Objavljeno 13. lipnja, 2014.
Proizvodnja voća i povrća u Hrvatskoj je nedostatna. Uvoz bi trebali kompenzirati vlastitom proizvodnjom za koju imamo sve preduvjete i samim time osigurati samodostatnost domaćih proizvoda. Kada je riječ o voću, veći izvoz od uvoza u 2013. ostvaren je kod višanja i mandarinki, dok kod povrća pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu ostvarujemo jedino kod mrkve. Ministarstvu poljoprivrede nužna je dugoročna strategija proizvodnje radi zaštite nacionalnog interesa, neki su od zaključaka okruglog stola „Voće i povrće“, koji je jučer održan u organizaciji Poslovnog dnevnika, a u sklopu cjelogodišnjeg projekta „Snaga hrvatske hrane“.
Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatskog voćarskog saveza naglasio je da uz višnje i mandarine pozitivan primjer trebaju biti šljive i trešnje. „Do površine koja je pod voćem stigli smo u prijeratnim godinama, šljive i trešnje u visokom su usponu, međutim, rezultati još uvijek nisu na zadovoljavajućoj razini, jer godišnje uvozimo 130.000 tona voća. Jako je važno povećati konkurentnost i proizvodnju te osigurati samodostatnost s domaćim proizvodima. Trebamo proizvoditi, ne samo za vlastito tržište, nego i za izvoz. Najbolji primjer su mandarinke, koje se izvoze na tržište Rusije i Velike Britanije, a radi se i na daljnjem širenju izvoza“, istaknuo je Dražen Miloloža, zamjenik direktorice sektora poljoprivredno-prehrambene industrije pri HGK-u.(Z.R.)
Mandarinke izvozimo na tržište Rusije i Velike Britanije, a radi se i na daljnjem širenju izvoza