Regija
ŽETVA JEČMA - PRVI OTKOSI U ĐAKOVŠTINI

Ratari za ječam očekuju
1,60, a za pšenicu 1,50 kn
Objavljeno 11. lipnja, 2014.
Malobrojni proizvođači ječam prodaju PPK-u Nova Gradiška

ĐAKOVO – U Đakovštini padaju prvi otkosi ječma; riječ je o ranijim, domaćim sortama, poput osječkog baruna, dok kasnije sorte poput francuske čekaju još koji dan za ulazak kombajna u polja. Po zastupljenosti, pivarski ječam u Đakovštini je iza pšenice, suncokreta, kukuruza, uljane repice i soje; njegovi proizvođači mogu se nabrojiti na prste – u Đakovštini ih je samo desetak - pa ga Hrvatska, iako ima nekoliko jakih pivovara, nema dovoljno i uvozi ga. Baza za cijenu mu je cijena pšenice na koju se, ovisno o sorti ječma, obračunava još 5 do 20 posto. Ovdašnji proizvođači rade ga (i ove godine) za PPK Nova Gradiška, a za koju tvrde da je korektan otkupljivač koji je, primjerice, lani, iako je cijena pšenice bila 1,05 kuna, ječam računao na bazi cijene pšenice od 1,20 kuna, što zadovoljni proizvođači tumače time da taj ugovaratelj proizvodnje računa na ozbiljne kooperante pa to želi stimulirati cijenama. Ističe to i Piškorevčanin Matija Brlošić, koji pivarac ima zasijan na 30 hektara na kojima su jučer padali prvi otkosi. On sije raniju sortu, osječki barun, za koji se, kaže, obračunava 5-10 posto više na cijenu pšenice.

- Stanje ječma nije loše, očekujem oko četiri tone po hektaru, a optimum je pet do šest t/ha. Cijena mu ne bi smjela biti ispod 1,60 kuna, što znači da bi cijena pšenice minimum trebala biti 1,50 kn/kg - kaže Brlošić.

Ratar iz Drenja Željko Fabric u iščekivanju je žetve ječma, nada joj se za vikend. On je zasijao kasniju, francusku sortu, a u Drenjanštini je i nešto drukčija zemlja. Na ovu sortu obračunava se 15 posto više na cijenu pšenice.

– Daj Bože da prinos bude četiri tone prve klase, s tim da je prosječan prinos za ovo područje pet tona. No, bit će ispod optimuma, jer je Drenjanština specifična zemlja koja slabo propušta vodu pa je tu procjeđenje sklopa. Bilo je ubrzano busanje pa se nije dovoljno izbusalo - kaže Fabric. I on svoj ječam predaje PPK-u Nova Gradiška, čijim je cijenama i poslovnošću zadovoljan. Na upit o cijeni ječma, kaže:

- Petnaest posto na prosječnu cijenu pšenice po TISUP-u (Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi, nap.a.) do 30. kolovoza. Prema njegovu mišljenju, stara se pšenica prodaje još po 1,40 kn i nadam se da će cijena rasti. Osobno bih bio zadovoljan s 4,5 tona pšenice, a da joj cijena bude bar 1,40 do 1,50 kuna, što znači da bi cijena ječma bila 1,60 kuna i s njom bismo mogli “prezimiti”. U suprotnom će se to odraziti na jesensku i proljetnu sjetvu. Bude li cijena pšenice premala – nagrabusili smo i s njom i s ječmom - kaže Fabric.

On i njegov partner jedini u Drenjanštini siju pivski ječam i to na 50, a pšenicu na 120 hektara, čime je pivarac u tom dijelu Đakovštine zastupljen sa samo jedan do dva posto.

Suzana ŽUPAN
Poplavljeno 186 ha pod ječmom

Nakon soje, pšenice, kukuruza i lucerne, ječam je u selima triju poplavljenih općina županjske Posavine – Gunji, Drenovcima i Vrbanji - peti po štetama na ratarskim kulturama. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poharano je vodom 186 hektara, što je 4,1 posto šteta na ratarskim kulturama u poplavljenom kraju.

Stočni ječam jefitniji 30-40 posto

Ono što svaki proizvođač pivskog ječma ne želi svakako je to da mu na analizi roba ne prolazi pod pivarac, što znači da ide u stočni ječam. “Ne daj Bože da mi ječam završi pod stočnim”, kaže Željko Fabric. Jer, kaže Matija Brlošić, stočni je za 30-40 posto jeftiniji od pivskog no, dodaje, ovisno o godini i stanju (stočne) hrane, zna se dogoditi da im se cijene i gotovo izjednače.

Baza za cijenu ječma je cijena pšenice na koju se obračunava još 5 do 20 posto

Najčitanije iz rubrike