno što namjerava s našim djetetom. Nisam niti sanjala da me čekaju dani provedeni u duševnoj bolnici Dromokaitio, u Ateni, kamo su me na zahtjev javnog tužitelja odveli. Kao u filmu, dvojica su došla po mene i rekli da rade s mojim puncem i da me vode na aerodrom. Kad sam vidjela da idemo drugim putem, bilo je kasno. Na ulazu u bolnicu čekali su me s injekcijom i bila je sreća što sam imala mobitel pa sam nakon dva dana uspjela nazvati brata. On mi je pomogao da iz ludnice praktično pobjegnem - ispričala nam Barbara, dodajući da od siječnja, kad je pakao počeo, svog sina smije viđati samo sat vremena dnevno.

Šokirana je bila kad je odmah po dolasku u Grčku bila privedena u policiju, gdje je doznala kako su Petrosovi roditelji posvjedočili da je dijete prije dvije godine ostavila na otoku Sirosu kod suprugovih roditelja. To joj je bio dokaz, kaže, da je njezin suprug odlučio oduzeti joj sina pod svaku cijenu pa i potplatiti tamošnje vlasti u namjeri da majku zauvijek odvoji od djeteta.

- Ja se iz Grčke ne vraćam u Englesku bez Spiridona! On je uplašen, ispiru mu mozak pričama da sam ga ja ostavila pa onda drugi dan mu govore da ću ga ukrasti. Samo sam vjerovala suprugu da će ga odvesti na tjedan dana kod bake, a doživjela sam nešto najgore što se čovjeku može dogoditi - kaže Barbara, kojoj pisma podrške iz Osijeka stižu svakodnevno.

Marija MIHELIĆ
PREDALA TUŽBE U ENGLESKOJ I SUDU ZA LJUDSKA PRAVA

Još početkom veljače Barbara Dimitrijević podnijela je tužbu Sudu za ljudska prava u Haagu. Iako su samom predajom svi procesi na grčkim sudovima koje je podnio njezin suprug morali stati, to se ipak nije dogodilo.

- Obratila sam se i sudu u New Castleu i taj sud, s obzirom na to da ja ondje živim, ima pravo odlučivati o stalnom skrbništvu nad Spiridonom. Petros je u međuvremenu zatražio da se slučaj prebaci u Grčku, no nadam se da mu neće biti udovoljeno - ogorčeno kaže Barbara.

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike