Kultura
MEĐUNARODNI DAN ARHIVA

Izložba razglednica: Propaganda vrijedno radi i u vrijeme rata
Objavljeno 10. lipnja, 2014.
Ovom izložbom Državni arhiv Osijek obilježava 100 godina od početka 1. svjetskog rata

Osamdesetak kutija raznog materijala vrijedna je ostavština Ivana Medveda, bivšeg osječkog muzejskog djelatnika, među kojima su bila i tri albuma fotografija i razglednica iz 1. svjetskog rata.

Decki napred!/Vorwärts Croatische Brüder - piše na jednoj od njih, prema kojoj je naziv dobila čitava izložba koja je jučer otvorena u Državnom arhivu, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja). Ovom se izložbom DAO priključuje velikoj akciji - obilježavanju 100 godina od početka 1. svjetskog rata (28. lipnja). Riječ je o izboru od 112 uglavnom propagandnih - bodrili su ljude za ulazak u rat - te dokumentarnih ratnih razglednica. Dio njih svjedoči i o katastrofalnim posljedicama rata.

S obzirom na to da je arhivska struka samozatajna, izložbe poput ove prigoda su da arhivisti svrnu pozornost javnosti na njihovu djelatnost, naglasila je o.d. ravnateljice DAO-a, Zita Jukić.

Osječki su arhivisti jučer ugostili kolege iz Pečuha i Subotice - gradova prijatelja Osijeka. Ravnatelj subotičkog Istorijskog arhiva, Stevan Mačković kratko je podsjetio na dugogodišnju suradnju dviju arhivskih ustanova, koja je prije 10-ak godina intenzivirana. Imre Odor, pak, rekao je kako se nada da će ova izložba dobiti 'nastavak' na jesenskoj međunarodnoj konferenciji, koja će se održati u Pečuhu.

Izložba ratnih razglednica - koju je otvorio dogradonačelik Vladimir Ham - može se svakodnevno pogledati punih godinu dana, do sljedećeg Međunarodnog dana arhiva. Grafički je izložbu oblikovala Ivana Čurik.

Narcisa VEKIĆ
HUMANITARNI ARHIVISTI

Iako svaku izložbu uglavnom prate informativni materijali i katalozi, Državni arhiv Osijek se ovaj put odlučio “preskočiti” to te novac za to namijenjen vratiti Ministarstvu kulture, koji će ga potom preusmjeriti na obnovu kulturnih institucija stradalih u nedavnim poplavama, ponosno je istaknula o. d. ravnateljice, Zita Jukić.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas