Novosti
POBJEGLO 1.449 DJECE

Bježe od kuće i postaju kriminalci i žrtve nasilja
Objavljeno 2. lipnja, 2014.
Kada su u bijegu, djeca osim svoga tijela nemaju ništa, a moraju si osigurati hranu i krov nad glavom

Prema podacima MUP-a u 2013. godini iz roditeljskog doma udaljilo se 615 djece, a iz odgojnih ustanova 834.

Jednom kada se nađu na ulici tinejdžeri su prepušteni sami sebi, a stručnjaci upozoravaju kako u takvim situacijama postaju izuzetno ranjiva skupina.

Podložni su negativnom utjecaju okoline i spremni na olako upuštanje u kriminalne radnje kako bi zadovoljili osnovne životne potrebe. Na bijeg iz obiteljskog doma u većem broju odlučuju se djevojčice pa je tako od 615 lani zabilježenih bjegunaca njih bilo 431, u odnosu na dječake koji je bilo 129. Najčešći razlog odlaska iz obiteljskog doma su avanturizam (u 318 slučajeva), obiteljski problemi (129) i problemi u školi (47). Razlozi zbog kojih djeca bježe iz odgojnih ustanova su izbjegavanje odgojne mjere u ustanovi (207 slučajeva), problem adaptacije na instituciju (147) i bježanje nakon dopusta zbog odbijanja povrataka u instituciju (181).

Nesretna djeca

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu bilježi niz iskustava maloljetnih bjegunaca. Kažu, iza svakog bijega krije se želja djeteta da pobjegne iz sredine u kojoj nije sretno, ili u kojoj se osjeća zanemareno. No, “okidači” za bijeg razlikuju se ovisno o spolu i okruženju u kojemu žive.

- Kada govorimo o djeci koja bježe iz roditeljskog doma, djevojčice to najčešće čine zbog ljubavi. Primjerice, čest je slučaj da se tinejdžerica preko društvene mreže zaljubi u nekoga iz, primjerice, Njemačke i odluči pobjeći kako bi osobu upoznala i u živo. Riječ je o visokorizičnim situacijama na više razina. Osoba koju želi upoznati ne mora biti ona za koju se izdaje, nego samo koristi lažni profil da bi namamila djevojčice i iskoristila ih. No, i bez te okolnosti, samo upuštanje u putovanje u nepoznato za dijete je velika opasnost. Dječaci koji bježe iz roditeljskog doma to čine mahom zbog loših ocjena i straha od reakcije roditelja na poziv iz škole, a i zbog tipičnog tinejdžerskog bunta koji je kod dječaka izražajniji nego kod suprotnog spola. Djevojčice i dječaci koji bježe iz institucija imaju manje-više iste motive. Najčešći je nemogućnost prilagodbe sustavu. Naime, oni prije nego dođu u ustanove obično žive u labilnim domovima bez posebne kontrole, gdje prepušteni sami sebi mogu raditi što žele. Naviknuti na takav stil života teško se mire sa redom i disciplinom koja se u ustanovama od njih zahtijeva - objašnjava Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Kriminalci i žrtve

Prema izvješću Pravobraniteljice za djecu, posebice zabrinjava podatak kako je lani zabilježen - čak je 87 djece koja su napustila roditeljski dom bilo mlađe od 14 godina. Kao i da je nad 16 djece pobjegle od roditelja i nad petero djece pobjegle iz ustanova za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo.

- Kada su u bijegu, djeca, posebice ona mlađe dobi, obično osim svoga tijela nemaju ništa, a svjesni su da si moraju osigurati osnovno za život - hranu i krov nad glavom. Tu dobar dio njih pribjegava kriminalu, najčešće krađama. Svašta im pada na pamet. Tako bilježimo slučajeve od obijanja kioska do izuzetno opasne situacije u kojoj je troje djece zajedno u bijegu ukralo automobil i doživjelo prometnu nesreću. No, od toga što se sami upuštaju u kriminalne radnje, još je alarmantnije to što postaju žrtve kaznenih djela. Naime, djeca bjegunci lako su prepoznatljivi onima koji ih žele iskoristiti. Uzimaju ih “pod svoje” i onda slijede razni oblici zlostavljanja. Od prostitucije nagore. Djeci koja se nađu u takvim mučnim situacijama, jednom kada i pronađu put kući, potrebna je psihološka pomoć, kaže Ramljak.

Ivana SOLAR
“Nestali na dlanu”

U povodu obilježavanja Dana nestale djece, osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u rad je pustio mobilnu aplikaciju “Nestali na dlanu”, koja olakšava pronalazak maloljetnih bjegunaca. Svaki roditelj koji aplikaciju preuzme na svoj pametni telefon odmah može ispuniti profil svoga djeteta s osnovnim podacima i fotografijom, te takvu, svojevrsnu osobnu iskaznicu, pohraniti unutar aplikacije. Ako se roditelji potom nađu u situaciji da im dijete, primjerice, nestane u trgovačkom centru i ne mogu ga pronaći jednim klikom, profil djeteta šalju u naš sustav i pozivom na broj telefona 116-000 aktiviraju potragu za svojim djetetom. Predviđeno je i da aplikaciju koristi policija koja na ovaj način već u trenutku kada se kreće prema lokaciji na kojoj je dijete nestalo ima sve potrebne informacije o nestaloj osobi. S obzirom na to da je 116-000 međunarodni telefon, aplikacija je prema istom principu iskoristiva ako dijete nestane u inozemstvu.

Zaštita djece migranata

Iz ureda pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, upozoravaju kako su unutar područja nestale djece zasebna problematika djeca migranti, odnosno djeca stranih državljana bez pratnje odraslih kojoj je nužno pristupati sa stavom da im se želi pomoći. “Neka od njih napuštaju svoje domove zbog znatiželje, pustolovine, obećanog dobitka, a neka odlaze u potrazi za boljim i sigurnijim životom. Oni bježe od neimaštine, zlostavljanja i ratnih strahota. No, bez obzira na razlog napuštanja doma svima im je zajedničko da su na tom putu sama, nezaštićena i izložena brojnim opasnostima”, ističe pravobraniteljica.

615

djece se lani udaljilo iz roditeljskog doma

87

djece koja su napustila roditeljski dom bilo je mlađe od 14 godina

834

djece se lani udaljilo iz odgojnih ustanova

Tomislav Ramljak

voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Djeca bjegunci lako su prepoznatljivi onima koji ih žele iskoristiti

Možda ste propustili...