Objavljeno 5. lipnja, 2014.
Osječke sorte siju se od Irana do Velike Britanije
Svake godine u ovo vrijeme iznoseći svoju “srebrninu” pokazujemo što su naši znanstvenici stvarali a čiji se rezultati potvrđuju i zastupljenošću našeg sortimenta na hrvatskim poljima, što je trenutačno više od 60 posto pšenice i 70 posto ječma.
Od pet vodećih sorata pšenice u širokoj proizvodnji u Hrvatskoj čak su četiri osječke selekcije, izjavio je dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, na tradicionalnom Danu polja pšenice i ječma, istaknuvši kako su se godinu dana nakon ulaska Hrvatske u EU uspjeli pozicionirati i na donedavno zauzeta tržišta, gdje ostvaruju izvrsne poslovne rezultate.
Otvorili su nova tržišta u Slovačkoj, Rumunjskoj a odnedavno rade i na otvaranju tržišta u Jordanu i Iranu te zemljama Magreba.
No posebno je zanimljivo da je prvi put u 136 godina postojanja Instituta osječka pšenica sijana i u Velikoj Britaniji.
- Britanci su našu ozimu brkulju vulkan sijali prošle godine na 11 hektara kao jaru pšenicu u ožujku s normom sjetve od 90 kg/ha, iako je uobičajena 200-300 kg/ha, i dobili su 11,5 t/ha prinosa, što je tona više od njihova standarda, izvanredne kvalitete, od gotovo 30 posto glutena i 14 posto proteina - objasnio je prof. dr. sc. Georg Drezner, voditelj oplemenjivačkog tima pšenice, istiaknuvši da je već ovog proljeća u Velikoj Britaniji zasijano 1000 hektara.
- Koliko god da smo imali sjemena, Britancima ne bi bilo dosta, htjeli su kupiti sve, jer je naša pšenica tamo postala pravi hit - rekao je Drezner, koji je od aktualnih top-sorata u posljednih godinu-dvije posebno istaknuo sortu kraljica, kao sortu koja je u najvećoj mjeri do sada povezala urod i kvalitetu, od koje na Institutu imaju velika očekivanja u sljedećim godinama.
Renata PRUSINA
TEMPERATURNI ŠOKOVI MOGLI BI ZAUSTAVITI NALIJEVANJE ZRNA
- Ove će godine nastradati oni koji nisu poštovali struku - ocijenio je prof. dr. sc. Drezner, istaknuvši kako je sada bitno da u sljedećih desetak dana temperature ne prijeđu 30 stupnjeva, jer će u suprotnom temperaturni šok zaustaviti nalijevanje zrna.