Ekonomija
SVE VIŠE NOVIH PČELARA

Hrvatska ima najviše pčelara hobista u regiji
Objavljeno 21. svibnja, 2014.
Put od prve košnice do prve bačve kvalitetnog meda traje više godina

Uvrijeme recesije, krize, klimatskih promjena, smanjenja potrebe za radnicima dio građana počeo se baviti pčelarstvom.

Tako Hrvatska u regiji ima najviše pčelara „hobista“ koji imaju do 50 pčelinjih zajednica (košnica). Naime, Hrvatska je unatrag nekoliko godina počela bilježiti povećani broj novih pčelara koji se registriraju u Evidenciju pčelara u okviru Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS). Primjerice, 2009. godine bilo je registrirano oko 6.500 pčelara. Sredinom 2013. taj je broj iznosio 8.950 pčelara, da bi s današnjim danom došao na gotovo 12.500 registriranih pčelara u Republici Hrvatskoj (RH). Razlog tako povećanog broja novih pčelara pronalazi se u njihovim željama za dopunskom zaradom ili profesionalnim bavljenjem te brigom za okoliš u smislu važnosti oprašivanja za održivost biocenoza.

Sve je više mladih

Raduje spoznaja da je informiranost pčelara u RH na visokoj razini te da u pčelarstvo ulaze mladi. Dobro su povezani, pretražuju internetske stranice i često „bistre“ pčelarske teme na forumima; redovito prate pčelarsku literaturu te su pretplaćeni na razne domaće ili inozemne pčelarske časopise. Također, većina ih posjećuje pčelarska događanja (sajmove, izložbe, znanstveno-stručne skupove) u RH, regiji, EU i svijetu.

Inače mnogim nezaposlenima koji hoće raditi teško se odlučiti koja je djelatnost za njih najbrže isplativa i koja u najkraćem vremenu vraća uložena sredstva.

Ako se krene u podizanje višegodišnjih nasada, treba čekati i po nekoliko godina prve financijske rezultate. Za jednogodišnje kulture, pak, mnogi nemaju ni dovoljno poljoprivrednog zemljišta, a ni mehanizacije, a i preskupa je i neisplativa za potrebe rada na nekoliko hektara.

Tako da su mnogi građani krenuli baviti se pčelarstvom, a tu im ide na ruku program potpore (NN broj 106/2013. god.), koji je na prijedlog Hrvatskog pčelarskog saveza usvojilo Ministarstvo poljoprivrede.

Nužna je motivacija

Naime pčelari koji su u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ima) evidentirani od strane pčelarskog pašnog povjerenika, poželjno je da budu i članovi neke od brojih pčelarskih udruga, a mogu aplicirati i na neke od mjera potpora. Međutim, tu valja imati na umu izreku starih pčelara: da je pčelarenje lako, pčelar bi bio svatko.

To znači da netko tko se želi baviti pčelarstvom mora imati motivaciju, a to ne smije biti profit. Naime put od prve košnice do bačvi punih kvalitetnog meda spremnog za plasman po visokoj cijeni jako je dug, ponekad i više godina te je prožet i dobrim i lošim sezonama, ali i iskustvima koji ponekad mogu pčelara i dovesti na sam rub očaja i pomišljanja o odustajanju od toga posla.

Pčelarenje, odnosno put do meda, ali i ostalih pčelinjih proizvoda zahtijeva i dosta sati rada.

Koliko je rada potrebno utrošiti po jednoj košnici - odnosno pčelinjoj zajednici, najbolje se može vidjeti iz tablice koja pokazuje utrošeno vrijeme za svaku radnu operaciju po jednoj pčelinjoj zajednici koju su izradila nekolicina pčelara iz regije: Asmir Duraković (Gradačac-BiH); Rade Stevanović (Apatin-Srbija), Marijančo Dončev (Vinica-Makedonija) i Milan Kramer (Osijek-Hrvatska), pokretač i autor tablice utrošenog vremena kroz jednu pčelarsku sezonu.

Prije ulaska u posao dobro se educirati

Pčelarski radovi u toku jedne pčelarske sezone, koja traje 12 mjeseci, podijeljeni su u nekoliko segmenata. No, tu valja istaknuti da je prije ulaska u taj posao najbolje se dobro educirati. To je moguće u mjesecima kada nema aktivnosti na pčelinjaku jesen-zima, obilazeći pčelarske skupove koji se održavaju diljem Hrvatske, ali i u okruženju. Na takvim skupovima-predavanjima pčelar može puno naučiti - što je trenutno aktualno i po pitanju bolesti, ali i kako te bolesti držati pod kontrolom, kakvih ima promjena u vezi medonosnog bilja, jednogodišnjeg-višegodišnjeg, novih saznanja u svezi s radovima oko pčelinje zajednice, gdje se i što može kupiti kvalitetno i povoljno. Sva ta novostečena saznanja pčelar može iskoristiti u sljedećoj pčelarskoj sezoni. Pripremio: Milan Kramer

JESMO LI SPREMNI ZA TAKO NAGLI PORAST BROJA PČELARA?

Valja istaknuti da unatrag nekoliko mjeseci iz područnih odjela Savjetodavne službe (posebice sjeverozapadne Hrvatske) zovu i obavještavaju da dio poljoprivrednika napušta držanje krava na farmama te kupuje košnice i ulaze u pčelarstvo. Iz dosad navedenog proizlazi osnovno pitanje, a to je da li smo spremni za tako nagli porast broja pčelara u Hrvatskoj u kratkom vremenu. Često se susrećemo i s pojavama koje zabrinjavaju. Naime, dio novih pčelara ulazi u pčelarstvo bez osnovnih znanja, nerazborito kupuju pčelarsku opremu i pribor te počinju s nevjerojatnih 150 ili 200 pčelinjih zajednica. Odmah maštaju o 15 tona meda, izvozu i skoku na 500 zajednica sljedeće godine. Razumljivo da takvi pčelari predstavljaju opasnost ne samo za sebe nego za sve pčelare koji se nađu u njihovoj blizini. Takvi pčelari nisu upoznati sa smjernicama Dobre pčelarske prakse. Ne znaju što je grabež; nikada nisu čuli za američku gnjiloću, a problem varooze i hranidbe pčela im je nejasan.

430

minuta prosječnog rada po košnici treba pčelaru u regiji

1. Dodavanje pogače i utopljavanje (postavljanje papira) siječanj 3-5 min / košnici 2. Dodavanje pogače, obilazak pčelinjaka veljača 3 min 3 Dodavanje pogače, obilazak pčelinjaka ožujak 3 min 4. Proljetni pregled, kontrola zajednice, čišćenje podnice travanj 20 min 5. Dodavanje satnih osnova,izgrađeno saće, okvir građevnjak travanj 10 min 6. Pregled i uzimanje okvira građevnjaka 2x 10 min - travanj 20 min/košnici 7. Pregled i uzimanje okvira građevnjaka 3x10 min - svibanj 30 min 8. Vrcanje meda od uljane repice 10 min x 3 osobe - svibanj 30 min 9. Vrcanje meda od bagrema 10 min x3 osobe - svibanj 30 min 10. Pravljenje nukleusa svibanj 30 min 11. Pregled i uzimanje okvira građevnjaka 3 x 5 min - lipanj 15 min 12. Vrcanje meda od (amorfe, kestena ili lipe) 10 min x 3 osobe 30 min 13. Pregled i uzimanje okvira građevnjaka 3 x 5-10 min 15 min 14. Vrcanje meda od suncokreta 10 min x 3 osobe - srpanj 30 min 15. Priprema pčelinje zajednice za zimu (priprema plodišta) srpanj 30 min 16. Ljetno liječenje protiv varooe srpanj kolovoz 5 min 17. Prihrana sirupom 10 x 3 min kolovoz 30 min 18. Liječenje varooe (oksalna ili neki sistematik) u zimskom razdoblju 5 min 19. Topljenje voska 20 min 20. Užičavanje okvira 20 min 21. Utapanje satnih osnova u okvire ( 7-10 kom) 15 min 22. Popravak rezervnih dijelova košnice 30 min 23. Obilazak pčelinjaka u rujnu 3 x 24. Obilazak pčelinjaka u listopadu 3 x 25. Obilazak pčelinjaka u studenom 3 x 26. Obilazak pčelinjaka u prosincu 3 x 27. Odlazak na pčelarska predavanja u zimskim mjesecima (siječanj-veljača-ožujak) 3-5 puta 28. Posjeta pčelarskih sajmova u regiji 3 x 29. Odlazak na godišnju skupštinu

Pripremio: Milan Kramer

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike