Gastro
GASTRONAUTI DRUŽENJE NASTAVILI NA OTOKU KRKU

Sjedinili se opet slavonsko piće i krčko iće
Objavljeno 4. lipnja, 2014.
Gastronauti su organizirali skup Grad Krk i njegovi gastronomski potencijali, gastronomska šetnja gradom Krkom

Pročitah negdje da sa svakim dolaskom na Krk dobivamo besplatno putovanje kroz vrijeme. Još ako tomu dodamo vrhunsku gastronomiju i slasna vina, užitak boravka na najvećem hrvatskom otoku zaista može biti potpun.

Stopiti putovanje kroz vrijeme i finu hranu uvijek polazi za rukom članovima Kluba Gastronaut, koji su se sastali u gradu Krku. Dok je sunce podarilo lijepo vrijeme i ugođaj dostojanstven moru, zrakom se i hotelom Dražica, koji nas je ugostio, širio miris domaće zlatne žlahtine, nigdje ukusnije nego na otoku Bašćanske ploče, na kojem se kroz povijest govorilo mnogo različitih jezika i narječja. Nisu gastronauti došli samo kako bi uživali u ukusnoj hrani i piću nego i kako bi organizirali skup Grad Krk i njegovi gastronomski potencijali, gastronomska šetnja gradom Krkom i okolicom, šurlice, hobotnica i krčki pršut. Nekoliko su dana predavanja za ugostitelje grada Krka održali Siniša Križanec, Dijana Gluhak, Matija Bagur Koljatić, Dragan Visković, Damir Perman, ali i Slavonci Igor Hruškar iz PP-a Orahovica te Tomislav Prekl iz Belja d.d. A upravo su njih dvojica “krivi” što su se i nakon Hvara sjedinili slavonsko piće i krčko iće. Organizatori susreta na Krku bili su Turistička zajednica Krka te Abisal s Klubom Gastronaut i Udrugom hrvatskih restoratera.

Pašteta od pršuta

Već prvog dana krenulo se žestoko. Obišla se Kuća krčkog pršuta Žužić i degustirala pašteta od pršuta, kruh s pršutom, friganja s pršutom te krčka maneštra uz Žlahtinu 2013 i Misno vino 2013 PZ Gospoje. Kušala se još tu panceta, krčka salama, kobasice, sir, vino i ulje. Naučili smo i da istarski pršut nema kožu i ne dimi se, dalmatinski ima kožu i dimi se, a krčki ima kožu, ali se ne dimi i još mnogo toga. Restoran Torkul nešto poslije pripremio je jela s hobotnicom: paštetu od hobotnice, hobotnicu sa šarenim šurlicama (tijestom posebnog dugoljastog oblika) te hobotnicu na grilu uz Chardonnay Belje 2012. te Graševinu 2012. PP Orahovica. Piće dobrodošlice gastronaute je dočekalo u Cocktail baru Volsonis. Pio se liker od crnih maslina, orihovica, rakija od smokve, ali i prestižni Silvanac Jezerac 2011. te pitka Frankovka 2012. PP-a Orahovica uz paštetu od inćuna i maslina s kruhom iz krušne peći, krostatu od smokava i imbriagon – autohtonu slasticu grada Krka. U restoranu Terasa Diana degustirale su se zelene i bijele šurlice iz vlastite proizvodnje u umaku od četiri sira te gulaš od divljači. Pio se vrhunski Merlot 2011. Belje te Silvanac zeleni 2011 PP-a Orahovica, a žlahtina u Vinariji – dućanu Nada. Svakako treba spomenuti i Gorana Jerkovića iz Trattorije Glavotok i zahvaliti na domaćinstvu i pripremi kreativnih ribljih specijaliteta od autohtonih namirnica (morski plodovi ispod peke), kao i Katici Jurasić iz konobe Pod prevolt na domaćinstvu i okusima domaćeg tijesta sa sušenom hobotnicom. Večer je svakako bila predviđena za glavni događaj susreta, večeru s krčkim specijalitetima u restoranu Marina koju su za gastronaute pripremili kuhari Terase Diane, pansiona Maritim, Trattoria Glavotok i konoba Pod Prevolt te Kuća krčkog pršuta Žužić. A tada je vrijeme ponovno stalo jer je počela kanonada finih jela i vina od kojih zastaje dah. Kanapei s tartarom od tune, carpaccio od škampa na integralnom tostu s ovčjim sirom i maslacem, pršut, zapečeni domaći ovčji sir na posteljici od rige, šurlice u umaku od škampa i pršuta, domaće tijesto sa sušenom hobotnicom, šurlice sa žgvacetom od janjetine, marinirani juneći file na kremi od suhih gljiva s pšeničnim klicama uz njoke od bundeve i vlascem, juneća pisanica sa škampima i tartufima na medaljonu od palente i blitve, torta krčka kneginja i još mnogo toga.

Gastronomski aduti

Mnogi se pitaju kako gastronauti izdrže toliko sljedova, ali za to postoji tajna - uz svako se jelo treba i malo popiti vina, a čega uz Belje d.d. i PP Orahovica nije nedostajalo.

- Počašćeni smo što su gastronauti kod nas, profesionalno smo zadovoljni i nadam se da je ovo bio dobar poticaj za daljnji razvoj gastroscene na našem području. Sada smo izvukli naše gastronomske adute, kojih ima puno, povežimo ih u jednu cjelovitu ponudu kako bi to bio motiv za dalje i da naši ugostitelji znaju koje bi bile osnovne smjernice u razvoju. Tu smo da pomognemo zajedno s našim partnerom Klubom Gastronaut. Pozitivna je naša zajednička želja za napretkom. Domaći nam je gost izuzetno važan. Otok smo s mostom i iz bilo kojeg dijela kontinentalne Hrvatske stiže se brzo – rekla je Nataša Jurina, direktorica Turističke zajednica Grada Krka.

Već drugi dan donio je ljubiteljima dobre hrane i pića nova uzbuđenja. Nakon doručka u Hotelu Dražica pijuckali su jutarnje koktele s aloa verom, a nešto poslije u pansionu Maritim kušali šurlice s bijelim i integralnim brašnom s hobotnicom i škampima i uz žgvacet uz žlahtinu, chardonnay i cabernet sauvignon Vinarije Pavlomir. Konoba i kuća maslinova ulja Nono predstavila se uljem, medom, pršutom, pancetom, ribom u soli i desertom nono sa smokvenjakom, sladoledom i medom. Valamar Koralj Romantic hotel za kraj druženja pripremio je Otoke od zlata (marinirane inćune na podlozi od motara, kozice u plaštu od tikvica i hobotnicu na salatu), Gospodski pijat (file brancina na žaru, palenta s blitvom i crnim maslinama, ražnjić s cherry rajčicom na vrhu) te Bodulski šaket (palačinku od kave s kremom, suhim smokvama i orasima). Bio je to šlag za kraj. - Obogaćeni prekrasnim dojmovima, lijepim sjećanjima i novim prijateljstvima, nakon dva i profesionalno i ljudski ispunjena dana ponosna sam što su gastronauti imali priliku sudjelovati u profiliranju grada Krka kao gastronomske destinacije. Pokazali smo koliko toga zajedno možemo napraviti, osmisliti, prezentirati, realizirati te kao gastronauti uputiti goste našim domaćinima na Krk s punim povjerenjem da će njihova sjećanja biti obogaćena i atraktivnim okusima, po koje će se oni poželjeti i vratiti i drugima ih preporučiti – zaključila je Karin Mimica, voditeljica gastronauta i glavna i odgovorna za lijepa druženja ugostitelja i novinara, jer, ionako smo putovali kroz vrijeme u jednoj svevremenskoj priči.

Slobodan Kadić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike