Osijek
SEDAMNAEST SINDIKATA PROTIV OUTSOURCINGA

U Osijeku 76 mjesta za referendumske potpise
Objavljeno 30. svibnja, 2014.

Ispred svih škola, u trgovačkim centrima i na trgovima - u Osijeku na 76, a u Hrvatskoj ukupno na 2.500 štandova, od 5. lipnja prikupljat će se potpisi za raspisivanje referenduma o donošenju zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, kojim bi se zabranio outsourcing u javnom sektoru. Članovi organizacijskog odbora, predvođeni Željkom Stipićem, predsjednikom Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu, najavili su aktivnosti oko prikupljanja potpisa, nadaju se - 400 tisuća.

- Očekujem uspjeh jer će se potpisi prikupljati u svim županijama i u svih 128 gradova. Razlog za optimizam je i činjenica da se u akciju uključilo 17 sindikata iz tri različite sindikalne središnjice. Govorimo o 124 tisuće naših članova, ali i o 252 tisuće zaposlenih u institucijama u kojima se planira outsourcing. Naposljetku tu je i 27 tisuća osoba na koje bi se primjena ovog zakona mogla izravno odraziti, ali im to još nitko konkretno ne govori, rekao je Stipić.

Istaknuto je kako se Europa polako oslobađa outsourcinga, samo prošle godine više od 120 gradova u Njemačkoj i Švicarskoj odustalo je od ovog modela. Pokazalo se kako on ne donosi uštedu nego povećanje cijena i otpuštanje radnika. “Mi u ovom modelu vidimo problem, a Vlada rješenje. Zato je najispravnije za mišljenje pitati građane”, istaknuo je Stipić. Članovi organizacijskog odbora susreli su se i s gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem kako bi ga, kao i sve ostale lokalne čelnike, informirali o aktivnostima ove “ozbiljno sindikalne priče”. D. Kuštro

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike