Sport
MARIO MUŠANIĆ NIJE SE NAIGRAO NA KUGLAČKOM SP-U U ČEŠKOJ

Revanšizam izbornika ili slobodna procjena?
Objavljeno 27. svibnja, 2014.

Iza nas je 5. pojedinačno kuglačko Svjetsko prvenstvo na kojem se hrvatska selekcija nije proslavila.

U Brnu su naši najbolji kuglači(ce) imali samo jedno postolje i medalju (bronca Ines Maričić u sprintu), a želja je bila u najmanju ruku ponoviti rezultate iz 2012. i Leszna. Hrvatska je tada uzela četiri medalje i tri svjetska naslova. No, nije se dogodilo.

Jedan od onih koji je u Češku stigao kao aktualni svjetski prvak bio je i Mario Mušanić, koji je tamo bio i jedini zastupnik osječkog kuglanja. Naslov u mix tandemu s Anom Bacan nije obranio, ispali su već u 2. kolu, ali kod Marija to nije bio glavni razlog nezadovoljstva. Naime, veliko iznenađenje dogodilo se uoči samog prvenstva, kada je obznanjeno da među petoricom hrvatskih seniora (od šest ukupno), koji će igrati pojedinačne kvalifikacije nema osječkog kuglača. Nema sumnje, bio je to šok za mnoge, naravno najveći za Marija, koji je kotirao kao sigurna oklada za igranje i u pojedinačnom dijelu.

- Neugodno sam se iznenadio kada sam saznao da nisam prijavljen za pojedinačni nastup. U tim trenucima izmjenjivali su se šok i ljutnja, jer zaista ne znam prema kojim sam kriterijima ispao s liste. Ne želim se baviti drugima koji su igrali, ali smatram da sam zaslužio biti među izabranom petorkom. Uz to, vrlo je nekorektno što sam to saznao dan uoči početka SP-a, ako nisu računali na mene, mogli su to i ranije priopćiti - pričao je standardni hrvatski reprezentativac od 1996. godine, koji je do sada pod hrvatskom zastavom osvojio šest medalja. Ima tri bronce, jedno zlato i dva srebra koja (pojedinačno i ekipno), koje su ujedno i posljednje hrvatske medalje u tim kategorijama, a koje su i najvrednije. Stoga je zaista teško shvatiti potez izbornika, tim više jer je riječ o sugrađaninu i bivšem klupskom treneru Zdenku Sušcu, kojeg je, to se ne smije zaboraviti u ovoj priči, Mušanić naslijediio nakon smjene (listopad prošle godine) u vođenju KK Osijek.

- Razumijem da Mario nije bio najsretniji, ali odlučio sam prigodu dati mladim snagama, debitantima Mušeu i Manceu. Uz njega nastupili su još Kovač, Bogdanović i Bulka, koji jedini nije opravdao očekivanja i tu sam načinio pogrešku. Uz to, trebao sam Mušaniću ranije reći da nije u kombinaciji, a o nekoj osveti nema ni govora - rekao nam je Mušac.

Naravno, s njegovim se viđenjem, igrač koji je godinama stožerni stup reprezentacije Hrvatske, ne slaže, te smatra da su osobni motivi igrali važnu ulogu.

- Događaji od prošle jeseni sigurno su utjecali na izbornikovu odluku. Odrazilo se to na tretmanu i prema ostalim igračima našeg kluba, stoga sam uvjeren da je revanšizam sada bio na djelu. Objašnjenja da sam stariji igrač (Mušanić je '71. godište) i da ne bih izdržao nokaut fazu, čiste su gluposti. Bio sam spreman za SP, a mom neigranju nisu presudili sportski razlozi - kategoričan je Mušanić, za kojeg se nadamo da zbog ovog lošeg iskustva neće prekinuti reprezentativnu karijeru. Istina, izbornik ima pravo birati koga će poslati na staze, ali sumnjamo da ima onih koji smatraju da Marijo nije trebao biti među njima.

Nino Benčina
Najčitanije iz rubrike