Regija
INSPEKCIJE UZELE UZORKE VODE

Pomor na jezeru Jošava: Zbog
herbicida uginulo je oko sedam tona ribe
Objavljeno 28. svibnja, 2014.
Već jučer je počelo skupljanje uginule ribe koja je u fazi truljenja

ĐAKOVO – Još nije poznato što je izazvalo veliki pomor ribe u jezeru Jošava pokraj Đakova gdje je, prema procjenama Tomislava Cvitkovića, predsjednika Komisije za poribljavanje Zajednice športskih ribolovnih udruga Đakovo, uginulo između pet i sedam tona uglavnom babuške. Pomor se dogodio prošlog vikenda, a kako doznajemo od Cvitkovića, nakon što su lešine babuški uočene na površini jezera, pozvane su nadležne inspekcije i poduzete sve potrebne radnje kako bi se što prije otkrilo što je do toga dovelo.

- Inspekcije su izišle na teren, veterinarska je uzela uzorak lešina riba, a vodoprivredna uzorak vode pa će to pokazati što je dovelo do pomora. Teško je bilo što govoriti unaprijed zato što nije izvršena analiza - kaže Cvitković.

- Obišao sam dva puta jezero, prema onom što sam vidio, može se izvesti računica. Neka je na svaki dužni metar uginula jedna riba, a jezero je s jedne strane dugo 4,5 kilometara, pomnožite to sa dva i dobijete devet kilometara. Riba je prosječno teška od pola kilograma do kilogram. Ukupno, naša je procjena, uginule je ribe između pet i sedam tona - pojašnjava Cvitković. Dodaje i kako, istini za volju, čudi što je riječ o pomoru babuški koje su, ističe, vrlo otporne ribe.

- Nije nam jasno ni zbog čega ni zašto. Danas sam čuo jednu opciju koja bi možda bila najbliže istini. Naime, babuška se u vrijeme ovih velikih kiša mrijestila. Vjerojatno se s okolnih poljoprivrednih površina spralo dosta otrova kojima su špricani usjevi. U plićaku je vjerojatno bila puno veća koncentracija nego kad se to raširi po cijelom jezeru, odnosno vodi, i to bi eventualno mogao biti razlog tolikog pomora - kaže Cvitković. Kako doznajemo, već jučer je počelo prikupljanje uginule ribe koja je u fazi truljenja zbog čega se na jezeru osjete neugodni mirisi, dok će se glavnina posla obaviti danas. Nakon što riba bude skupljena, za lešine će se pobrinuti za to ovlaštena tvrtka.

- Bio sam kod Piska, uz branu nisam primijetio uginulu ribu, ali gore uz jezero vidio sam po tri, četiri komada prekrasnih babuški težine do kilogram. Do šaša nisam išao i tko zna koliko ribe tamo ima, ali se osjeti smrad - kaže dugogodišnji ribič Željko Kovač. I on se čudi što nije uginulo više šarana koji je, kako kaže, osjetljivija riba.

- I babuška je porodica šarana, ali ona je otporna i može podnijeti puno više. Uglavnom se svi slažemo u pretpostavkama da je riječ o herbicidima kojima su tretirani usjevi i koji su se obilnim vodama slili u jezero. Ipak, čudno nam je da nije stradao šaran kojeg u jezeru ima puno, i to većih komada - kaže Kovač.

Maja MUŠKIĆ
Smrad se širi do Dračica

Jezero Jošava nalazi se u neposrednoj blizini đakovačke gradske četvrti Dračice do koje je jučer tijekom dana, kako nam je rekao predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Slavko Raić, dopirao neugodan miris uginule ribe. “Mi smo prvi na udaru, očekujemo da će se ovaj problem što prije riješiti”, kaže Raić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike