Regija
DVA OSJEČKA BRANITELJA

Policija ih privodila jer su istraživali tlo detektorima
Objavljeno 31. svibnja, 2014.
Diljem EU rad s detektorima je dopušten

BELI MANASTIR - Nismo kriminalci ni kradljivci blaga. Ljubitelji smo prirode i povijesti. Istraživanje metal-detektorima nam je hobi i ne mislimo se prestati time baviti, uglas su nam rekli Mladen Jelačić i Boris Mrdeša, Osječani koje je policija jedne travanjske nedjelje, oko ponoći, uhvatila na baranjskom lokalitetu Pogan u blizini Popovca dok su detektorima istraživali to arheološko nalazište. U skladu sa zakonom, uporaba metal-detektora u privatne svrhe je zabranjena, točnije, ne smiju se koristiti bez dozvole nadležnih institucija, odnosno bez završenog diplomskog sveučilišnog studija. A Mladen i Boris dozvole nemaju, što ne znači da ih ne bi htjeli imati. Možda bi, kažu, i diplomirali, da se 1991. godine nisu prihvatili puške i otišli u rat. Boris je tada bio čak i maloljetan. Netko ih u svemu koči, a oni bi to htjeli promijeniti. Kao i zakon. S obojicom smo razgovarali u kafiću na belomanastirskoj tržnici nakon što je razgovor s njima obavila belomanastirska policija. Na čije postupke nemaju primjedbi.

- Slično mi se dogodilo 2009. godine, kada sam kažnjen uvjetno na dvije godine. U međuvremenu sam obavio niz razgovora, poslao kilometre dopisa, ali promjene nema - priča Boris pribojavajući se da su im dozvole za rad uskraćene iz nečijih osobnih interesa. Tvrdi kako je zakon koji im zabranjuje upotrebu metal-detektora kopiran iz vremena SFRJ. Diljem Europe rad s metal-detektorima je dopušten.

- Samo u Engelskoj registrirano je 100.000 detektoraša. U Bugarskoj se organiziraju sastanci detektoraša iz cijele Europe. Pet dana s detektorima u rukama šeću uz obalu Crnog mora. Zašto ih ne bismo doveli u Baranju i Slavoniju - pitaju se, dodajući kako bi se sve skupa sjajno uklopilo u turističku ponudu, za opće dobro ovog područja. Objašnjavaju kako se njihov rad, koji je zbog boravka u prirodi ujedno i terapeutski (dijagnosticiran im je PTSP), svodi na dubinu od 30-ak centimetara, koliki su dometi detektora.

- Kada se obavljaju arheološki radovi, prvi sloj zemlje, od gotovo pola metra, skida se i vozi na smetište. Zbog čega ne bismo mogli prikupiti ono što se nalazi u samo 30 centimetara. Rado bismo izložili pronalaske kako bi ih svi vidjeli - kažu, naglašavajući kako nadležni moraju dekriminalizirati njihovo djelovanje, na obostrano zadovoljstvo. Ističu da je nekima u RH već omogućen rad s metal-detektorima, a istim je osobama s područja Vukovarsko-srijemske županije pokrenut čak i postupak registracije osobnih zbirki.

- Oni su doveli englesku ekipu snimatelja iz magazina Hoard Hunters, a mene i prijatelje je, pet dana prije, uhitila policija - ogorčen je Boris Mrdeša. Planovi vezani uz istraživanje povijest ovih područja su im veliki. Planiraju izdati knjigu o pronalascima metal-detektorima na području Baranje i Slavonije jer smatraju kako su dovoljno stručni, posebice u numizmatici, nakon višegodišnjeg bavljenja ovim hobijem. Jedva čekaju razgovor u Državnom odvjetništvu, gdje će pokušati objasniti kako nisu kriminalci i kradljivci blaga, već samo osobe koje se bave prekrasnim hobijem dopuštenim diljem Europe.

- Pokušavamo doprijeti do struke, koja, gle apsurda, odbija poklone. Nemoguće je da je jedini problem što nemamo diplome. Neki egotripovi moraju prestati. Borili smo se 1991. godine, ali smo se odlučili ponovno boriti s ciljem ostvarivanja svojih građanskih prava, koja su nekima omogućena, a nekima ne - ističu Boris i Mladen.

Ivica GETTO
NE UNIŠTAVAJU HRVATSKO BLAGO

Demantiraju objede na njihov račun da iza sebe ostavljaju nered. Od pronalazaka nemaju značajniju financijsku korist, pa se ponekad događa da jedva skupe novac za gorivo. ''Tim se hobijem ne bavim iz koristi. Neupitno je da materijalne koristi ima, ali ona je do 1000 kuna mjesečno. Bit priče je velika ljubav prema ovom hobiju i terapeutski učinak zbog lutanja prirodom, na svježem zraku. Nisam od onih koji vrijeme provode u birtijama i kladionicama, kako mnogi imaju predrasude o braniteljima, već sam se našao u nečemu korisnom i ugodnom za moje zdravlje'', tvrdi Boris, a s njim se u potpunosti slaže Mladen. Još jednom ističu kako predrasude da uništavaju blago RH moraju prestati. Kao i one da pronalaze ''pune šake zlatnih predmeta''.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike