Ekonomija
POČELO TRŽENJE

Preko Osječke robne burze protrgovana prva tona pšenice, koja je još na polju
Objavljeno 6. lipnja, 2014.
Burza će poslovati jedanput tjedno (četvrtkom) a nalozi za kupoprodaju davat će se elektronskim putem

Tisuću tona pšenice, koja je još uvijek na polju, proizvođača tvrtke Fermopromet d.o.o. iz Novog Bezdana, po cijeni od 1,29 kuna za kilogram kupila je tvrtka Europlantaže d.d. iz Brođanaca. Bila je to prva transakcija kojom je označen i službeni početak poslovanja Osječke robne burze d.d.

Iako u Hrvatskoj još uvijek u cijelosti ne postoji jasno zakonom određena regulativa o poslovanju burzi, osnivači OSBR-a, Vrijednosnice Osijek i 130 malih dioničara, kojima se jučer s udjelom od 25 posto pridružila i tvrtka Fermopromet, odlučili su ovim putem ponuditi principe poslovanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, koje je u nas u podjednakoj mjeri i nerazvijeno i neorganizirano.

Da su na dobrom tragu, pokazuje i to što su za jučerašnje svečanosti dobili podršku mnogih.

Sabina Škrtić pozdravila je nazočne u ime Ministarstva gospodarstva, Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka, u ime gradske, a Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije, u ime županijske vlasti.

Okupljene je pozdravio i Žarko Galetin direktor novosadske Produktne berze.

- Veselim se suradnji jer ćemo i vi i mi urediti tržišta koja su u obje zemlje dosad bila kaotična - rekao je Galetin te je potpisao potom ugovor o strateškoj suradnji, isto kao i Ivica Džapo u ime Jadranske banke. Džapo je ujedno najavio skoro otvorenje poslovnice u Osijeku.

- Naša banka ima oko tisuću dioničara i spremni smo nastavno financirati primarnu poljoprivrednu proizvodnju jer ona očito ovdje nije dosegnula rezultate koje svi očekujemo - rekao je Džapo.

Nakon svečanog dijela prešlo se na radni dio, Dražen Majstrović, predsjednik Uprave OSBR-a, ukratko je predstavio principe poslovanja.

- Trgovat će se spot ugovorima. Poslovi su to kupoprodaje roba koji se odmah realiziraju. To su i terminski ugovori, koji se moraju namiriti fizički. Što bi konkretno značilo da farmer koji sada skine pšenicu može ugovoriti njezinu prodaju po unaprijed poznatoj cijeni u kolovozu 2015. godine. Isporuku robe prati i plaćanje. U svemu tome važno je znati da OSBR ne posluje na razlici u cijeni, nego je unaprijed definirana naknada, koja i kod spot i kod terminskih ugovora iznosi 0,5 posto i za prodavača i za kupca na ukupnu kunsku vrijednost - rekao je Majstrović.

Burza ima ovlaštene trgovce - brokere iz Europlantaža i Fermoprometa, koji će trgovati pšenicom, kukuruzom i sojom, te Vrijednosnica Osijek, čiji će “traderi” trgovati zlatom i srebrom. Sjedište Osječke robne burze d.d. je u Osijeku u Kapucinskoj ulici, poslovat će jedanput tjedno (četvrtkom), a nalozi za kupoprodaju davat će se elektronskim putem.

Dario KUŠTRO
Mali dioničari zadovoljni

“Ovo je najvažnija stvar nakon oslobođenja Hrvatske”, oduševljeno je rekao Ivan Novak, član Uprave Burze. Na njegovoj je ideji u izrastao OSBR, a on ujedno predstavlja male dioničare koji svojim ulozima sudjeluju u osnivačkom kapitalu Burze kao dioničkog društva. Mali dioničari su zadovoljni, kako su nam jučer istaknuli. Tako je Antun Vrakić, poljoprivrednik iz novokapelskog kraja, svoj početni udjel odlučio povećati za još deset dionica.

130

malih dioničara okupljeno je trenutačno u Osječkoj robnoj burzi

1,29

kuna za kilogram prodana je jučer prva tona pšenice

25%

udjela u Osječkoj robnoj burzi ima od jučer tvrtka Fermopromet

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora