Novosti
BEZ STRUJE 700 TISUĆA GRAĐANA

Pogrešni manevar na sat i pol “ugasio” Slavoniju i Baranju
Objavljeno 14. svibnja, 2014.
Struje je nestalo zbog ispada jednog elementa transformatora na 400-kilovoltnoj mreži

Vezani članci

MORAJU IĆI IZ HEP-ODS-A

Neodlučnima od ljeta mnogo skuplja struja

PREKID ISPORUKE STRUJE ZABRINUO OSJEČKU INDUSTRIJU

Saponia, Kandit i Karolina, srećom, bez velikih šteta zbog nestanka struje

Nešto više od 700 tisuća stanovnika Slavonije i Baranje, odnosno 300 tisuća potrošača - kućanstava i tvrtki, u srijedu ujutro je ostalo sat i pol bez struje, zbog kvara u Trafostanici Ernestinovo.

U taj energetski objekt Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. - Prijenosnog područja Osijek, u vrijeme nestanka struje između 8.18 i 9.47 sati, koliko je trajao nestanak struje, nisu puštali novinare. Međutim, neslužbeno smo doznali da je u trafostanici zavladala prava uzbuna kako bi se kvar što hitnije pronašao i otklonio.

Struje je nestalo zbog ispada jednog elementa transformatora na 400-kilovoltnoj mreži u TS Ernestinovo. Nada Kolega, glasnogovornica Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, u priopćenju za javnost je istaknula kako je u 8.18 sati došlo do kaskadnog rušenja 220-kilovoltne i 110-kilovoltne mreže, čime je cijela Slavonija ostala bez električne energije.

Tehnički kvar brzo otklonjen

- Tehnički kvar vrlo je brzo otklonjen, međutim, novo preslagivanje i osposobljavanje mreže za normalnu opskrbu traje od 30 do 45 minuta, pa se u tom vremenu očekivalo da će cijela Slavonija biti ponovno uključena u sustav napajanja. Cijelom području električna energija je ponovno uspostavljena u 9.47 sati - navela je Kolega.

Danijel Ilić, direktor Elektroslavonije Osijek, koja djeluje kao poslovna jedinica HEP Operator distribucijskog sustava, kazao nam je kako u Osječko-baranjskoj i dijelu Virovitičko-podravske županije imaju 153.000 kupaca, koji se napajaju preko ernestinovačke trafostanice, a kojima je distribucija električne energije nakon otklanjanja kvara normalizirana. Kako je zbog kvara ispala i đakovačka trafostanica koja je s 220-kilovoltnom mrežom spojena s Tuzlom, u tom bosanskohercegovačkom gradu nestanak struje u Slavoniji gotovo nisu ni osjetili, osim kao kratkotrajni “ispad” jer su prespojeni na alternativni pravac napajanja. Ernestinovo je kao čvorište spojeno s Tuzlom u sustavu prekogranične razmjene elekrične energije, no u tamošnjoj općinskoj upravi, gdje smo provjeravali kako se kvar u Hrvatskoj odrazio na njihove potrošače, kazali su da nisu imali problema s opskrbom električnom energijom.

Jednom u deset godina

Kako neslužbeno doznajemo, nestanku električne energije prethodili su radovi na trafostanici Ernestinovo, kao čvornoj točki opskrbe Slavonije i Baranje, u okviru nekih redovnih poslova. Pri tome je napravljena pogreška u postupanju koja je dovela do kvara, koji je pak doveo do isključenja transformatora koji su srce trafostanice u Ernestinovu. A kada su oni ispali, onda je ostali dio mreže bio preopterećen i došlo je do raspada ostalog dijela mreže.

Od jednog energetskog stručnjaka, koji je želio ostati anoniman, doznajemo kako su u ratu imali višestruki broj ispada trafostanice Ernestinovo, ali, kako kaže, rat nije meritorno stanje stvari. “No, i mimo rata je bilo ispada transformatora. To nisu isključeni događaji. Oni nisu tako česti pa jedan takav događaj bude jednom unutar deset godina. To se zove pogrešni manevar. I ovo što se sada tu dogodilo nije nešto što se nikada prije nije dogodilo, i ovdje, ni dalje u Hrvatskoj. Riječ je o pogrešci za koju se čak može reći da nije prihvatljiva, jer postoje pravila koja propisuju što i kako raditi. Ali, eto, i to se događa. I prije, i sada, a događat će se i poslije. Razmjeri takvog događaja mogu biti manji ili veći, a rezervna stanica koja inače može preuzeti veći dio tereta Slavonije je trafostanica Đakovo. Da se to dogodilo u noći, onda bi Đakovo najvjerojatnije moglo preuzeti čitavo opterećenje Slavonije i Baranje, ali se to dogodilo ujutro, kada mnogi kreću s potrošnjom. Znači, i ono malo tvornica što ima u Slavoniji, vrijeme je bilo tmurno pa je i dosta rasvjete bilo uključeno, u ustanovama i drugdje. Bio je teret veliki i sustav nije to izdržao bez transformatora, pa se sve poraspadalo”, ističe naš sugovornik.

Darko PEJIĆ/Igor BOŠNJAK
Stala proizvodnja

U Požeštini je u vrijeme nestanka struje stala proizvodnja u tvrtkama, nije bilo moguće popiti kavu u kafićima, a nisu radile male prodavaonice, ljekarne i drugi jer nisu mogli uključiti fiskalne blagajne. Jedino su radili veliki trgovački centri jer oni imaju pripremljene velike agregate za proizvodnju struje.(AGM Kruna)

HEP zagušen pozivima

U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici, prema riječima ravnatelja Dubravka Korenike, imaju agregat tako da su normalno mogli nastaviti rad, međutim u smanjenom obujmu. Ostale ustanove, kao Fina ili banke, nisu mogle normalno nastaviti rad. HEP je bio zagušen pozivima građana.(M.K.)

ZASTOJ NA GRANIČNOM PRIJELAZU

Zbog nestanka struje i pada računalnog sustava došlo je do kraćeg zastoja i gužve na graničnom prijelazu Županja-Orašje. Propuštani su samo državljani EU-a za koje je predviđena osnovna granična kontrola, sukladno Zakonu o nadzoru državne granice. Ostali putnici čekali su oko pola sata. “Državljane trećih zemalja ne smijemo propuštati bez detaljne kontrole i morali su čekati do osposobljavanja sustava”, pojašnjava glasnogovornica PU vukovarsko-srijemske Marijana Maja Barbarić. Iako su granični prijelazi opremljeni agregatima, bilo je potrebno određeno vrijeme dok se sustav ne prilagodi i ponovno stavi u funkciju. Inače, nestanak struje u Županji nije prouzročio veće probleme, ali je doveo do prometnog kolapsa u centru grada. Semafori nisu bili u funkciji, a vozači su, sudeći prema viđenom, pokazali da se bez njih vrlo slabo snalaze i da ne poznaju prometna pravila u određivanju prava prednosti na raskrižju.(M.L.O.)

ISPRIKA IZ HEP-a

Bez struje je u jednom trenutku ostalo ukupno 306 tisuća kupaca električne energije na distribucijskom području Elektroslavonije, Elektre Vinkovci, Slavonski Brod i dijelom Požege, odnosno riječ je o gotovo 700 tisuća stanovnika. Ispriku im je u ime HEP-a uputio Danijel Ilić, direktor Elektroslavonije. "Iako je kvar nastao unutar sustava kojim upravljaju kolege iz HOPS-a, budući da smo mi ti koji isporučujemo električnu energiju krajnjem kupcu, najviše upita i poziva je tijekom izostanka struje išlo prema našim službama. Ovo je doista bila nepredviđena situacija koju su kolege iz HOPS-a vrlo brzo sanirale. Ne očekujemo u sljedećim danim ponavljanje ove situacije, kao što nemamo informaciju da je za tih sat vremena bilo ozbiljnijih problema u gospodarstvu, odnosno odvijanju normalnog života. No naše su službe na raspolaganju svim potrošačima ako im i dalje bude potrebno podrobnije objašnjenje", rekao je za Glas Slavonije Danijel Ilić.(D.Ku)

REZERVNA

STANICA KOJA INAČE MOŽE PREUZETI VEĆI DIO TERETA SLAVONIJE JE TRAFOSTANICA ĐAKOVO

DANIJEL ILIĆ

direktor Elektroslavonije Osijek

Ovo je doista bila nepredviđena situacija koju su kolege iz HOPS-a brzo sanirale

Možda ste propustili...