Sport
DRUŠTVO ARHITEKATA OSIJEKA ORGANIZIRALO OTVORENO TENISKO PRVENSTVO

Slavko “Šiljo” Bambir ponovno poseban gost
Objavljeno 5. lipnja, 2014.
Pojedinačni pobjednici bili su Renata Čobrnić iz Zadra i Željko Pavlović iz Zagreba

Sve je počelo gotovo sasvim slučajno, na pikniku osječkih arhitekata, održanom 2000. u Sportskom centru KTL Kuna, u Ladimirevcima, kad je uz uobičajeno druženje odigran i teniski turnir.

Godinu kasnije počelo se razmišljati i o održavanju pravog Otvorenog prvenstva Društva arhitekata Osijeka na koji su pozvani koleg(ic)e iz drugih hrvatskih gradova, kad je turnir priređen u osječkom Perivoju kralja Tomislava. Zapažen odaziv arhitekata ohrabrio je dotadašnjeg glavnog organizatora Miroslava Pavlinića, inače dugogodišnjeg predsjednika DAO-a, pa je treći turnir organiziran u ladimirevačkom Teniskom centru S.I.G.A.L., vlasnika Alberta Krasnića-Berte (čuvenog basista legendarne grupe Dinamiti, nap.a.) gdje je, krajem prošlog tjedna, održan i po trinaesti put uzastopce. U prelijepom ambijentu, uz obilje slavonskih delicija(i vina!), po lijepom, proljetnom vremenu, tridesetak arhitekata i arhitektica te dvadesetak njihovih gostiju, družilo se od petka do nedjelje na Otvorenom teniskom prvenstvu DAO-a (korišten je i obližnji Kunin objekt, nap.a.), igrajući pritom i belu, ali i prelistavajući brošuru tiskanu uz jubilej - 15-godišnju neprekinutu tradiciju. U njoj je podsjećanje na početak i odreda sva dosadašnja okupljanja tijekom kojih su koleg(ic)e dograđivali početnu ideju začetnika Pavlinića o neprocjenjivom značaju takvih susreta u ukupnom društvenom životu velike i općepriznate obitelji hrvatskih arhitekata. Brošura nudi i imena onih «najrevnosnijih», s najviše dolazaka, s tim što osim arh. Pavlinića ni jednom (u prvih 14, naravno) nisu izostali Osječanin Željko Andraši i Zagrepčanin Mladen Vojnović, a osim njih najčešći su sudionici tog okupljanja bili Krešimir Birnbaum, Božidar Blažević, Duško Dropulić, Milica Ivanković, Nenad Kondža, Anđa Marić, Davorin Raos, Predrag Rechner, Zdenko Selaković, Mario Šimunović, Mladen Vojnović...

Ovaj put, u Ladimirevcima su trodnevno druženje uveličali, uživajući u učvršćivanju dosadašnjih, kao i sklapanju novih prijateljstava, arhitekti(ce) iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Makarske, Osijeka, Zadra, Varaždina i Vukovara, a prvi put predsjednica Organizacijskog odbora bila je osječka arhitektica Željka Jurković. Iako natjecateljska ostvarenja, ni ovaj put, nisu bila primarna, treba spomenuti da su pojedinačni pobjednici bili Renata Čobrnić iz Zadra i Željko Pavlović iz Zagreba, parovi Željko Pavlović/Božidar Blažević iz Zagreba, odnosno Renata Čobrnić s Vukovarkom Anđom Marić, te zagrebački miks Gizela Senci/Davor Pavlović.

Među arhitektima i na 15. druženju hrvatskih arhitekata i arhitektica visinom je “stršao” Slavko Bambir “Šiljo”, Osječanin koji se kao rukometaš proslavio u zlatnoj generaciji “zagrebaša” i kao rukometni stručnjak na dalekom Islandu gdje je godinama živio i radio i gdje je posebno zaslužan za uspon te otočne zemlje u europskom i svjetskom rukometu, što posebice želimo istaknuti, jer - sve je manje onih koji ga pamte!

Dragutin KERŽE
Najčitanije iz rubrike