Ekonomija
NAKON 102 GODINE

OLT pred stečajem, propali milijunski poslovi za Nigeriju?
Objavljeno 17. svibnja, 2014.
Bez radnog mjesta mogao bi ostati 81 radnik

Nakon 102 godine povijesti sljedeći će ponedjeljak možda biti posljednji radni ponedjeljak za OLT Osijek, tog najpoznatijeg i najdugovječnijeg osječkog i hrvatskog proizvođača poljoprivredne mehanizacije.

U ponedjeljak će se, naime, u Ministarstvu rada održati sastanak na kojemu će sindikat OLT-a i Uprava pokušati pobiti prijedlog pristigao iz Fine za pokretanje stečaja. U suprotnom, već sljedećeg dana nad OLT-om će biti otvoren stečaj.

Ti problemi za osječku tvrtku došli su u najgori mogući trenutak, jer je pred OLT-om bio obećavajući milijunski posao proizvodnje poljoprivrednih priključnih strojeva za kupce u Nigeriji. Tako da Robert John, suvlasnik više nigerijskih kompanija, koji je u Hrvatsku došao u organizaciji osječke tvrtke Apria, između ostalog i zbog potpisivanja predugovora s OLT-om o kupnji strojeva, zapravo nije obavio željeni posao. Riječ je o prodaji dvije tisuće priključnih strojeva samo u prvoj godini suradnje, oko šest tisuća strojeva u drugoj godini...

Istina, još postoji mogućnost za ostvarenje tog posla, no samo ako OLT izbjegne stečaj koji bi mogao pokopati proizvodnju poljoprivrednih strojeva.

- A to znači da bez radnog mjesta ostaje 81 djelatnik, Osijek ostaje bez još jednog brenda, ali i da se u Hrvatskoj gasi jedna cijela industrijska grana - zavapili su na jučer održanoj presici sindikalisti i radnici OLT-a.

Frani Kopiću, sindikalnom povjereniku SSSH-a za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, Vedranu Dragičeviću, predsjedniku Sindikata metalaca Hrvatske, i Damiru Cicvariću tvrtkinu povjereniku tog sindikata, pridružili su se i Ante Ćerluka i Darko Marković, predsjednik i član Uprave OLT-a. Kopić ističe da se, unatoč tome što su ih pozvali, nisu odazvali vlasnici OLT-a Željko Biloš i Berislav Šmit, dok je gradonačelnik Ivica Vrkić, s kojim su također željeli razgovarati, na službenom putu u inozemstvu.

Kopić smatra da se situacija oko OLT-a zbiva “iza leđa radnika”, odnosno da će radnici, ako se ne umiješaju pravosudni organi, biti ti koji će jedini ispaštati.

Da apsurd bude veći, Uprava OLT-a podsjetila je da je na stolu imala pripremljeni, spomenuti, ugovor, s nigerijskim ulagačima, čime bi se u sljedeće dvije godine osigurala proizvodnja i plasman proizvoda, a potom i transfer znanja. To bi bio i preduvjet novog zapošljavanja.

- Ovim razvojem situacije potpisivanje je stopirano, odnosno i ako se nastavi, pregovaračka pozicija OLT-a je u sasvim lošijoj poziciji - rekao je Marković.

Dakle, u ponedjeljak će se OLT-ov pregovarački tim nastojati izboriti da se povuče prijedlog za otvaranje stečaja te da se cijela priča vrati na početak započete predstečajne nagodbe.

- Obraćamo se hrvatskoj javnosti, svim ministrima i premijeru Vlade te predsjedniku Republike: ”Ne dopustite da zbog nečije nebrige umre OLT.” Radnici OLT-a još uvijek znaju i mogu raditi - rekao je Cicvarić, napomenuvši kako seljaci i tržište još uvijek dolaze kupovati njihove strojeve, bez ikakva OLT-ova marketinga. Znak je to, poručuju iz OLT-a, da tržište postoji. Ponedjeljak će pokazati hoće li to biti s OLT-om ili ipak bez njega.

Dario KUŠTRO/Igor MIKULIĆ
Najave isplatu plaće pa Porezna blokira račun

Da se nešto doista čudno događa oko OLT-a, pokušao je primjerom pokazati i sam Ćerluka. Kaže da im onog trenutka kada daju najavu za isplatu plaće, Porezna blokira račun i skine taj novac. Je li to slučajno, pita se Ćerluka te kaže da bi u suprotnom već isplatili plaću za travanj.

Damir Cicvarić

sindikalni povjerenik u OLT-u

”Ne dopustite da zbog nečije nebrige umre OLT”

- Obraćamo se hrvatskoj javnosti, svim ministrima i premijeru Vlade te predsjedniku Republike: ”Ne dopustite da zbog nečije nebrige umre OLT.” Radnici OLT-a još uvijek znaju i mogu raditi. Seljaci još uvijek dolaze kod nas kupovati, i to bez ikakvog marketinga, što je znak da tržište postoji. Ponedjeljak će pokazati hoće li to biti s OLT-om ili ipak bez njega.

Nigerijsko tržište otvoreno za hrvatske proizvode

U tvrtki Apria jučer je Krunoslav Weinpert, predstavnik te tvrtke, koja u Hrvatskoj zastupa nigerijske investitore, zajedno s poduzetnikom Robertom Johnom govorio o velikom zanimanju koje su nigerijski investitori pokazali za proizvode i transfer tehnologija hrvatskih tvrtki. U ovom poslovanju u Nigeriju, inače zemlju sa 160 milijuna stanovnika, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte i zemnog plina, tvrtka Violeta već izvozi pelene. “U idućih nekoliko mjeseci očekujemo potpisivanje i drugih ugovora”, kazao je Weinpert. Objasnio je kako je Robert John u Hrvatskoj posjetio više tvrtki koje imaju proizvode poželjne u Nigeriji, kao što je proizvođač traktora Hittner iz Bjelovara, MIO, Poljoprivredni institut Osijek, ali i RIZ odašiljači, Končar, Đuro Đaković, Borovo, Vojtek oprema, DOK-ing, Ancona itd. (I.M.)

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike