Sport
NEKADAŠNJI LIJEVI BOČNI OSIJEKA I REPREZENTACIJE BIH

Bakir Beširević: Hrvatska prolazi drugi krug, siguran sam, bolji ste od Meksika
Objavljeno 11. lipnja, 2014.

Bakira Beširevića, legendarnog lijevog bočnog Osijeka, koji je u bijelo-plavom dresu odigrao više od 260 službenih utakmica, uhvatili smo u velikoj “radnoj akciji”. Bakir se, naime, nakon Osijeka vratio u Orašje, gdje je završio nogometnu karijeru. Orašje je također proteklih tjedana bilo pogođeno poplavama pa je danas već 49-godišnjak imao pune ruke posla.

- A nema problema što ste nazvali, baš sam htio malo uzeti odmora, popušiti jednu. A i lijepo je čuti uvijek nekoga iz Osijeka.

Bakir je imao radnu akciju u svojoj vikendici.

- Kada je bilo najgore, svi smo radili. Stvarali smo zečje nasipe na cesti prema Tuzli, a prijetilo nam je i s ove strane od rijeke Bosne. Danas je 95 posto općine Orašje pod vodom. Uži dio Orašja je ostao suh, pa tako i moja kuća, ali mi je nastradala vikendica, koja se nalazi u vikend-naselju Draganovci. Narasla mi je voda i do metar i 30 centimetara. Već danima izbacujem mulj i oštećene stvari.

Pomogli su i ljudi iz Osijeka?

- Skupljala se pomoć na Akademiji Krpan&Babić, na čemu im zahvaljujem u ime svih stanovnika Orašja i okolice. Biza (nadimak supruge Petra Krpana, nap.a) dva je puta dolazila osobnim automobilom, donosila higijenske potrepštine onda kada je toga i te kako trebalo.

Je li ikome do nogometa u takvoj situaciji?

- Klubovi s ovog područja prekinuli su prvenstva. Od 12 terena na ovom području gotovo su svi poplavljeni. Negdje je voda narasla do prečke. Ostao je naš i glavni teren u Orašju.

To “naš” je teren Nogometnog kluba Hajduk iz Orašja, gdje je Beširević trener.

- Tu sam počeo, tu sam i završio karijeru, a evo sada su me zamolili da im budem i trener. Ide sve polako.

Unatoč svim problemima, rado je skrenuo s teme i popričao o predstojećem Svjetskom prvenstvu. Usporedio je kvalitetu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Za razliku od onih mojih godina, '96. - '98., kada je Hrvatska bila mnogo kvalitetnija, sada mislim kako su to reprezentacije otprilike podjednake kvalitete. Tada su Hrvatsku činili igrači iz vodećih europskih klubova, a tako je i danas. Promijenilo se to što danas i reprezentaciju Bosne i Hercegovine također čine igrači koji igraju u vodećim europskim klubovima.

Za Bakira zato nema dvojbe?

- Prolaze u drugi krug i Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Ja bih volio da se sastanemo u finalu. Bosna je moja reprezentacija, a u Hrvatskoj sam igrao deset godina. Treći koje simpatiziram su Talijani.

Ipak, zaključili smo kako BiH ipak ima nešto lakšu skupinu. A suparnik Hrvatskoj je Meksiko, koji je od 1986., uz izuzetak Italije '90., kada nije igrao na SP-u, svaki put prošao u drugi krug. Meksiko je uoči Brazila igrao protiv Bosne i Hercegovine.

- Baš sam gledao tu utakmicu i uvjerio se kako je Hrvatska bolja od Meksika. Mi smo pobijedili 1:0, a trebalo je biti bar 4:0 ili 4:1. Jedinu priliku koju je Meksiko stvorio bila je pogreška naše obrane. A što se tiče tradicije, one ionako služe kako bi se rušile.

“Puš pauza” je završila, posla je bilo dosta. Bakir je za kraj otkrio kako će sve utakmice pratiti s kauča. Na svu sreću, u svojoj kući u Orašju.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike