Regija
U SKLADIŠTU PROPALO 8 MILIJUNA KN PROIZVODA

Stečaj i za Eurovoće zadrugu,
osnivača Nove Đakovčanke koja
je dvaput završila u stečaju
Objavljeno 16. lipnja, 2014.

ĐAKOVO/ORAHOVICA – Za prerađivače povrća i voća u tijeku je špica sezone, no ne i za Novu Đakovčanku i njenog osnivača - orahovičku Eurovoće zadrugu, koja je osnovana 2002. godine. Kako stoji na HGK-ovim službenim stranicama, riječ je o srednje velikom poduzeću s (tada) 282 radnika, vlasništvo je zadružno, a kao robne marke navode se Doora i Doora Gold, s dobivenim certifikatima poput ISO i HACCP, a kao zemlje izvoza navodi ih se desetak… Dok je Nova Đakovčanka u stečaju od kraja prošle godine, sada je u stečaju i njezin osnivač, čije je sjedište u Donjem Miholjcu. U oba pogona proizvodnja je stala (mjesecima) prije otvaranja stečaja pa sada kao prerađivač povrća i voća na ovim prostorima djeluje slatinska Marinada, a čiji je osnivač Eurovoće d.o.o. iz Donjeg Miholjca. Eurovoće, u smislu krovne tvrtke, bilo se svojevremeno grupiralo kroz pogon na dvije lokacije u Orahovici, Novu Đakovčanku i Marinadu, no, samo godinu nakon preuzimanja Nove Đakovčanke, njezin pogon je sredinom 2012. zatvoren zbog nerentabilnosti i nemogućnosti praćenja preuzetih (kreditnih) obveza, zbog čega Đakovčanka (drugi put) završava u stečaju, a proizvodnja je preseljena u Orahovicu da bi sada i ti pogoni doživjeli sudbinu đakovačkog. Stečajni upravitelj u oba stečaja je Željko Rupčić iz Đakova, a stečajni sudac je Nada Roso.

Stečaj Eurovoće zadruge zatražila je Fina. U trenutku otvaranja stečaja nije obavljana nikakva djelatnost, a nije bilo ni radnika. Kada je prerada povrća i voća ugašena, preostalim radnicima ponuđeno je da prijeđu u Slatinu, u Marinadu.

– Ukupna vrijednost imovine je 51,6 milijuna kuna, od čega se 24,5 milijuna odnosi na nekretnine, a ostalo je oprema. Nakon nekretnina, najveća stavka je tzv. biološka imovina – trajni nasadi s približno 180 hektara neto - kaže Rupčić.

Inventura je napravljena; u trenutku otvaranja stečaja, dodaje Rupčić, u skladištima je bilo zaliha gotovih proizvoda knjigovodstvene vrijednosti od približno osam milijuna kuna.

– No većinom je riječ o neuvjetnoj robi, jer joj je istekao rok trajanja - pojašnjava Rupčić.

Jedan od razloga odlaska zadruge u stečaj jest prezaduženost – obveze joj za pet milijuna kuna premašuju vrijednost imovine.

– Najveći vjerovnik s 35 milijuna kuna tražbina je banka sa založnim pravom na ime kredita, dok je drugi vjerovnik država s 23 milijuna kuna tražbina, od čega se oko 20 milijuna kuna odnosi na kredit bivšeg Fonda za razvoj i zapošljavanje, a čije je poslove preuzelo Ministarstvo financija. Slijede dugovanja na ime neplaćenih poreza i doprinosa - dodaje stečajni upravitelj Rupčić.

Stečajni dužnik prema kooperantima nema obveza. Rupčić najavljuje kako je ispitno-izvještajno ročište zakazano za 26. kolovoza. U tijeku je zaprimanje prijava tražbina vjerovnika. Suzana Župan

Nekretnine Nove Đakovčanke na prodaji za 29,3 milijuna kuna

I Nova Đakovčanka prije šest mjeseci završila je (drugi put) u stečaju zbog prezaduženosti. I u njezinom slučaju obveze su veće od imovine i iznose 44,3 milijuna kuna. I u njezinom slučaju najveći vjerovnik je banka, Hypo banka, s 36,3 milijuna kn, a na ime kredita, odnosno založnog prava. Rješenjem je određena prodaja njezinih nekretnina vrijednih 29,3 milijuna kuna. Sve pokretnine, strojevi, prodani su Voćar-prometu u Kalesiju, u BiH. U dijelu prostora u zakupu je ovdašnja tvrtka Tehno Elektro, a koja u njemu garažira strojeve i drugu opremu.

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike