Regija
PROJEKT BESPLATNA PRAVNA POMOĆ U SLAVONSKOM BRODU

Romi nezadovoljni novim kresanjem socijalnih prava
Objavljeno 9. lipnja, 2014.
Zakon je jednak za sve građane, naglašavaju iz Centra za socijalnu skrb

SLAVONSKI BROD - Udruga Informativno Pravni Centar iz Slavonskog Broda, uz financijsku pomoć UNHCR-a u Hrvatskoj, treću godinu zaredom provodi projekt “Besplatna pravna pomoć romskoj populaciji pri rješavanju statusnih pitanja u RH (privremeni/stalni boravak, državljanstvo) kao i u davanju pojašnjenja vezanih uz njihova ostala prava i obaveze. Tribina održana u MO J. Rimac posebno ih je zaintrigirala zbog kresanja socijalne naknade od primjene novog Zakona u siječnju ove godine. U brodskom romskom naselju naime živi oko 1.200 osoba, mnoge su obitelji mnogočlane, a samo neznatni broj je zaposlenih .

- Problem su nam smanjene socijalne pomoći, a i sve veći broj stranaca u naselju bez državljanstva, kao i ukidanje pomoći onima koji su skinuti s evidencije zavoda za zapošljavanje ako se redovno ne jave - navodi Darko Nikolić, otac šestero djece koji bi najviše volio raditi.

- Radio bih bilo što, išao bih i na poplavljena područja preko javnih radova - kaže on.

Nezadovoljan je i Ostoja Jovanović, koji je prije tjedan dana od Centra za socijalnu skrb dobio rješenje o ukidanju zajamčene minimalne naknade jer je imao štedni ulog.

- Kao samohrani roditelj, bez igdje ičega štedim sinov dječji doplatak (350 kuna) da bih mu mogao napraviti normalan prostor za stanovanje. Dobar je učenik sedmog razreda - pravda se otac.

No, Zakon o socijalnoj skrbi jednak je za sve građane RH, naglašava ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Slavica Nikšić.

- Romska etnička skupina najviše koristi socijalna davanja. U našoj mjesnoj nadležnosti oni sudjeluju sa oko 10 posto u svim socijalnim pomoćima. Razumijemo njihove probleme vezane uz komunalnu infrastrukturu, no na to ne možemo direktno utjecati. Ponekad im gledamo kroz prste uvažavajući njihovu tradiciju i kulturu (nomadski život) i pružamo pomoć - kaže ona.

Maksimalna stalna novčana pomoć mjesečno iznosi 3.017 kuna, kolika je gotovo prosječna plaća u Hrvatskoj, no u prihod se, kao ni prije, ne računa dječji doplatak. Tu su još osobne invalidnine, doplatak za njegu koji koriste članovi obitelji, besplatni udžbenici, jednokratne novčane pomoći...

Na brodskom je području oko 200 romskih obitelji (sa oko 700 članova) korisnika sredstava socijalne pomoći, gotovo svi nezaposleni. Oko dvije tisuće građana šireg brodskog područja na stalnim je novčanim primanjima Centra za socijalnu skrb, za što se mjesečno izdvaja gotovo dva milijuna kuna.

Marija RADOŠEVIĆ
TKO NEĆE RADITI, GUBI POMOĆ

Dvije trećine primatelja zajamčene minimalne naknade radno su sposobne osobe. Zbog toga je iz Centra načelnicima okolnih općina i brodskom gradonačelniku proslijeđen popis radno sposobnih koji, sukladno Zakonu, mjesečno moraju odraditi 30-90 sati javnih radova bez naknade. Svi oni koji to odbiju, ostat će bez stalne socijalne pomoći.

700

Roma na brodskom području su korisnici socijalne pomoći

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike