Kultura
POZNATI GLUMAC GOSTOVAO U BARUTANI

Milan Štrljić: Ne bih volio biti glumica jer se danas gledaju samo lice i tijelo!
Objavljeno 29. svibnja, 2014.

Mnoge su zanimljive teme (u srijedu navečer) u punoj Barutani pretresli dekanica Umjetničke akademije Helena Sablić Tomić, u ulozi moderatorice, te gost Milan Štrljić, poznati splitski glumac i bivši intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Pred publikom, koju su velikim dijelom činili studenti UAOS-a i Odjela za kulturologiju, moderatorica i gost razgovarali su o njegovoj bogatoj glumačkoj – više od 60 filmova i stotinjak uloga u TV serijama i kazalištu – ali i akademskoj karijeri. Tako je istaknuto da je, zahvaljujući njemu, i osnovan studij glume na splitskoj Akademiji. Dotaknuli su se i njegovih slavonskih korijena.

- Rođen sam u Tordincima i dosta toga dugujem ovoj slavonskoj zemlji. Valjda zato se tako dobro i osjećam ovdje kao gostujući predavač - istaknuo je Štrljić, koji upravo završava nastavni semestar na Odsjeku glume i lutkarstva osječkog UAOS, gdje je boravio u sklopu međusveučilišne suradnje. Između ostaloga, priznao je i kako ne bi volio biti glumica u današnje vrijeme jer se danas gleda uglavnom nečije lice i tijelo, te uputio kritiku aktualnoj kulturnjačkoj vlasti.

- Smatram kako bi ministrica kulture trebala dati ostavku zbog smanjenja davanja za kulturu iz državnog proračuna. No, ona očito tako ne misli - rekao je Štrljić, a na kraju je odgovarao i na niz pitanja studenata.T.Levak

Možda ste propustili...

HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL IZVEST ĆE VELEBNU BACHOVU MISU U H-MOLU

In memoriam Saša Britvić

SLADETIĆ I ŠABIĆ IZLAŽU U VINKOVCIMA

Radovi koji se smiju dirati

NOVA KNJIGA DRAŽENA BRANDIĆA

Za 30-godišnje pauze pisao i nastupao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HNK U OSIJEKU

Sladoljev: Spremili smo iznenađenje za bis

2

BOŽIĆ ISPRIČAN GLAZBOM, RIJEČJU I SLIKOM

Na CD-u i kratka priča Ivane Šojat

3

DUBROVAČKI UMJETNICI U KAZAMATU

Umjetnici zagađeni i iziritirani vrevom, bježe iz Dubrovnika