Ekonomija
GRAD OSIJEK POMAŽE DJELATNIKE OLT-A I POPLAVLJENE POLJOPRIVREDNIKE

OLT-ovi podrivači tla ubrzat će ponovnu sjetvu u Posavini
Objavljeno 26. svibnja, 2014.

U osječkom OLT-u, nakon u petak u Zagrebu bez konkretnih očekujućih zaključaka u Vladi održanog sastanka ministara Ivana Vrdoljaka i Miranda Mrsića te predstavnika Ministarstva finacija s čelništvom i sindikatima te tvrtke s mnogo teškoća u poslovanju, a u kojemu je aktivno sudjelovao i Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka, predložili su i dodatne aktivnosti kako bi se što spremnije dočekalo u srijedu povoljno konačno rješenje žalbe na odluku Fine o neprihvaćanju predstečajne nagodbe za OLT.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji koju je u osječkoj Gradskoj upravi organizirao gradonačelnik Vrkić, član Uprave OLT-a, Darko Marković rekao je da se ta tvrtka, iako njihovim radnicima već četriri mjeseca kasne plaće i oni žive na granici egzistencije, svojim aktivnostima želi aktivno pomoći u rješavanju dijela problema u njezinoj djelokrugu rada na poplavljenim područjima županjske Posavine. Tako s Nacionalnim stožerom za poplavljeno područje dogovaraju brzu isporuku određenog broja iz njihova proizvodnog programa podrivača tla, kojima bi se znatno brže obavilo prosušivanje oko 6.000 ha poplavljenih poljoprivrednih površina i tako omogućila što brža ponovna sjetva. Uz to, dodao je Marković, OLT bi na raspolaganje stavio i svoju cjelovitu servisnu službu koja bi se uključila u obnovu postojeće poljodjelske mehanizacije tamošnjih poljoprivrednika, kao i sanaciju stočnih farmi i pritom se odrekao bilo kakvog profita, ne zarađujući na tuđoj nesreći.

Takav prijedlog naišao je, kako je to Vrkić istaknuo, a u dvostrukom cilju pomoći poplavaljenim, ali i spašavanja radnih mjesta i stogodišnjeg brenda OLT-a na odobravanje osječke Gradske uprave. Tako će Grad Osijek već danas izdvojiti 50.000 kuna za nabavu prva dva OLT-ova podrivača tla, koja će se pokloniti poplavljenim poljoprivrednicima, te omogućiti OLT-u i nastavak proizvodnje takvih strojeva. Istaknuo je da će zatražiti da pomoć u tome programu daju i osječke gradske tvrtke kao i svi drugi koji to mogu, osobito gradonačelnici velikih hrvatskih gradova, ali i da takva i druga OLT-ova poljodjelska i druga oprema uđe i u državnu bilancu potreba za pomoć poplavljenima.

Frano Kopić, regionalni povjerenik SSSH za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, obećao da će se u takve aktivnosti uključiti i SSSH i Savez sindikata metalaca Hrvatske, uz nadu da će se već uskoro o OLT-u razgovarati u vedrijem okruženju.

Nikola VUKADINOVĆ

IVICa VRKIĆ:

gradonačelnik Osijeka

Jedino me zanimaju radnici

Na naše pitanje zašto se, pak, u cijelu problematiku OLT-a vidnije ne uključuju i njihovi vlasnici, Vrkić nas je uputio da se za to obratimo njima, a njega “jedino zanimaju radnici”. “Moja je pozicija jednaka prema svim radnicima s područja grada Osijeka”, rekao je on. Frane Kopić pritom je dometnuo da se o tome s njima razgovara, no bez zadovoljavajućih odgovora “budući da oni traže da mi skupimo novac i damo ih njima, jer ga nemaju”. Kopić je zaključio kako im je “navažnije da OLT opstane upravo zbog njegovih radnika, jer ako bi se ta tvrtka jednom zatvorila, posvema je sigurno da bi doživjela sudbinu brojnih drugih osječkih likvidiranih poduzeća o kojima danas postoji samo sjećanje”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike