Regija
TRIDESET GODINA ZAVODA ZA BARANJSKU POVJESNICU

Pokreću Bibliothecu Croaticu: Baranyensia
Objavljeno 22. svibnja, 2014.

BELI MANASTIR - Zavod za baranjsku povjesnicu obilježio je jučer 30. obljetnicu osnutka. Tom su prigodom dodijeljena javna priznajna najzaslužnijim udrugama, ustanovama, institucijama i pojedincima za njihov doprinos opstojnosti Zavoda kroz minula tri desetljeća.

- Temeljna zadaća Zavoda za baranjsku povjesnicu istraživačka je djelatnost iz područja povijesnih i pomoćnih povijesnih znanosti. Istraživanja ponajprije obuhvaćaju povijest hrvatskog društva, kulture i naroda, s naglaskom na područje Baranje, te povijest susjednih naroda i država s kojima smo u prošlosti dijelili zajedničku povijest, ali i sudbinu. Prije svih, tu pripadaju Mađarska, Austrija, Bosna i Hegcegovina te Vojvodina - kaže Davorin Taslidžić, predsjednik Zavoda.

Naglašava kako ujedno poštujući posebnosti vlastite sredine, razmjenom ideja sa znanstvenicima iz domovine i inozemstva, pokušavaju pratiti svjetska kretanja u povijesnoj zbilji. Objašnjava kako su početci regionalne historiografije u Baranji vezani uz razvitak muzejskih zbirki, arhiva i galerija, poput onih u Zmajevcu, Topolju, Lugu, Kneževu, Vardarcu, Kneževim Vinogradima, Batini, Dardi, Bilju, Bolmanu i drugdje. U njima su, nastavlja, jezgru stručnih kadrova predstavljali povjesničari, a rezultate svojih historiografskih istraživanja objavljivali su u različitim časopisima, posebnim svescima i vlastitom povijesnom časopisu Povećalo za povijest i prosudbe o povijesnoj zbilji. Od 2012. godine Zavod izdaje i drugi časopis za književnost i prosudbe o književnosti i kulturu - Baranjsko slovo. Prisjeća se kako se u prvom desetljeću djelovanja istraživala povijest radničkog pokreta, dijela 2. svjetskog rata, razdoblje građanskog društva i neka pitanja gospodarskog razvitka, regionalne historiografije i slično. U jednu od važnijih djelatnosti ubraja suradnju s domaćim i inozemnim srodnim institucijama diljem Hrvatske, ali i onih iz susjednih država. Usko surađuju i s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvom kulture RH, kao i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Taslidžić je podsjetio i na brojne znanstvene skupove u njihovoj ''režiji'', te najavio pokretanje nove biblioteke u okviru povijesnih istraživanja Baranje - Bibliotheca Croatica: Baranyensia, čija će temeljna zadaća biti objaviti povijesnu nizalicu od najstarije poznatih razdoblja do suvremenosti. Obilježavanju jubileja nazočili su, među ostalima, dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, načelnici nekih baranjskih općina te brojni drugi.I.Getto

LIKOVNA INSTALACIJA

U svečanom programu sudjelovali su učenici i zbor Umjetničke škole Beli Manastir. Sastavni dio svečanosti bila je i likovna instalacija gradskog slikara Andrije Bošnjaka o temi: Stoljeće od prvog svjetskog rata, 1914. - 2014.

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike