Osijek
MOBILNA APLIKACIJA

www.nestaladjeca.hr olakšava potragu roditeljima i policiji
Objavljeno 28. svibnja, 2014.
Aplikacija ima dvije funkcije i može se besplatno preuzeti

U povodu obilježavanja Dana nestale djece, osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u rad je pustio mobilnu aplikaciju koja olakšava pronalazak maloljetnih bjegunaca.

Aplikacija je povezana s interaktivnim računalnim sustavom i međunarodnom telefonskom linijom za nestalu djecu vezanoj uz broj telefona 116 000. Besplatno se može preuzeti na internetskoj stranici www.nestaladjeca.hr te ima dvije funkcije.

- Prva funkcija je preventivna. Svaki roditelji koji aplikaciju preuzme na svoj pametni telefon odmah može ispuniti profil svog djeteta s osnovnim podatcima i fotografijom te takvu svojevrsnu “osobnu iskaznicu” pohraniti unutar aplikacije. Ako se roditelji potom nađu u situaciji da im dijete, primjerice, nestane u trgovačkom centru i ne mogu ga pronaći, jednim klikom profil djeteta šalju u naš sustav i pozivom na telefonski broj 116 000 aktiviraju potragu za svojim djetetom. Računalni sustav koji je spojen s aplikacijom na internetskoj interaktivnoj karti odmah učitava lokaciju nestalog djeteta s važnim podatcima. Predviđeno je i da se aplikacijom koristi policija, koja na taj način već u trenutku kada se kreće prema lokaciji na kojoj je dijete nestalo ima sve potrebne informacije o nestaloj osobi. S obzirom na to da je 116 000 međunarodni telefon, aplikacija je po istom principu iskoristiva ako dijete nestane, primjerice, u vrijeme ljetovanja u Španjolskoj - objašnjava Tomislav Ramljak iz Centra.

Druga funkcija aplikacije služi pak za to da građani lakše identificiraju nestalu djecu.

- Primjerice, osoba preko medija primi informacije o nestalom djetetu i sutradan se nađe na željezničkom kolodvoru gdje joj se učini da je dijete prepoznala. S pomoću aplikacije pristupa interaktivnoj karti, na kojoj su u svakom trenutku osnovni podatci o svakom nestalom djetetu kojima se može pristupiti jednim klikom na lokaciju s koje je dijete nestalo. Na taj je način građanima odmah dostupna fotografija nestalog djeteta radi lakše identifikacije - objašnjava Ramljak.

Ivana SOLAR
PRIPREMA ZA OPASNI “SCHENGEN”

Iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu ističu kako je poboljšanje sustava traganja za nestalom djecom s pomoću modernih tehnologija nužno zbog skorašnjeg uspostavljanja schengenske granice. “Kada se to dogodi, dijete koje pobjegne iz doma ili odgojne ustanove, bez ikakve kontrole, doslovno za samo sat vremena može biti u drugoj državi. Naša aplikacija omogućava da se u takvim situacijama na vrijeme pokrene međunarodna potraga. Primjerice, čest je slučaj da se tinejdžerica preko Facebooka zaljubi u nekoga iz Njemačke i odluči pobjeći kako bi osobu upoznala i uživo. Prema podatcima iz računala ili kakvih drugih tragova otkrije se da je dijete na putu u Njemačku. Tada nastupa aplikacija i broj telefona 116 000, s pomoću kojih mi alarmiramo tamošnju policiju možda i prije nego što dijete stigne na odredište”, kaže Tomislav Ramljak.

Aplikacija obvezna za svu djecu u institucijama

U dogovoru s Ministarstvom socijalne politike i mladih, institucionalni domovi za djecu morat će izraditi pripremnu “osobnu iskaznicu” svakog svog korisnika i čuvati je unutar domske aplikacije za nestalu djecu. “Na području Osječko-baranjske županije najveći broj nestale djece odnosi se na djecu koja bježe iz institucija. Paralelno, institucije često nemaju ni noviju fotografiju te djece, a za druge podatke treba im dosta vremena. Stoga smo Ministarstvu ponudili aplikaciju kao dobro rješenje ovog problema i ona je prihvaćena. Čekamo potpisivanje sporazuma”, kažu iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike