Ekonomija
OSJEČKI OBRT KO-SA

Suhim ledom čiste pokretne stepenice trgovačkih centara
Objavljeno 3. lipnja, 2014.

Ulazak u Europsku uniji za naše gospodarstvo znači i obvezu prilagođavanja novim propisima.

Jedna od njih je i čišćenje industrijskih postrojenja na što više ekološki, ali istovremeno i efikasan način.

Metoda čišćenja suhim ledom jedna je od tih novina koja na mala vrta ulazi i na hrvatsko tržište. U ovom dijelu Hrvatske promovira ga osječki obrt KO-SA.

- Suhi led zapravo je ugljikov oksid u krutom stanju na temperaturi od -79 stupnjeva Celzijevih i koristi se u obliku peleta. U procesu čišćenja čestice suhog leda dopiru do površine predmeta koji se čisti, a potom zbog velike razlike u temperaturi dolazi do slabljenja kemijskih i fizičkih veza između površine materijala i nečistoće, koja potom otpada - pojašnjava Ivica Solar iz KO-SE.

Nekoliko je olakotnih okolnosti za korištenje ovom tehnologijom. Prvo, pogonsku snagu daje kompresor, dakle neovisno o izvoru električne energije. Čišćenje se može odraditi na svim površinama pa i onim teško dostupnim. Na materijalu koji je predmet čišćenja nema nikakvih reakcija. U čišćenju nema vlage te postrojenje nije potrebno naknadno sušiti ili ventilirati. Zbog toga je ova tehnologija izvrsna za čišćenje elektropostrojenja.

- Strojevi, proizvodne linije ili aparati čiste se u cijelosti, dakle bez potrebe za prethodnim rastavljanjem, a odmah nakon čišćenja može se nastaviti rad - kaže naš sugovornik.

Primjerice, kako pojašnjava, bili su angažirani na čišćenju pokretnih stepenica u jednom od osječkih trgovačkih centara.

Spektar nečistoća protiv kojih se bore je širok, od onih najuobičajenijih - ulje, masnoća, korozija, boja, pa do začađenih i nagorenih površina, pa i tiskarskih strojeva...

- Usluga čišćenja može biti i u domeni 'osobne uporabe', primjerice čišćenja spomenika, fasada, čamaca, automobila, ali i komunalnih površina poput uklanjanja guma za žvakanje ili zagađenja urinom - pojašnjava Solar.

U ovom osječkom obrtu osnovanom 2002. godine zaposleno je pet djelatnika, a u natjecanju za angažmanom nije im teško potegnuti ni do Zagreba.

Dario KUŠTRO
KILOGRAM LEDA JEDAN EURO

U ovoj metodi rada dobro je to što nema potrebe zbrinjavanja samog sredstva za čišćenje. Naime u trenutku udara o površinu koju čisti, suhi led sublimira - prelazi u plinovito stanje. Inače kilogram takvog leda na domaćem tržištu stoji jedan euro.

5

djelatnika zapošljava obrt KO-SA trenutno

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike