Ekonomija
EUROPSKA KOMISIJA

Hrvatskim svinjogojcima omogućen izvoz živih životinja u Austriju
Objavljeno 16. svibnja, 2014.

Hrvatskim svinjogojcima omogućen je izvoz živih životinja u Austriju, priopćili su jučer iz Ministarstva poljoprivrede.

“Provedba sustavnih mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti aujeszkoga, započetih u dogovoru s uzgajivačima svinja krajem 2013. godine, ostvarila je i očekivane rezultate, predviđene u početnoj fazi provedbe mjera, odnosno mogućnost stavljanja živih svinja u promet radi upućivanja na klanje i na tržište onih EU članica koje zahtijevaju dodatne garancije u odnosu na bolest aujeszkoga.

Za hrvatske uzgajivače značajna je činjenica da je, uz suglasnost i odobrenje Europske komisije, i nadležno tijelo Republike Austrije u travnju ove godine dodatno dostavilo pozitivno mišljenje na hrvatski nacionalni program te je na taj način i službeno omogućen izvoz živih svinja na zahtjevno austrijsko tržište, a prve pošiljke hrvatskih svinja odaslane su u austrijske klaonice početkom svibnja”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Uz novootvorenu mogućnost izvoza u Austriju, iz Hrvatske je u proteklim mjesecima izvezen veći broj svinja i u druge EU članice (koje ne zahtijevaju dodatne garancija o pitanju bolesti aujeszkoga) – Mađarsku, Rumunjsku i Italiju. Svinje se također redovito izvoze i u susjednu Srbiju.

“Provedba mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti aujeszkoga nastavit će se i u sljedećem razdoblju, od 2015. godine na području cijele Hrvatske, s konačnim ciljem ostvarivanja statusa zemlje službeno slobodne od ove bolesti, što će dodatno smanjiti troškove proizvođačima, zbog mogućnosti ukidanja prometnih ograničenja i obveza laboratorijskih pretraživanja prije prometa životinja u međunarodnom prometu, ali jednako tako i u prometu živih svinja unutar Hrvatske”, navode iz ministarstva te dodaju da je omogućavanjem izvoza živih svinja u Austriju uspješno ostvaren ključni cilj početne faza provedbe programa, na način i u roku najavljenom od Ministarstva krajem prošle godine.Z.Rupčić

RH VEĆ IZVOZI SVINJE

U Mađarsku

U Rumunjsku

U Italiju

U Srbiju

Prve pošiljke hrvatskih svinja odaslane su u austrijske klaonice početkom svibnja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike