Magazin
KATASTROFA IZ 1965. GODINE

Mjesec dana vodenog pakla
Objavljeno 7. lipnja, 2014.

Vezani članci

SLAVONIJA I BARANJA STOLJEĆIMA SE BORE S POPLAVAMA

Godine potopa: S rijekama, kišama i vodama uvijek je problema

Velike poplave u Slavoniji i Baranji ne vežu se samo uz Savu koja je upravo za sobom ostavila pustoš u županjskoj Posavini i sjevernoj Bosni. Svoju ćud mirne i pitome rijeke znala je brzo mijenjati i Drava, posebice u vrijeme proljetnog naglog topljenja leda u Alpama, pospješenog velikim i dugotrajnim kišama na sjeverozapadu naše zemlje te ujedno i snažnim rastom vodostaja Dunava.

Takva prirodna podudarnost događa se rijetko, no ipak se događa. A dogodilo se to u posebno teškom izdanju 1965. godine, kada je Osijek i okolicu pogodila najveća poplava u prošlom stoljeću.

Tu nesreću još pamte mnogi Osječani i Baranjci. U drugoj polovini svibnja te godine Drava i Dunav počeli su naglo rasti, i nitko nije mogo naslutiti da će se dogoditi prava katastrofa. U osječkim je analima, naime, zapisano kako je 21. svibnja 1965. godine stiglo prvo upozorenje o nailasku velikog vodenog vala te je u nižim dijelovima Osijeka počela evakuacija stanovništva. Krajem mjeseca Drava je dostigla stogodišnji maksimum te prešla 486 centimetara. Dana 12. lipnja, u 8 sati ujutro, vodostaj Drave iznosio je do tada rekordnih 515 centimetara, a najave su govorile i o dodatnom rastu. Tada je napuštena obrana zoološkog vrta nakon puna 22 dana borbe, u kojoj je sudjelovalo čak 630 vatrogasaca. Nakon evakuacije većine životinja, vodena stihija nezadrživo je preplavila zoovrt i tamošnje obližnje omiljeno radničko odmaralište, na čijem se mjestu danas nalazi novosagrađeni hotel. Potom je Drava probila nasip u Topoliku (šumi pored Bilja), u širini od 75 metara. Potom popušta i nasip kod Kopačeva te se kod Stare Drave spajaju Dunav i Drava. Probijen je i nasip željezničke pruge Osijek - Beli Manastir pa i cesta Osijek - Bilje ostaje pod vodom... Uslijedilo je gotovo mjesec dana vodenog pakla, a te je godine na Dravi izmjeren rekordan vodostaj od 542 cm! U poplavama su uništene stotine kuća u Gornjem gradu također i u Donjem gradu. Sa starih fotografija pamti se voda u Ribarskoj ulici gotovo do Strossmayerove, poplavljena stara Bijela lađa...

I kada je velik dio štete već saniran, a Osječani i Baranjci odahnuli od svega, u rujnu iste godine dogodila se nova drama. U Baranji je palo rekordnih 225 litara kiše po četvornom metru. Drava je još jednom probila nasip kod Šatorišta, a inženjerija tadašnje JNA morala je minirati nasip kod Bilja, kako bi vodeni val mogao proteći prema Kopačkom ritu.

Sve u svemu, nakon velike poplave koja je pogodila Osijek i okolicu 1965. godine, Grad Osijek, u suradnji s državnim institucijama, pokreće veliki projekt gradnje obaloutvrda s obje strane Drave, a s njima i gradnju velike gradske šetnice - danas popularne osječke promenade. Izgradnjom obaloutvrde srušena je do tada popularna Garnika, gradsko kupalište kod Tvrđe, te je nešto kasnije ostvaren projekt gradnje velikog rekreacijskog centra na lijevoj obali Drave - Copacabana. Nakon poplava 1965. godine kreće i gradnja naselja Jug II, kada je prvo u montažne prizemnice, a kasnije i novosagrađene višekatnice, preseljen velik broj poplavljenih obitelji.

Svoju zlu ćud Drava je pokazala i prošle godine. Naime, 14. lipnja proglašeno je kritično stanje u Donjem gradu u ulicama Lađarskoj, Primorskoj i Banovoj, u kojima je voda došla do kućnih pragova. Na teren su izišli djelatnici osječkog Vodovoda, Hrvatskih voda i drugih službi. Gradnjom zečjih nasipa i ispumpavanjem vode dospjele kroz napuštene odvodne cijevi uspješno se vraća voda u Dravu. U obrani od poplave umnogome su pomogla i suvremena sredstava za te namjene, a svakako i više od 200 ljudi koji su stalno utvrđivali nasip. Gradski stožer za obranu od poplave pritom je već napravio popis građana za evakuaciju, no ipak to nije trebalo učiniti, iako je u jednom trenutku Drava dosegnula vodostaj od čak 513 centimetara. Ipak, stradale su građevine u vikend-naselju Karašica pokraj Osijeka, u kojima je stalno živjelo i nekoliko desetaka obitelji.

Kada će Drava svojim visokim vodama ponovno zaprijetiti, nitko ne zna. No obrana od poplave sasvim sigurno bit će daleko lakša nego sada već davne 1965. godine. Nasipi, suvremena sredstva i osposobljeni ljudi, sada se daleko lakše mogu suprostaviti vodenoj stihiji. Bar se valja nadati...

Nikola VUKADINOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike