Regija
OSNOVCI BEZ NATKRIVENIH STAJALIŠTA

Promrzla djeca iz Babine Grede
autobus čekaju na kiši i vjetru
Objavljeno 19. svibnja, 2014.
Djeca stoje uz prometnu cestu, roditelji najavljuju peticiju

BABINA GREDA – Roditelji učenika iz Babine Grede koji žive i do sedam kilometara udaljeni od središta sela već dvije godine uzaludno od mjerodavnih zahtijevaju da im se sagrade natkrivena autobusna stajališta. Ogorčeni su jer im djeca kisnu, a zimi se smrzavaju na snijegu i studeni čekajući školski autobus. Natkrivena autobusna stajališta postavljena su 2008. godine, ali ih je, pojašnjavaju naši sugovornici, nova općinska vlast prije dvije godina uklonila jer za njih navodno nisu ishođene potrebne suglasnosti i dozvole. Unatoč apelima mještana i obećanjima, do danas nisu vraćena.

– Srce me boli dok gledam djecu kako kisnu. Proteklih dana, za velikih kiša, bila su potpuno mokra. Šibao ih je snažan vjetar, ni kišobrani nisu pomagali, ali djeca nisu imala izbora. Stajala su skupljena uz vrlo prometnu cestu pod otvorenim nebom i čekala autobus - požalio nam se Babogredac Josip Miličić.

S obitelji Josip živi prema kraju sela u smjru Cerne i njegovih četvero djece, koja pohađaju 1., 3. i 5. razred Osnovne škole Mijata Stojanovića, svakodnevno je izloženo opasnosti i prepušteno na milost i nemilost vremenskim prilikama i pažnji vozača.

– Na ovom je potezu 25 učenika koje autobus odvozi do škole. Brinemo se za njihovu sigurnost jer i po magli, kiši, kada je vidljivost osjetno smanjena, stoje uz cestu kojom prometuju brojna vozila i tegljači - ogorčen je Miličić.

Dodaje da će roditelji organizirati potpisivanje peticije, a kako bi zaštitili svoju djecu spremni su, kaže, ako treba, ići i do Zagreba.

– Na naša negodovanja načelnik nam je govorio da se trebamo strpjeti jer im je sada prioritet sportska dvorana i sve aktivnosti Općine usmjerene su prema tom projektu. Ali nama su sigurnost i zdravlje naše djece na prvom mjestu. Dvorana je i te kako potrebna, o tome nitko ne dvoji, ali nju će financirati država, pa zar Općina iz svoga proračuna ne može osigurati novac za nekoliko autobusnih stajališta? - pitaju se razočarani roditelji.

Kažu da selom kruži priča kako su uklonjena stajališta završila u dvorištima pojedinaca kojima su poslužila za slaganje drva.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Načelnik “u gužvi”

Načelnik Babine Grede Josip Krnić lopticu prebacuje na bivšu općinsku vlast. Tvrdi da su stajališta postavili nelegalno, a s obzirom na to da je riječ o županijskoj cesti, dobiven je naputak o njihovu obveznom uklanjanju dok se ne provede propisana procedura za njihovu legalizaciju. A na upit zbog čega to do danas nije učinjeno odgovorio nam je da je 'u gužvi' i da više ne može razgovarati.

Nelegalna stajališta su uklonjena, dvije godine se čeka na nova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike