Novosti
VLADA NASTAVLJA POMAGATI POPLAVLJENIMA

Spašeno 10.300 grla stoke, hranu će slati Belje i Žito
Objavljeno 6. lipnja, 2014.

Vezani članci

PRIZORI JOŠ STRAŠNIJI NAKON POVLAČENJA VODE

Stanovnici Račinovaca: Kuće nam se ruše od vlage, ne vjerujemo u skori povratak

Vlada je usvojila odluke o daljnjoj pomoći poplavljenima u Slavoniji nabavom stočne hrane te osiguranjem 50 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša za zbrinjavanje otpada u Vukovarsko-srijemskoj županiji. “Sanacija u Gunji i županjskoj Posavini ide dobro. Nakon što se u skoro vrijeme ukine državni stožer, treba pristupiti konkretnim projektima. Dio obiteljskih kuća toliko je oštećen i trebat ćemo ih iznova graditi”, izvijestio je premijer Zoran Milanović. Iz najugroženijih sela spašeno je 10.300 grla stoke, koja je smještena na tristotinjak farmi na tom području. Osigurana je stalna veterinarska skrb i dva centralna skladišta, u Nijemcima i Banovcima, a stočnu hranu za idućih nekoliko mjeseci osigurat će tvrtke Belje i Žito.

- Tražimo da se odobri robnom ravnateljstvu da otpusti 2500 tona kukuruza čime bi se obavljala kompenzacija. Ukupna vrijednost je oko 5,3 milijuna kuna s pozicije Ravnateljstva za robne zalihe - izvijestio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Za mjere gospodarenja otpadom u Vukovarsko-srijemskoj županiji namijenjeno je 50 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša osigurat će dodatna sredstva za pokrivanje troškova sanacije deponija u Gunji i Hrvatskoj Kostajnici te novu sanitarnu plohu na županjskom odlagalištu Stara Ciglana. “Hrvatskoj su financijski pomogli Ujedinjeni Arapski Emirati s 1,5 milijuna dolara, čime će biti kupljeni kontejneri”, rekla je inoministrica Vesna Pusić te od brojnih donatora, poput njemačkog Crvenog križa, posebno zahvalila Makedoniji na 98 tisuća eura pomoći u situaciji kad se također suočila s elementarnom nepogodom. (MS)