Novosti
POLICIJA SA PSIMA TRAŽI NELEGALAN DUHAN U AUTOBUSIMA SA SEZONCIMA

Duhanski rat podigao cijene
i izazvao nestašicu na tržištu
Objavljeno 5. lipnja, 2014.
U Slavoniji već danima divljaju cijene duhanskih vrećica kao da je u njima suho zlato

Vezani članci

KAZNENA PRIJAVA VIŠNJEVČANINU

Prijavili ga zbog prodaje duhana

U cijeloj je Slavoniji posljednjih tjedana izuzetno teško doći do duhana s crnog tržišta. Pušači, naviknuti na jeftiniju kupnju danas gotovo i ne pitaju za cijenu, ako uopće i pronađu dobavljača koji još ima nešto zaliha.

Jedan od prodavača duhana na crno navodi kako su poplave prekinule dostavu iz smjera Bosne preko Posavine, a smjer od Slatine i Virovitice je, kaže, ispresijecan policijskim patrolama na cestama gdje 'padaju' pošiljke duhana mjerene u tonama.

Zbog toga cijene 'divljaju' - 250, najviše 300 grama u Osijeku sada stoji sedamdesetak kuna, ako duhana uopće ima... Iako kupaca ne nedostaje, na osječkoj glavnoj tržnici ilegalnih je prodavača malo. Oni koji i dalje imaju zalihe duhana i trguju uvjereni su da to čine neprimjetno, no to nije tako.

- Ništa im ne vrijedi, ni prodavačima ni kupcima. Misle da vrećice s duhanom i novac iz ruke u ruku izmjenjuju brzinom svjetlosti. Kupci koji nestaju s duhanom pod miškama ispod jakni, ili na dnu torbi, niti ne slute da i njih i prodavače inspektori nadležnih službi snimaju kamerom s jednog prozora na Gajevom trgu, kaže jedan od uposlenika Sveučilišta smještenog u bivšoj vojarni.

Dodatni strah od racija raspiruje ranojutarnja policijska patrola koja se na tržnici parkira kod parka, kao preventiva koja treba otkloniti svaku pomisao na nelegalne radnje.

Kao i u svakom biznisu i u ovome trgovci imaju svoje 'cake'. Osim činjenice da u vrećici rijetko kada ima onoliko duhana koliko prodavač tvrdi, a to je nekada i 25 posto manje, kupci pričaju da je duhan ponekad zbog dobivanja na masi našprican vodom. Dodatnu konfuziju stvara i to što se kod nekoga može kupiti više za manje novca. Uglavnom, zbog toga su, ali i zato što se prevlažan duhan ponekad upljesnivi, nezadovoljni krajnji kupci. Neki se vraćaju, traže natrag novac i prijete preprodavačima. Poneki uspiju dobiti novac, ili dio novca nazad, drugi pristanu uzeti još malo duhana... Tako funkcionira crno tržište. No, racije se ne ograničavaju samo na tržnicama, pretresima kuća i kontrolnim punktovima na duhanskim putevima, nego i na redovnim autobusnim linijama. Tome je svjedočila jedna naša sugrađanka koja je sretna što je dobila bar privremeni posao kao sezonac u turizmu na Jadranu. Uputila se, priča, na more, a negdje na pola puta autobus je zaustavila policija i s psima pretraživala vozilo. U “bunkeru” u putnoj torbi pas je nanjušio dva kilograma duhana koji si je ponijela da joj potraje do povratka sa sezonskog rada. Dobila je kaznu od tri tisuće kuna.

Darko PEJIĆ/Milan BUGARIĆ
RUTE I DOUŠNICI

Iako se većina duhana zaplijeni u slučajnoj kontroli prometa, ima i onih koji 'padnu' nakon dojave doušnika. To se posebno odnosi na područje Virovitice i Slatine, gdje je i najveća proizvodnja duhana. Taj duhan većinom kupuju šverceri sa zapada Hrvatske i iz mjesta na jadranskoj obali. Duhan se, podrijetlom s Kosova i Srbije, zna zaplijeniti i na krajnjem istoku Hrvatske, kod Iloka, gdje ima čak pet graničnih prijelaza. Ono što se propusti na samoj granici, znaju zaplijeniti tzv mobilni granični policajci, većinom u Mohovu i Opatovcu. Treća ruta “zabranjenog” duhana područje je Slavonskog Broda gdje šverceri teret znaju prebacivati čamcem preko Save.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu