Regija
INOVA-MLADI 2014.

Na međunarodnoj izložbi inovacija zlato i srebro 1. srednjoj školi iz Belog Manastira
Objavljeno 10. lipnja, 2014.
Dobitnici su Toni Rončević i Vedran Žeželj (4.q) te Barbara Kletuš (3.q)

BELI MANASTIR - Zlatnu i srebrnu medalju kućama su s 14. međunarodne izložbe Inova-mladi 2014., održane u Zagrebu, donijeli učenici Prve srednje škole Beli Manastir, inače članovi Udruge inovatora Baranje. Izložba je održana na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u organizaciji Saveza inovatora Hrvatske, a Belomanastirci su nagrade osvojili za inovacije Evira, program za evidenciju rada, te Elektronička brava. Mentori su im bili Mario Salai i Tibor Boni.

- Toni Rončević i Vedran Žeželj, učenici 4.q razreda Prve srednje škole, čiji je mentor bio kolega Salai, osvojili su zlato za Eviru, program za evidenciju rada, u konkurenciji srednjoškolaca inovatora. Kao što mu sam naziv kaže, riječ je o programu koji se odnosi na evidentiranje odlazaka i dolazaka na posao. Koristi se kartica s osobnim simbolom, nevidljivim golim okom, koja se provlači pokraj male IC kamere - objašnjava Boni, naglašavajući kako kartica može biti izrađena od običnog papira.

Povjerenstvu se predstavila i Barbara Kletuš, učenica 3.q razreda iste škole, i osvojila srebro.

- Barbara je osmislila i izradila elektroničku peterocifrenu bravu s dodatnim sigurnosnim postavkama. U slučaju trostruke pogreške na određeno vrijeme blokira vrata, što dojavljuje svjetlosnim i zvučnim signalima, a sve pogreške evidentira - opisuje Boni učeničku inovaciju, zamišljenu za ulazna vrata stubišta ili za vrata na sefovima. Ističe kako su oba rada 100 posto sigurna te da ni jedan nije prekopiran, nego je nastao kao plod vlastitog rada učenika.

Zlato i srebro na 14. međunarodnoj izložbi Inova-mladi 2014. samo su nastavak uspjeha mladih baranjskih inovatora. Gotovo da ne prođe godina a da učenici belomanastirske Prve srednje škole, točnije, članovi Udruge inovatora Baranje, ne osvoje neko odličje na nizu raznih natjecanja kako u zemlji tako i inozemstvu.

Ivica GETTO
Inovatori na margini

Iako mukotrpno rade i doista su “majstori svog zanata”, belomanastirskim učenicima, u većini slučajeva, ostaju samo diplome, medalje i zadovoljstvo. U Hrvatskoj, tvrde, institucije koje bi trebale poticati inovatore i skrbiti se o njima to ne rade onako kako bi trebale, a inovatori se općenito slabo cijene. Tvrde kako u svemu ulogu igraju moćni lobiji, koji interes pokazuju tek kada neki rad postigne veće uspjehe, a nekada ni tada...

Nagrađena je Evira, program za evidenciju rada, te Elektronička brava

Možda ste propustili...

ŠTO JE BILO DALEKO, POSTAJE SVE BLIŽE

Prva lopta zakotrljala se na novom stadionu

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Završena staza u Prolazu Rastoke

KONFERENCIJA ZA MEDIJE ISPRED VRTIĆA

Đurđenovački SDP: Stanje je neizdrživo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja

2

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše

3

PRVI FESTIVAL KULENA

Najbolji kulen imao je Stanko Josipović