Objavljeno 28. svibnja, 2014.
Uvoz je velik i cijene našeg povrća nerealno su niske, kaže Mladen Baković, vlasnik MBM-a
U staklenicima u Dobrovcu, nadomak Lipika, sve je spremno za treću po redu sezonu berbe paprike i drugu sezonu berbe rajčice.
- Proteklih dana intenzivno se radilo na tzv. pinciranju, odnosno kidanju viška grana sa stabljika paprike kako bi se biljka rasteretila. Sada će ona davati bolje plodove. Isto tako, skidaju se deformirani plodovi i ostaju oni najbolji – kazao je voditelj proizvodnje Hrvoje Hađim.
Prije rata proizvodili cvijeće
- Ove godine počeli smo s proizvodnjom grapolo rajčice. Njezina stabljika naraste 12 do 15 metara no, ne ide sve u visinu, nego se smota kako bi se mogla obrati. Na jednoj kitici treba ih biti pet pa su radnici radili na odbrojavanju i skidanju viškova, u suprotnom plodovi bi bili mali. Na jednoj stabljici rajčice ima 13 kitica s pet plodova – pojasnila je tehnologinja Dajana Grubić.
U dobrovačkim se staklenicima prije rata proizvodilo cvijeće, a nakon rata, teško oštećeni, godinama se nisu koristili. Dio staklenika, ukupne površine 2,5 hektara, 2011. godine kupila je zagrebačka tvrtka MBM, nakon čega je hektar i pol obnovljen i u staklenicima je posađena paprika. Godinu dana kasnije obnovljen je i ostatak staklenika gdje je posađena rajčica. Treba reći kako su staklenici obnovljeni na najsuvremeniji način i da je proizvodnja u njima maksimalno kompjutorizirana.
Svaka biljka u posebnoj kocki
Svaka biljka posađena je u posebnoj kocki, po tri na jednom jastuku, i naravno, u pravilnim razmacima, a dobiva točno određenu količinu vode po sustavu “kap po kap”. Temperatura i vlaga su stalni i kompjutorski regulirani, tako da je proizvodnja u stakleniku moguća gotovo kroz cijelu godinu. Naime, svaka paprika raste po žici do visine između tri i četiri metra, a berba traje u slojevima, sve do kraja studenoga ili početka prosinca. Isto vrijedi i za rajčicu. Nakon toga staklenik se čisti i sve se priprema za novu sadnju u veljači i ožujku.
U obnovu 2,5 hektara staklenika tvrtka MBM utrošila je približno 11 milijuna kuna, od čega su 2,5 milijuna kuna iz Ministarstva poljoprivrede, a ostatak su klasični krediti. Sljedećih godina u planu je gradnja novih staklenika u blizini postojećih.
- Da bi se proizvodnja isplatila potrebno je imati pet do šest hektara povrća. Zemlje imamo, ali, s obzirom na postojeću krizu, teško je reći kada ćemo ići na proširenje. Uspijevamo prodati sve što proizvedemo, ali po nepovoljnim uvjetima. Uvoz je velik i cijene su na tržištu nerealno niske, s obzirom na troškove koje imamo. Trenutačno je npr. hiperprodukcija u Nizozemskoj i to će nužno našim proizvodima rušiti cijenu. Nedavno sam bio u Sloveniji kod jednog proizvođača čiji su proizvodi 40 posto skuplji od uvoznih, ali ih Slovenci ipak kupuju. Kod nas nacionalna svijest nije tako razvijena i naši ljudi gledaju samo da je jeftinije, a ne kakvo je i odakle je – kazao je Mladen Baković, vlasnik MBM-a. Tijekom sezone u staklenicima je zaposleno 14 radnika. (AGM Kruna)
11
milijuna kuna utrošila je tvrtka MBM u obnovu staklenika
14
radnika zaposleno je tijekom sezone u staklenicima
Sva proizvodnja iz staklenika namijenjena domaćem tržištu
- Važno je istaći da je grijanje ovdje organizirano na biomasu, što je jeftinije nego da se koristi plin, ili mazut. Također je cijela proizvodnja gotovo ekološka. Naime, nametnike koji se pojavljuju na biljkama uništavaju prirodni predatori koje smo nabavili. Tu je i stotinu bumbara koji oprašuju biljke. Uništavanje nametnika prirodnim predatorima je skuplje, ali je zdravo – kazao je Hađim. Sva proizvodnja iz staklenika, dodao je, namijenjena je domaćem tržištu.