Regija
BABINA GREDA

Do daljnjeg odgođeni “Konji bijelci”
Objavljeno 3. lipnja, 2014.

BABINA GREDA – Zbog nezapamćene katastrofe koja je pogodila istočni dio županjske Posavine, u Babinoj Gredi ovog vikenda neće biti održana manifestacija “Konji bijelci”.

– Županijski stožer za zaštitu i spašavanje donio je odluku o tome da se manifestacije odgađaju do daljnjega. I mi smo se u Općinskom stožeru, skupa s predsjednicima naših udruga, složili da ne bi bilo primjereno da mi u Babinoj Gredi radimo “tanderbal”, dok se ljudi u Cvelferiji bore s posljedicama poplava i čiji je povratak u domove još uvijek neizvjestan, ističe načelnik Josip Krnić. Dodaje da je i Bećarfest također odgođen zbog solidarnosti s ljudima koji su pretrpjeli velike štete.

– Za sada nije donesena konačna odluka o tome da se “Konji bijelci” ove godine neće uopće održati, a hoće li manifestacija možda biti u rujnu ili ne, vidjet ćemo - napominje načelnik.

– Situacija je takva da su se svi sponzori koji sufinanciraju manifestacije sada usmjerili na poplavljena područja i ondje pomažu koliko mogu. I ne bi bilo u redu ni s ljudske strane tražiti novac za manifestacije kada je ljudima koji su ostali bez svega svaka kuna potrebna. A troškovi organiziranja manifestacije nisu ispod 10-15 tisuća eura - zaključuje Krnić.

Već 33 godine zaredom svakog prvog vikenda u lipnju, svi su putevi vodili u Babinu Gredu koju je zbog bogate ponude kulturnih i turističkih sadržaja načelnik Krnić prozvao "seoskom kulturnom metropolom Hrvatske". U protekla više od tri desetljeća još se nikada se nije dogodilo da manifestacije nije bilo. Svake je godine održana, čak i u vrijeme Domovinskog rata. Samo je jednom, iz sigurnosnih razloga održana dan kasnije od predviđenog, i to kada je u Babinu Gredu dolazio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman s diplomatskim korom.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike