Kultura
GODINA KNIFERA

Sablić Tomić: Knifer je brand koji Osijek mora prepoznati!
Objavljeno 12. lipnja, 2014.
Za obnovu Kniferove rodne kuće na Vukovarskoj dobili su odobrenje stanara i restauratora

Da je ova, 2014. godina, u znaku Julija Knifera, već smo mnogo puta pisali, kao i o listi ambicioznih planova i velikih želja koje bi ovom rođenom Osječaninu u čast htjela ostvariti osječka Umjetnička akademija.

S obzirom na to da je djetinjstvo proveo u obližnjoj Vukovarskoj ulici, Svačićeva ulica (gdje se nalazi i Akademija), ili neka druga ulica, trebala bi promijeniti/dobiti ime Julija Knifera. Taj prijedlog upućen je Odboru za utvrđivanje prijedloga imena osječkih ulica i trgova. Od njih, kao i od Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu, do jučer nismo dobili odgovor, iako smo im od sredine svibnja do jučer uputili tri mejla, ali i zvali ih na telefon (na koji se nitko ne javlja).

- Grad bi se trebao angažirati ako želi dobiti atrakciju - pješačke prijelaze u obliku Kniferova meandra i brendirati to. MUP nam je taj prijedlog odbio, iako je, primjerice u Zagrebu, slična akcija odobrena u blizini zoološkog vrta na Maksimiru, gdje su prijelazi dobili oblik zebrinih pruga. Usto, mi smo to htjeli učiniti tamo gdje promet ionako nije jako frekventan, u blizini naše zgrade, pojašnjava dekanica Helena Sablić Tomić. Paralelu je povukla i s promjenom ikonice na semaforima u Gračanovu skulpturu Cesarca, popularnog Šetača.

Jedan od većih zahvata je i obnova Kniferove rodne kuće na Vukovarskoj, za što su dobili odobrenje i stanara i restauratora. Želja im je obnoviti kuću te na nju postaviti spomen-ploču (za što se javio osječki ogranak Družbe Braća hrvatskog zmaja). U tijeku je izrada projektne dokumentacije i 3D animacije, napominje dekanica.

- Veleposlanstvo Francuske zainteresirano je stipendirati nekoliko naših studenata Odsjeka za likovnu umjetnost boravkom u Parizu sljedeće akademske godine - ponosno ističe Helena Sablić Tomić. Studenti istog tog odsjeka, pod vodstvom dizajnera Marka Jovanovca, trebali bi osmisliti pročelje Salona Meandar osječkog Muzeja Slavonije, koji se nalazi u suterenu Dječjeg vrtića Mak, u Donjem gradu. Ta je akcija bila planirana za Osječko ljeto mladih, no dekanica se nada da će ipak biti realiziran. Za jesen je prolongirana i ekoinstalacija Labirint studentice Ljerke Bubalo. Prošlo je vrijeme sadnje, pomalo kroz smijeh kaže dekanica.

Završnica velikog projekta - obilježavanja 10. godišnjice smrti te 90. godišnjice rođenja Julija Knifera - bit će izložba, čije je otvorenje planirano upravo na dan smrti (7. prosinca) i to u Galeriji Kazamat te možda i u Galeriji Waldinger, pokaže li se potreba, s obzirom na to da je poziv za sudjelovanje upućen brojnim hrvatskim akademskim umjetnicima, a očekuje se i da će ih biti više od 20. Dekanica Sablić Tomić nada se da će do toga datuma uspjeti objaviti i knjigu koja bi imala i ulogu kataloga izložbe, a u kojoj bi bile sadržane sve aktivnosti planirane za ovu godinu, a u čast Kniferu.

U uredničkom bi timu bili isti ljudi koji su i u organizaciji programa obilježavanja godine Knifera, a uključili bi i osječki Ogranak MH, HAZU - Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Muzej Slavonije, Galeriju likovnih umjetnosti... I jedan bi broj Književne revije bio posvećen toj temi.

Narcisa VEKIĆ
SENZIBILIZIRATI JAVNOST

Knifer je rođeni Osječanin koji je u našem gradu proveo 20-ak godina. Umjetnička će akademija i ubuduće nastojati senzibilizirati javnost za to, kao i obilježavati dan Kniferove smrti. Nadamo se da će ta inicijativa biti prepoznata i da će se Osijek brendirati u tom smjeru - kaže Helena Sablić Tomić.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike